Naslovnica Vijesti Hrvatska

Želimo proći gradom i pokazati se

28. lipnja 2002. u 00:00 3 prikaza

Potaknut reagiranjima o gay paradi u "Večernjem listu" nisam mogao a da i sam ne reagiram. Prvo se moram osvrnuti na "normalnu" gospođu koja se obratila tekstom "Hoće li i nudisti gradom šetati goli?", ma što god to značilo. Draga gospođo, ne vidim u čemu je Vaš problem? Proganjamo li Vas, potkradamo li Vas, nanosimo li Vam bilo kakvo zlo? Mi ne želimo paradirati našom metropolom, mi samo želimo proći gradom i pokazati se da postojimo, upozoriti na probleme kojih imamo napretek, uz one koji tište većinu građana ove države. Nama jesu prava ugrožena, jer ih nemamo, iako Vi mislite da nisu. Poreze plaćamo kao i ostatak građana, od kojih se dio izdvaja za policiju, pa imamo pravo tražiti da nas brane.

Kažete da nismo diskriminirani, zato što se seksualno opredjeljenje ne upisuje pri popunjavanju upitnika za posao. Zapitate li se gospođo što bi bilo da se na poslu dozna da sam ja ili bilo tko drugi homoseksualac? Koliko bismo dugo ostali na tom poslu i koja bismo maltretiranja doživjeli od svojih kolega?

I, gospođo, da Vas pitam još nešto. Vozio sam se noćnim tramvajem, linija 31, kad su dva, pretpostavljam normalna dečka izišla na stanici u Trnju i iz čista mira uzeli kamenje s pruge i razbili stražnje staklo na tramvaju. To je u redu, normalno? Normalno je i kada se događaju mafijaški obračuni po gradu, kada se normalni dečki zoljama gađaju u centru grada? U redu je kada neurozni djed puškom brani i svog unuka u školi punoj djece? Ili kada normalni muž u normalnom braku svoju ženu zaveže za šljivu u dvorištu pa joj motkom usađuje vrijednosti braka?

Sve se češće maltretiraju i zlostavljaju djeca, a i sve se češće otkriva da se to dugo vremena i dosta često prakticira u uporištu morala i moralnih vrijednosti - Crkvi. Vi, gospođo, brkate pojmove. Malu djecu, mušku ili žensku, zlostavljaju pedofili, a ne homoseksualci. To je bitna razlika. Često se događa da tu djecu seksualno iskorištavaju normalni roditelji koji nemaju homoseksualnih sklonosti. No, mi smo Vama ionako svi isti.

više

28. lipnja

ROĐENDAN POZNATIH

JEAN-JACQUES

ROUSSEAU (1712.) - francuski filozof i književnik, rođen u Ženevi, Švicarska

LUIGI PIRANDELLO (1867.) - talijanski književnik talijanski književnik (pjesnik, novelist, romanopisac, kritičar, dramatičar i prevodilac), rođen u Agrigengtu, Italija

KATHY BATES (punim imenom Kathleen Doyle-Bates) (1948.) - američka filmska glumica, rođena u Memphisu, Tennessee

PJEŠČANI SAT

1637.

- rodio se na Visu Aleksandar GAZAROVIĆ, povjesničar, unuk književnika Marina. Naobrazbu je stekao na Hvaru, a najveći dio života proveo na Visu, gdje mu je porodica imala brojne posjede i ljetnikovce. Bio je gorljivi protivnik izjednačavanja plemićkih i pučanskih prava u komunalnoj upravi. Proučavao je povijest grada i otoka Hvara i Visa. Ostavio je brojna djela. U pisanju se služio djelima antičkih pisaca i geografa te brojnim srednjevjekovnim i suvremenim povijesnim, književnim i kulturnim izvorima. Najveću povijesnu i znanstvenu vrijednost djela o povijesti otoka i grada Hvara od najstarijih vremena do njegova doba, (Avvenimenti), imaju u dijelovima koji se odnose na plemićko-pučanske sukobe od 15. do 17. stoljeća, napad Katalonaca na Vis 1483., napad Eulg-Alije na Hvar i sudjelovanje hvarske galije u lepantskoj bitki 1571. godine. Posebnu pažnju je pobudio rukopis Historia. koja sadržava pregled crkvene povijesti, posebno kronologiju biskupa Hvara i Brača.

DOGODILO SE

1839.

- U Westminsterskoj opatiji okrunjena je britanska kraljica Viktorija.

1762. - Supruga ruskog cafra Petra III. Nijemica Sophie Friedericke Auguste svrgnula je muža i proglasila se caricom Katarinom II. Ostvarila je najsjaniju epohu ruske povijesti.(M.Bo.)

IMENDANI

Irenej, Mirko

Na današnji je dan sv. Irenej Lyonski, mučenik i biskup u Lyonu. Irenej dolazi od grčkoga oblika imena Eirenaios (eirene - mir). Rođen je oko 130. godine u Maloj Aziji. Ostavio je brojna pisana djela. Umro je oko 202. godine.

Mirko je narodno ime i dolazi od riječi mir. S obzirom na imendan javlja se kao prijevod nekoliko svetačkih imena (Emerik, Pacifik, Irenej, Fridrik).(Ž.)

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas