Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASLJEDNIK

Reiner: Očekujemo da u utorak ili srijedu bude izglasavanje povjerenja Vladi

Željko Reiner
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
12.10.2016.
u 12:47

Reiner smatra da bi Poslovnik Sabora treba doraditi, no hoće li se on mijenjati, treba, kaže, pitati Petrova

Predsjednik Hrvatskog sabora na odlasku Željko Reiner poručio je svom nasljedniku Boži Petrovu da ima dobre žice te da se drži Ustava i Poslovnika Sabora. Potvrdio je da je sve spremno za prvu, a ujedno i konstituirajuću sjednicu Sabora u petak.  

Reiner će, kaže, kao dosadašnji predsjednik Sabora započeti vođenje sjednice do trenutka dok se ne izabere novi predsjednik – Božo Petrov. Izabrat će se i Mandatno imunitetno povjerenstvo koje treba točno definirati tko je zastupnik, stavlja li tko mandat u mirovanje, tko ide u izvršnu vlast, tko će biti njihove zamjene, a nakon što MIP podnese izvješće Saboru, izabrani zastupnici će položiti prisegu.  

- Sabor će se konstituirati činjenicom da je izabran predsjednik, naravno počet će raditi kad svi zastupnici daju prisegu. Nakon prisege, Petrov će predložiti dnevni red, planira se odmah raditi u petak po tom dnevnom redu iraspravljati i izglasovati nekoliko temeljnih zakona važnih za formiranje i funkcioniranje Vlade. Odlučili smo to završiti u petak, pa, ako će trebati raditi do 11, 12 ili jedan, ostat ćemo da to obavimo – objasnio je Reiner planove za petak. Sjednica će se nastaviti u subotu s prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta i onda u ponedjeljak, dodao je Reiner.  

- Očekujemo da u utorak ili srijedu bude izglasavanje povjerenja Vladi. Formiranje svih odbora planirano je za petak, apsolutno će u petak biti izabrani čelnici i članovi svih odbora. Bit će izabrani i potpredsjednici Sabora – nastavlja Reiner, no ne želi otkriti hoće li i on biti jedan od potpredsjednika.  

Reiner smatra da bi Poslovnik Sabora treba doraditi, no hoće li se on mijenjati, treba, kaže, pitati Petrova.  

- Poslovnik ima određenih manjkavosti i nedorečenosti, neke situacije nisu domišljene kod zadnje izmjene, vjerujem da će doći do promjene, ali kada, o tome će odlučiti novi predsjednik – kaže Reiner. Osvrnuo se i na najave kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na glasovanje o zakonima.  

- Moj je stav da je dolazak u Sabor zastupnički posao. Kao što svatko od nas mora doći na svoj posao, tako moraju i zastupnici. No, posao zastupnika nije isključivo biti na plenarnoj sjednici, ja sam se zalagao, ne baš uspješno, da se većina rasprava i sučeljavanja odradi na odborima. Tada biste vi mediji pratili odbore, sad ih uglavnom ne pratite, osim jednog ili dva koji su atraktivniji, dok na ostale nitko ne dolazi. Plenarno zasjedanje bi trebalo biti kruna jednog procesa koji bi trebao biti odrađen u odborima, tako je u svim europskim parlamentima, volio bih da je i kod nas – kazao je Reiner.

>> Plenković: Neki od zahtjeva Mosta ne zahtijevaju široku javnu raspravu

Komentara 2

CR
CROLINDA
14:03 12.10.2016.

nemate vi povjerenje naroda - izabrani ste samo zato jer narod SDP želi još manje nego vas

KA
KaNiDora
14:16 12.10.2016.

"da ima dobre žice" .. kakve, muzičke žice ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije