Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presreli kombi na Žitnjaku

Tko je Željko Vrbat: 'Najbrži vozač za pljačke' opet uhićen

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
19.12.2017.
u 07:11

Druga dvojica su s “dugim cijevima” u rukama ekspresno prebacila novac iz kombija u automobil te su se svi ubrzo “izgubili” u gradu

Policijski helikopter i “sve raspoložive snage temeljne, interventne, specijalne i kriminalističke policije” bile su potrebne kako bi zagrebački policajci napokon stali na kraj seriji pljački koje su se posljednjih dana zaredale u Zagrebu.

Razbojnički trojac tako je jučer oko 7.45 sati automobilom u Ulici Grada Gospića na Žitnjaku presreo put kombiju u kojem su zaštitari prevozili veću količinu novca.

Uvijek imao istu ulogu

Dok je jedan od razbojnika, naoružan pištoljem, čekao u automobilu spreman pritisnuti papučicu gasa, druga dvojica su s “dugim cijevima” u rukama ekspresno prebacila novac u automobil te su se svi ubrzo “izgubili” u gradu. Ovaj koji je čekao spreman za volanom navodno je bio prekaljeni pljačkaš Željko Vrbat. Pljačka je izvedbom podsjetila na onu koja se prošlog tjedna odigrala pred poslovnicom Erste banke na križanju Vukovarske i Lučićeve ulice, kad su trojica razbojnika također presrela zaštitare te pobjegla s pola milijuna kuna. Tada su razbojnici pobjegli, a ova trojica od jučer ubrzo su uhvaćena u, kako je to rekao sam ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, “promptnoj i odlučnoj akciji u kojoj nijedan građanin nije bio ugrožen”. Je li riječ o istom trojcu, u policiji jučer nisu željeli potvrditi, ali niti demantirati.

Ime Željka Vrbata već se desetak godina povlači po novinskim crnim kronikama, a policija i tužiteljstvo uglavnom ga neuspješno pokušavaju povezati s raznoraznim razbojstvima. Zbog njih je u nekoliko navrata optuživan, no ne i osuđivan, a u većini razbojstava koje su mu policija i tužiteljstvo stavljali na teret, Vrbat je imao ulogu vozača.

Skrivao se u BiH

U kriminalnim krugovima prati ga glas najboljeg vozača za bijeg, a tu je ulogu imao i prilikom neuspjele pljačke Getroa u Sesvetama 2007. kada su zaštitari jednog razbojnika ubili, a drugog ranili. Vrbat je za to bio optužen, no na koncu je oslobođen optužbi. Njegovo ime spominjalo se i u priči oko Darija Šuška, bivšeg nogometaša koji je nogometnu karijeru zamijenio razbojničkom. Šušak se teretio za niz razbojstva, Vrbat mu je suoptuženik, no slučaj još nije sudski okončan. Od hrvatskih represivnih organa Vrbat se jedno vrijeme skrivao i u BiH odakle je rodom. U svakom slučaju, osim što su razbojnike u njihovim naumima posljednjih dana zaustavljale “sve raspoložive policijske snage”, to je u nedjelju učinio i 23-godišnji student koji je na svoju ruku spriječio pljačku pošte u Golikovoj ulici.

Komentara 21

DU
Deleted user
07:53 19.12.2017.

I hoce li sad bit oslobodjen?Zastara....ili vec kako to ide u Hr....

IL
ilijan
09:33 19.12.2017.

Sramota, takav lik i slični su uvijek već poznati i policiji i sudstvu a i dalje rovare , pljačkaju i ugrožavaju druge.

CR
crocro
08:29 19.12.2017.

Dok nisu bile razvijene zaštitarske tvrtke, pratnju novca vršila je policija u odori i dugim vatrenim oružjem. Nikada se nije dogodio prepad jer bi došlo do rafalne paljbe pa počinitelji nisu mogli biti sigurni da će izvući živu glavu. Zaštitarske tvrtke dana nemaju niti ovlasti a niti opremu da izvrše pratnju s istim mjerama sigurnosti kao i policija. Da imaju istovjetnu opremu i ovlasti policije, osiguranje novca bilo bi na istom nivou. Osim toga kod zaštitarskih tvrtki postoji i manjak neobučenosti i nepripremljenosti u provođenju svojih ionako nedovoljnih ovlasti koje im dopušta zakon. To je razlog da se često događaju pljačke banaka, napadi na zaštitare, presretanje vozila zaštitara i krađe novca, pa se opravdano postavlja pitanje kolika je sigurnost ako vas štite zaštitarske tvrtke. Kada bi umjesto zaštitara na ulazima u objekte bila policija, kada bi se prijevoz novca vršio uz zaštitu policije i sl, ovakve pljačke bile bi gotovo nestale. Ali zaštita objekata i osoba nije više primarna djelatnost policije pa su je preuzele zaštitarske tvrtke. Kako ne bi došlo do presretanja vozila koje prevoze veće količine novca kao i možebitnih posljedica ili će morati zaštiratima proširiti ovlasti i propisati veće mjere sigurnosti u konkretnim slučajevima ili će veće količine novca pratiti policija službenim vozilima i pod punom opremom. U suprotnom teško će se izbjeći novi pokušaji oružanih pljački ili presretanja vozila s novcem. Policija je ipak policija i nezamjenjiva je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije