Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.01.2022. u 10:12

Tko jamči roditeljima da im dijete neće imati posljedice jer je zbog inertnog sustava u školi prvo zaraženo deltom, a sada omikronom?

Samotestiranje djece jednom tjedno ide u smjeru ukidanja samoizolacija, ali hoće li smanjiti broj zaražene djece? Način na koji se dosad postupalo upućuje na to da se diglo ruke od toga da se od zaraze pokuša zaštititi što više djece, a time i njihovih obitelji i šireg društva.

Ako je prioritet držati škole otvorenima i zaštititi i fizičko i mentalno zdravlje djece, onda su školska djeca trebala biti prioritetno testirana nakon prvih simptoma, a ne da čekaju PCR test deset dana ili antigenski pet dana, a do rezultata testa pozitivnog djeteta djeca iz razreda idu u školu pa se broj pozitivne (ne)detektirane djece i učitelja gomila. S druge strane, djeca koja su na testu negativna nepotrebno izostaju iz škole danima čekajući testiranje.

Problem se neće riješiti ni budu li svi roditelji djecu testirali svakog ponedjeljka antigenskim testom kad se zna da je slabije osjetljiv na omikron pa ga treba ponavljati i u utvrđivanju zaraze kasni za PCR-om do tri dana pa će dobar dio djece imati lažno negativan rezultat. Možemo se tek nadati da će se virus širiti manje. Sve dok školska djeca sa simptomima nisu prioritet za testiranje, šaljemo poruku da je bolje da ih se što više zarazi nego da ih se privremeno uputi na online nastavu. Samo hoće li tko iz Ministarstva obrazovanja ili HZJZ-a jamčiti roditeljima da im dijete kasnije neće imati zdravstvene posljedice jer je zbog inertnog sustava prije dva mjeseca u školi bilo zaraženo deltom, a sada omikronom?

To što većina djece prođe bez ozbiljnih posljedica ništa ne znači roditeljima čija djeca nisu bila te sreće. Spoznaje o COVID-19 mijenjaju se, naime, najprije se tvrdilo da neke kronične bolesti nisu rizik za težak oblik bolesti, da bi sada to istraživanja demantirala. I pri odluci o ukidanju samoizolacije za cijepljenu djecu do 18 godina nitko nije vodio računa da su među njima i rizična djeca koju cjepivo više ne štiti, kao i da će davno cijepljena djeca i ako im je pola razreda zaraženo moći slobodno doći u dječju bolnicu na rutinski pregled i u kontakt s visokorizičnom djecom!

Ako se problem želi riješiti tako da se zarazi glavnina školaraca i njihovih obitelji uz alibi da se to pokušalo umanjiti dobrovoljnim samotestiranjem jednom tjedno, onda to netko ili neki iz sustava obrazovanja ili HZJZ-a trebaju javno reći pod svojim imenom i prezimenom pa da roditelji u slučaju loših posljedica znaju čija je to odgovornost.

VIDEO Masovno se kupuju: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Ključne riječi

Komentara 8

DL
Dvanaest__legija
17:22 27.01.2022.

Uludo bacanje novaca, ali to je i cilj ovog cirkusa, masna zarada nekih, i osiromašenje običnih ljudi!

DU
Deleted user
13:22 27.01.2022.

Jedino je cjepivo sigurno ,jos je bolje ako se pomjesaju sve kombinacije,cak i rok trajanja nije bitan,i Pfaizera garantira da nema nikakvih posljedica , doduše i ne stiti od virusa

WT
WTF!
12:09 27.01.2022.

Na koliko ciklusa je PCR bandažiran? 25 max ili 35-40???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije