Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTVARILE SE NAJAVE

Zelenski smijenio glavnog ukrajinskog zapovjednika Valerija Zalužnog: 'Trebaju nam nove strategije'

FILE PHOTO: Chief of the Ukrainian Armed Forces Zaluzhnyi visits a monument to Holodomor victims in Kyiv
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/10
08.02.2024.
u 18:10

O ovoj smjeni raspravljalo se prije par dana, nakon što je izašla vijest da je ukrajinska Vlada već obavijestila Bijelu kuću da planira zamijeniti najvišeg vojnog zapovjednika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je glavnog zapovjednika oružanih snaga te zemlje Valerija Zalužnog, javlja BBC. O ovoj smjeni raspravljalo se prije par dana, nakon što je izašla vijest da je ukrajinska Vlada već obavijestila Bijelu kuću da planira zamijeniti najvišeg vojnog zapovjednika.

Zalužnij se ranije sukobio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko vojne strategije i drugih pitanja, nakon što ukrajinska vojska u prošlogodišnjoj protuofenzivi nije uspjela osloboditi značajniji teritorij od Rusije.

FILE PHOTO: Chief of the Ukrainian Armed Forces Zaluzhnyi visits a monument to Holodomor victims in Kyiv
1/10

Zelenski će službenu smjenu objaviti naknadno, a prvu informaciju objavio je ministar obrane Rustem Umerov

- General Valerij Zalužni imao je jedan od najtežih zadataka - voditi Oružane snage Ukrajine tijekom Velikog rata s Rusijom. No, rat nije ostao isti. Promijenio se i nastavit će se mijenjati. Borbe u 2022., 2023. i 2024. su tri različite stvarnosti. Nova godina donijet će i nove promjene na koje moramo biti spremni. Potrebne su nam nove strategije i metode - objavio je.

POVEZANI ČLANCI:

- Danas je donesena odluka o potrebi za promjenom vodstva ukrajinskih Oružanih snaga. Iskreno sam zahvalan Valeriju Zalužnom na svim njegovim postignućima i uspjesima - dodao je.

>> VIDEO Zelenski smijenio Zalužnog: Evo tko će biti novi glavni ukrajinski zapovjednik

Washington Post prvi je izvijestio da je Ukrajina obavijestila Bijelu kuću o planu smjene Zalužnija. Američki dužnosnici rekli su Ukrajini da se ne protive otpuštanju Zalužnija, rekao je ranije izvor blizak uredu ukrajinskog predsjednika. 

Komentara 26

LU
Lumumba
18:23 08.02.2024.

Suverena, slobodna, ponosna država, obavještava Bijelu kuću o smjeni generala svoje vojske i čeka što će ovi odobriti.

ZA
zagabria5
18:03 08.02.2024.

Zašto je to breaking news u Hrvatskoj. Zar je ovo Ukrajina, imamo li mi uopće više suverenost

Avatar Zgubider..
Zgubider..
18:22 08.02.2024.

Požurio Zelenski smijeniti Zalužnog prije pada Avdivke, jer će pad pokazati da je Zalužni bio u pravu. Zelenski je pod svaku cijenu htio braniti grad, dok je Zalužni bio za taktičko povlačenje kojim bi se sačuvali ljudi i resursi. Avdivkii su odbrojani dani, neki Zapadni mediji špekuliraju i o mogućnosti proboja fronta i o ukrajinskoj kapitulaciji (naravno, ne danas ili sutra, već u srednjoročnom razdoblju)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije