Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zajednički stav

Zemlje srednje i istočne Europe i Baltika: Zabrinuti smo zbog agresivnog stava Rusije

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
04.11.2015.
u 13:48

Čelnici zemalja brinu zbog rastuće vojne nazočnosti Moskve od Baltika do Sirije, ali i ilegalnog pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima i potpore proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrajini

Čelnici devet država srednje i istočne Europe i Baltika priopćili su danas da su vrlo zabrinuti zbog "nastavka agresivnog stava" Rusije i podržali su nazočnost NATO-a u regiji.

 "Ustrajat ćemo na tome da se Rusija treba vratiti poštivanju međunarodnog prava kao i svojih međunarodnih obaveza i odgovornosti kao na preduvjetu za odnose između Rusije i NATO-a temeljene na povjerenju", rekli su čelnici u zajedničkoj izjavi.

 Rusko ilegalno pripajanje ukrajinskog poluotoka Krima i potpora proruskim pobunjenicima u istočnoj Ukrjaini prošle godine zabrinuli su baltičke i istočnoeuropske države.
 Čelnici NATO-a također su izrazili zabrinutost zbog, kako smatraju, rastuće vojne nazočnosti Moskve od Baltika do Sirije, nakon što je Rusija pokrenula zračne udare kao potporu sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu prije pet tjedana.

U izjavi se također navodi da će čelnici udružiti napore kako bi osigurali "snažnu, vjerodostojnu i održivu" savezničku vojnu nazočnost u regiji te da će zagovarati tješnju suradnju između NATO-a i Europske unije.

 Izjava je izdana nakon sastanka u Bukureštu na kojemu su se okupili čelnici Litve, Latvije, Estonije, Slovačke, Bugarske, Mađarske, Rumunjske, Poljske i Češke. Sastanku je također nazočio zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow.

>>  Rusija: Apsolutno ne inzistiramo da Assad mora ostati

Komentara 40

RA
rafaell
15:46 04.11.2015.

taj Putin baš izaziva,zadržao je vojsku i još uvijek napredno naoružanje čak ga i modernizira,nije predao cijelu Rusiju zapadnim korporacijama,a konvencionalno džihadistima kao Hrvatska i NATO,šta je sljedeće podrška Kini u postavljanju juana za novu rezevnu valutu,popularnost u Europi veću od svih uzora iz SADa skupa,a zanimljivo bi bilo čuti izjave čelnika Mađarske,Češke i Slovačke ili njihovo poligrafko ispitivanje pa da vidimo koji su njihovi stvarni strahovi i zabrinutost

PE
pekimrak
14:59 04.11.2015.

UPS a kada Ameri vrsljaju po Svjetu onda je demokratija

Avatar superhik74
superhik74
15:45 04.11.2015.

Vazali nisu bili "zabrinuti" zbog ilegalnog bombardiranja SR Jugoslavije I ilegalnog odcjepljenja Kosova (10 puta gore od Krima), ilegalne invazije I okupacije Afganistana, ilegalne agresije i okupacije Iraka, "black sites" u kojima su se mucili oteti muslimani (u kojima su te "zabrinute zemlje" pogotovo Balticke, Rumunjska i Poljska sudjelovale), ilegalnog bombardiranja Libije I ubojstva pred TV kamerama ratnog zarobljenika Gadafija, ilegalnog puca u Ukrajini, ilegalne agresije Bahreina od strane Saudijske Arabije, ilegalnog bombardiranja Sirije I ubacivanja 30 tisuca stranih placenik s ciljem "smjene rezima" I normalno na kraju ilegalne 67 godisnje okupacije Palestine od strane Izraela s svakodnevnim ratnim zlocinima, te za ne zaboraviti ilegalne okupacije i aneksije Sirijske Golanske visoravni od strane Izraela. Pa nisu ljudi bas toliko tupi da ne prepoznaju propaganda koja dolazi iz Buzina, medjutim Rusi su mila majka u odnosu na njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije