Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popovača

Zemlja u Moslavini idealna je za uzgoj industrijske konoplje

rene urban
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/12
28.09.2015.
u 14:03

"Od industrijske konoplje može se proizvesti između 25.000 i 75.000 različitih proizvoda u tekstilnoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i drugim industrijama. Mogućnosti su ogromne, eko gorivo, karoserije, izolacija... kaže Mirela Holy

"Kad netko kreće uzgajati industrisjku konoplju mora doniejti potvrdu da nije kažnjavan za zloporabu droge. Zašto uz dozvolu za posjedovanje kotla s rakijom se ne traži potvrda da vlasnik nije zlostvljao suprugu ili nekoga u alkoholiziranom stanju?" – pojašnjava jednu od birokratskih prepreka uzgajivač industrijske konoplje iz Stružeca, pokraj Popovače, Rene Urban.

Njemu će ova sezona biti prva s berbom industrijske konoplje, a urodom na 11 hektara je zadovoljan.

"Obzirom smo ove godine još testirali uzgoj i sortu, urod je uspio na nekih sedam do osam hektara. Zemja u Moslavini je idealna za uzgoj, ovdje se konoplja masovno uzgajala do 70-ih godina prošlog stoljeća. Očekujemo oko 150 kilograma suhe tvari za čaj od konoplje po hektaru te tonu sjemena koje se može koristiti za brašno ili ulje. Mi, za sada, direktno prodajemo sirovinu, no razmišljamo u našem OPG-u i početi sami proizvoditi neke proizvode od konoplje", rekao je Urban pojasnivši kako nema savjeta ni od strane Agronomskog fakulteta niti od Poljoprivredne savjetodavne službe o učinkovitom uzgoju industrijske konoplje.

Njega je u ponedjeljak obišla i čelnica OraH-a Mirela Holy.

"Od industrijske konoplje može se proizvesti između 25.000 i 75.000 različitih proizvoda u tekstilnoj,  farmaceutskoj, prehrambenoj i drugim industrijama. Mogućnosti su ogromne, eko gorivo, karoserije, izolacija...
No, mi smo tek an početku. Od lani i našeg zagovaranja za povratak uzgoja industrijeke konoplje na područje Hrvatske površina zasađena tom kulturom povećala se sa 600  na 1700 hektara. Cilj je da za deset godina bude 150.000 hektara pod ovom poljoprivrednom kulturom", rekla je Holy.

A da je u Hrvatskoj uzgoj konoplje tek u začetku govori podatak kako se većina dijelova stabiljke baca, umjesto se iskorištava. Za sada je dozvoljeno samo suhi cvijet stabiljke i sjeme korisiti i prodavati, dok se
ostatak biljke i korijen baca, tj. zaorava.

"Konoplja ima energetsku vrijednost bukve, a po hektaru mi zaoremo 15 tona stabiljki od kojih se može proizvesti deset tona peleta za grijanje. To vam je oko 21.000 kuna po hektaru što ih moramo baciti.", rekao je Urban.

Inače, cijena na tržištu kilograma suhe tvari konoplje za čaj je sto kuna.

>> 'Konoplja je izuzetno korisna. Nadam se da će Vlada pokrenuti legalizaciju'

>>  Hrvatska konoplja mogla bi završiti i u Boeingu, BMW-u i Mercedesu...

Komentara 3

DH
dalibor.hren
17:26 28.09.2015.

A moj vinograd za uzgoj indijske...

UB
ubuntu
05:14 29.09.2015.

Da li se dobijaju poticaji za uzgoj industrijske i indijske konoplje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije