Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Želite li da vam mirovinu nosi poštar, morate to sami platiti

OIB je dodijeljen svim hrvatskim državljanima, a moraju ga zatražiti i strani državljani kojima se isplaćuje mirovina iz Hrvatske
03. listopada 2013. u 08:48 0 komentara 1502 prikaza
mirando
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u studenom će obustaviti isplatu mirovina svim korisnicima koji ne dostave OIB, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Ministar kaže da su svi umirovljenici nekoliko puta pismeno obaviješteni da dostave taj podatak, ali do današnjeg dana na taj se poziv oglušilo 5400 umirovljenika koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i 48 tisuća umirovljenika kojima se mirovina isplaćuje u inozemstvu. Iz Srbije i Bosne i Hercegovine čeka se podatak o OIB-u za 18 tisuća osoba koji primaju mirovinu iz Hrvatske, a preostalih 30 tisuća živi u SAD-u, Austriji, Kanadi, Australiji i drugim državama svijeta.

OIB je dodijeljen svim hrvatskim državljanima, a moraju ga zatražiti i strani državljani kojima se isplaćuje mirovina iz Hrvatske. Za to je potrebno podnijeti zahtjev za dodjelu OIB-a u bilo koju poreznu upravu u Hrvatskoj i dostaviti preslik osobne iskaznice.

Mirovine će se od iduće godine isplaćivati putem tekućeg računa pa će 190 tisuća umirovljenika kojima poštari donose mirovinu kući dobiti šest mjeseci da prijeđu na isplatu putem tekućeg računa. Time će HZMO godišnje uštedjeti oko 100 milijuna kuna, koliko državu stoji poštanska provizija. Iznimno će se mirovine nastaviti isplaćivati poštom onima koji sami plate troškove isplate, invalidima s više od 80% invalidnosti te u selima gdje kilometrima treba ići do prve banke.

>> Trgovci nemaju pravo tražiti vaš OIB. To je vaš tajni broj!

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osigura

U Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje od ukupno 1,1 milijuna korisnika mirovina koji mirovinu primaju u Hrvatskoj njih 5.500 nema evidentiran Osobni identifikacijski broj (OIB), izvijestio je zavod.

- Korisnik mirovine u Republici Hrvatskoj može provjeriti na odresku od mirovine je li mu OIB naveden. Ukoliko je naveden, OIB tih korisnika nalazi se u evidenciji HZMO- a i neće im se obustaviti isplata mirovine. Ukoliko OIB nije naveden, potrebno ga je pribaviti u što kraćem roku tako da se popunjen i potpisan obrazac zahtjeva i ovjerena preslika osobne iskaznice ili putovnice dostave Ministarstvu financija - Poreznoj upravi na adresu bilo kojeg područnog ureda. O dodijeljenom OIB-u Porezna uprava direktno će obavijestiti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje- navodi HZMO. (ljg, irk/VLM)

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.