Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj Konstruktor

Željku Žderiću pola godine zatvora zbog nezakonite privatizacije

željko žderić
Ivana Ivanović/PIXSELL
18.06.2012.
u 15:53

Državno odvjetništvo tražilo je za Žderića uvjetnu kaznu, ali sutkinja Ivana Bilušić bila je stroža. Bivši šef Porezne uprave Ivica Mladineo, kao i ostala dva člana Upravnog odbora, kažnjeni su uvjetno

Direktor splitskog Konstruktor inženjeringa Željko Žderić nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nezakonite privatizacije GP Konstruktor 1993. godine.

Ostali članovi tadašnjeg upravnog odbora, Josip Kuzmanić, Berislav Bašić i Ivica Mladineo, bivši ravnatelj Porezne uprave, osuđeni su svaki na šest mjeseci zatvora uvjetno na rok kušnje od dvije godine. Sutkinja Županijskog suda u Splitu Ivana Bilušić odmjerila je Željku Žderiću strožu kaznu od prijedloga Državnog odvjetništva koje je zahtijevalo uvjetni zatvor.

Ocijenila je kako je upravo on odigrao glavnu ulogu u pretvorbi GP Konstruktora koji je nezakonito gurnut u stečaj, a imovina i radnici prebačeni su u Konstruktor inženjering. Da je pretvorba odrađena po zakonu, zaključila je Bilušić, dionice bi završile u rukama radnika. Olakotna je okolnost što je nakon pretvorbe tvrtka napredovala, kao i angažman u Domovinskom ratu.

Presudom je određeno da Konstruktor mora vratiti dva milijuna kuna, koliko iznosi šteta nanesena Fondu za privatizaciju. Splitski građevinski gigant i bez toga je u velikim problemima. Računi tvrtke blokirani su više od godinu dana. Stečaj Konstruktora u kojemu radi oko 1500 ljudi zatražile su čak tri tvrtke (Luka Ploče Gradnja, Metal Opatija i Holcim Hrvatska). Žderiću se sudi i za krivotvorenje dopisa libijskog veleposlanstva u RH.

Komentara 25

GA
gavran
16:32 18.06.2012.

nece ti nista ostati..nakon protoka roka uvjeta, sve ti se brise..nemas nikakvu kaznu...dobijes potvrdu o nekažnjavanju.

Avatar cluesblues
cluesblues
16:42 18.06.2012.

zdericu se fakat isplatila privatizacija - 6 mjeseci remetinca, a osigural familiju za pet buducih generacija....

Avatar m_m
m_m
16:13 18.06.2012.

Jel mi netko može objasniti po čemu je uvjetna kazna - kazna. Recimo, osude me na zatvor doživotno, al uvjetno s rokom kušnje 2-3 mjeseca. Znači, dva-tri mjeseca sa malo smirim, a onda sve ponovo. Jedino će mi u dosjeu ostati crna mrlja da sam kažnjavan. Pa u današnje vrijeme je to "cool"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije