Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETOSTI OKO UKRAJINE

Biden upozorio: Rusija bi mogla napasti Ukrajinu idućeg mjeseca

U.S. President Joe Biden speaks with Russia's President Vladimir Putin
WHITE HOUSE/REUTERS
Autori: Vecernji.hr, Hina
28.01.2022.
u 11:01

U priopćenju stoji i kako je Biden rekao da Sjedinjene Države traže način za dodatnu makroekonomsku podršku kojom bi pomogli ukrajinsku ekonomiju u trenutku pritiska izazvanog gomilanjem ruskih vojnih snaga u pograničnom području.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je obznanio da je u četvrtak imao dugačak razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u kojem su razmatrali zajedničke akcije po pitanju ublažavanja napetosti u odnosima s Rusijom.

Washington podržava Ukrajinu u krizi nastaloj gomilanjem ruskih vojnih postrojbi na njezinoj granici, što Ukrajinci smatraju prijetnjom i narušavanjem nacionalne sigurnosti, dok Rusija poriče da planira napad na susjednu državu.

"Razgovarali smo o diplomatskim naporima na smanjivanju napetosti i složili se oko zajedničkih akcija u budućnosti. Zahvalio sam predsjedniku Bidenu za neprekidnu vojnu pomoć. Razgovarali smo i o mogućoj financijskoj pomoći Ukrajini", poručio je ukrajinski predsjednik putem društvene mreže Twitter.

 

Iz Bijele kuće su uputili službeno priopćenje u kojem je istaknuto da je predsjednik Joe Biden u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom ponovio spremnost Washingtona za odlučan odgovor u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

U priopćenju stoji i kako je Biden rekao da Sjedinjene Države traže način za dodatnu makroekonomsku podršku kojom bi pomogli ukrajinsku ekonomiju u trenutku pritiska izazvanog gomilanjem ruskih vojnih snaga u pograničnom području.

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da postoji 'izrazita mogućnost' da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu idućeg mjeseca, kaže Bijela kuća, prenosi BBC izjavu glasnogovornice Nacionalnog sigurnosnog vijeća Bijele kuće Emily Horne

Rusija navodi kako vidi malo prostora za optimizam u rješavanju krize nakon što je SAD odbacio njihove glavne zahtjeve, te su odbacili optužbe da planiraju napad. 

VIDEO: Picula oštro o Milanovićevoj politici: Hrvatska mora poštovati svoje obveze u NATO savezu

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
17:21 28.01.2022.

A da Putin pozove Talibane u pomoć ? Oni su penicilin za Amere. Oni u japankama i sa par kalašnjikova bi natjerali Amere u bijeg. Ko se još boji Amerikanaca i dementnog dedice ?

JO
jorgen
11:09 28.01.2022.

Jedini koji pumpaju za rat su SAD i Velika Britanija. Razmislite o tome.

VI
vidum
08:32 28.01.2022.

Amerika čini sve što može da do sukoba dođe. Ovdje se sve događa zbog sjevernog toka 2. To se jučer moglo shvatiti iz kritike američkog državnog tajnika NJemačkoj.Treba učiniti sve da EU ostane bez ruskog plina, pa da Amerika uskoči kao "spasitelj" sa svojim znatno skupljim. Amerika u brutalnom napadu na interese EU, Rusije, ali i Ukrajine. Ništa što već nije viđeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije