Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Virovitičko-podravska županija:

Želite prodati ruševni dvorac ili kuriju? Javite se, mi ih kupujemo

Dvorac u Cabuni
Foto: Virovitičko-podravska županija
1/6
16.10.2015.
u 12:04

Za jedno su zdanje dali 80.000 kuna, a za obnovu od EU dobili 10 milijuna

Posebna je ekipa mjesecima tragala za vlasnicima Kurije Janković u Kapela Dvoru kod Virovitice. Ruševina išarana grafitima nije bila nimalo nalik sjedištu vlastelinske obitelji iz 1880-ih. Bila je i pod hipotekom – još od 1941.

Dobru poslovnu priliku u njoj je vidjela Virovitičko-podravska županija. Pronašla je vlasnike i ponudila im 80.000 kuna. Pristali su.

U suradnji s Mađarima

Novi je vlasnik potom “zagrabio” u europske fondove i, u suradnji sa susjedima Mađarima, za uloženih 80.000 kuna izvukao 10 milijuna kuna. U kuriji će se uskoro otvoriti hotel sa 18 soba i restoranom, a bit će to i biciklistički centar. Županija je u svoje vlasništvo od 2012. upisala i dva dvorca, u Cabuni i Suhopolju– Želi li netko prodati dvorac ili kuriju, naravno, za razuman novac, neka nam se slobodno javi – poziva župan Tomislav Tolušić. Desetak je takvih povijesno vrijednih građevina u ovom kraju, a u Hrvatskoj je više od 1300 dvoraca i kurija. Mnogi su, nažalost, ruševine i u vlasničkom rasulu. – Kurija je bila pod hipotekom, ništa nismo plaćali, ali trebali su mjeseci da to riješimo – navodi Tolušić.

Dvorac Janković u Suhopolju spomenik je kulture iz sredine 18. stoljeća, proteže se na 3500 kvadrata i 7,5 hektara parka. Traženo je za njega osam milijuna kuna, kupili su ga za milijun i pol te uložili još toliko za projektnu dokumentaciju. Vrebaju priliku u strukturnim fondovima kako bi pribavili novac za jedini hrvatski muzej nematerijalne baštine. Stasat će u njemu i budući kuhari, specijalizirani za jela od divljači. Projekt je vrijedan osam milijuna eura. – Želimo potaknuti da se i u drugim krajevima Hrvatske upuste u obnovu dvoraca i kurija – kaže Josip Mikolčić, pomoćnik direktorice županijskog Turističkog ureda.

Ostali samo zidovi

Dvorac u Cabuni, pak, bio je u vlasništvu škole, ali županija joj nije dopustila da ga proda nego ga je uzela pod svoje. Potpuno je uništen 60-ih, ostali su jedino vanjska ovojnica i unutrašnji pregradni zidovi. Ima građevinsku dozvolu za prvi hospicij u kontinentalnoj Hrvatskoj, sufinanciran iz fondova EU. Stajat će 43 milijuna kuna.  

>>'Prodajemo Mali Tabor za 550.000 eura, šteta što država ne da taj sitniš'

>>Za revitalizaciju dvorca Bračak po niskoenergetskim standardima 24 milijuna kuna

Komentara 4

Avatar johny21
johny21
12:06 16.10.2015.

Da napomenem da je u VPŽ na vlasti HDZ u svim gradovima i općinama! Dokaz da se radi i da se zna raditi!

UI
Uvijek_iskreno
12:08 16.10.2015.

Ovo je odličan primjer kako treba razvijat turizam u kontinentalnoj Hrvatskoj. Bravo za Tolušićevu ekipu koja radi odličan posao, svaka im čast!

SL
sly7
12:15 16.10.2015.

e to se zove pravi posao! svaka čast županu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije