Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Ukrajinci bijesni na Ruse zbog suspenzije izvoza žita: 'Prestanite sa svojim igrama gladi'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.10.2022.
u 22:24

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poziva Rusiju i Ukrajinu da obnove sporazum prema kojem je iz Ukrajine izvezeno više od 9 milijuna tona žitarica i snižene globalne cijene hrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je građanima zapadnih zemalja ''da u Rusija nije njihov neprijatelj'' te da je Moskva spremna za pregovore, ali ne i Kijev. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć se obratio, a osvrnuo se na rusku mobilizaciju i postupanja Rusa u okupiranim teritorijima.

"Iako Rusija pokušava pojačati pritisak na naše položaje korištenjem mobiliziranih ljudi, oni su toliko loše pripremljeni i opremljeni, toliko grubo iskorišteni od strane zapovjedništva da bi Rusiji uskoro mogao zatrebati novi val mobilizacije" napisao je.

Poštovani čitatelji o ratu u Ukrajini možete čitati na novom linku

Tijek događaja:

22:00 - Ukrajina je u subotu osudila "lažni izgovor" koji je upotrijebila Rusija kako bi opravdana suspenziju sporazuma o izvozu žitarica, te je pozvala Moskvu da poštuje svoje obveze.

Rusija je obustavila sudjelovanje u sporazumu o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka kojemu je posredovao UN, nakon napada na brodove na Krimu, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija TASS. 

Rusija je rekla da su ukrajinske snage, uz pomoć dronova, napale brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu, u ranim satima u subotu.

"Moskva koristi lažni izgovor za blokiranje koridora za izvoz žitarica koji jamči sigurnost hrane za milijune ljudi. Pozivam sve države da zatraže od Rusije da prestane sa svojim igrama gladi i ponovno počne poštivati svoje obveze", napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Rusija je glavnom tajniku UN-a rekla u pismu u koje je uvid imao Reuters da "počevši od danas" suspendira na neodređeno vrijeme dogovor o izvozu žitarica.

Ujedinjeni narodi pozvali su da se učini sve kako bi se očuvao sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica.

"Važno je da se sve strane suzdrže od bilo kakve radnje koja bi ugrozila Sporazum o crnomorskim žitaricama", rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarric u izjavi, ističući da je ovaj sporazum imao "pozitivan učinak" na pristup hrani za milijune ljudi diljem svijeta.

Prema sporazumu od 22. srpnja 2022., Ukrajina je mogla nastaviti s crnomorskim izvozom žitarica i gnojiva, koji su bili zaustavljeni kad je Rusija napada Ukrajinu 24. veljače. Sporazum o ukrajinskom izvozu prvotno je dogovoren na 120 dana.

17:40 -  Rusija je obustavila sudjelovanje u sporazumu o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka kojemu je posredovao UN, nakon napada na brodove na Krimu, objavilo je u subotu rusko ministarstvo obrane, a prenosi agencija TASS.

Rusija je rekla da su ukrajinske snage, uz pomoć dronova, napale brodove Crnomorske flote u Sevastopolju, najvećem gradu na Krimu, u ranim satima u subotu.

"Kad se uzme u obzir teroristički napad kijevskog režima uz sudjelovanje britanskih stručnjaka na brodove Crnomorske flote i civilna plovila koja su osiguravala sigurnost "koridora za žitarice", ruska strana obustavlja sudjelovanje u provedbi sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo je ranije reklo da su napadi dronovima uvelike odvraćeni, s manjom štetom koja je počinjena ruskom minolovcu.

Šef humanitarne pomoći Ujedinjenih naroda rekao je u srijedu da je "relativno optimističan" da će sporazum koji omogućuje nastavak ukrajinskog crnomorskog izvoza žitarica biti produžen dalje od sredine studenog.

Prema sporazumu od 22. srpnja 2022., Ukrajina je mogla nastaviti s crnomorskim izvozom žitarica i gnojiva, koji su bili zaustavljeni kad je Rusija napada Ukrajinu 24. veljače. Sporazum o ukrajinskom izvozu prvotno je dogovoren na 120 dana.

17:20 - Brod ruske Crnomorske flote oštećen je u Sevastopolju tijekom napada dronom na poluotok Krim kojeg je anektirala Rusija, prema ruskim izvješćima. Minolovac poznatiji i kao Ivan Golubec, kao i ostali objekti u zaljevu teško su oštećeni, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane u subotu u Moskvi.

Prema riječima ministarstva, napade je izvela Ukrajina pod vodstvom britanskih stručnjaka. Ministarstvo tvrdi da je London odgovoran za napade na plinovode Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u rujnu.

"U 4.20 jutros, kijevski režim je izveo teroristički napad na brodove Crnomorske flote", reklo je ministarstvo u subotu.

Ukupno 16 dronova navodno je ispaljeno na Sevastopolj.

Većina od njih je presretena.

16:04 - Ukrajina je Rusiji predala 50 ratnih zarobljenika nakon pregovora dviju zemalja. Prema ruskom ministarstvu obrane, zamjena se dogodila danas poslijepodne.

Ranije je čelnik regije Donjeck kojeg podržava Moskva, također je rekao da će zemlja zauzvrat predati 50 zatvorenika Ukrajini. Andriy Yermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, podijelio je sliku bivših zatvorenika koji napuštaju zarobljeništvo. Rekao je da su među njima bila dva borca Azova, osam policajaca i dva civila, kao i drugi vojni borci.

15:25 - Velika Britanija je uzvratila Rusiji nakon što je Moskva optužila jedinicu Kraljevske mornarice da je izazvala eksplozije duž ključnog plinovoda između Rusije i Europe. Kažu se da je Rusija iznijela "lažne tvrdnje epskih razmjera" kako bi "odvratila pažnju od katastrofalnog postupanja s ilegalnom invazijom na Ukrajinu".

Kažu i da ova izmišljena priča govori više o argumentima koji se vode unutar ruske vladežu. Pritom Britanci misle na izvješća o uznemirenosti među najvišim dužnosnicima Vladimira Putina zbog ratne situacije.

Britanski vojni stručnjaci rekli su da je ruska tvrdnja "čista laž" i da mornarica ne bi imala sredstva za izvođenje takvog napada.

15:00 - Rusija se nastavlja pripremati za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu u ključnoj regiji Herson. Bolesni i ozlijeđeni ruski vojnici sada se vade iz bolnica u tom području, rekao je glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine.

"Nastavlja se takozvana evakuacija okupatora s privremeno okupiranog teritorija regije Herson, uključujući i medicinske ustanove", rekao je Oleksandr Shtupun u novostima na društvenim mrežama. "Sva oprema i lijekovi uklanjaju se iz hersonskih bolnica", kazao je. 

Sky News nije mogao neovisno potvrditi ove navode. 

14:25 - Rusko ministarstvo obrane u subotu je ustvrdilo da su pripadnici Britanske mornarice prošli mjesec raznijeli plinovod Sjeverni tok, izravno optuživši NATO članicu za sabotažu ključne ruske infrastrukture. Ministarstvo obrane nije dokazima potkrijepilo svoju tvrdnju.

"Prema dostupnim informacijama, pripadnici jedinice Britanske mornarice sudjelovali su u planiranju, pripremi i provođenju terorističkog napada u Baltičkom moru 26. rujna ove godine - raznijevši plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2", reklo je ministarstvo.

Britansko ministarstvo obrane nije odmah komentiralo. Rusija je prethodno okrivila Zapad za eksplozije koje su se dogodile prošli mjesec i kojima su oštećeni plinovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 koje je izgradila Rusija, a koji se nalaze u Baltičkom moru. No Rusija nikad ranije nije iznijela konkretne dokaze tko je odgovoran za štetu nanesenu plinovodima, koji su bili najveća ruta kojom je Europa opskrbljivana ruskim plinom. Kremlj je iznova ponavljao da su optužbe o ruskoj odgovornosti za štetu na plinovodima "glupe" te su ruski dužnosnici govorili da je Washington imao motiv jer želi Europi prodavati više ukapljenog prirodnog plina (LNG).

SAD je zanijekao umiješanost.

12:10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao je u petak virtualni govor uživo na Yale School of Management.

"Za cijeli svijet je važno da Rusija gubi sada – u ratu u Ukrajini. Kada ćemo pobijediti za sebe, pobijedit ćemo i za druge narode čija je sloboda potencijalno ugrožena. Upravo sada, i to baš u Ukrajini, odlučuje se hoće li naš dio svijeta biti slobodan i demokratski. U konačnici, tako će se odrediti globalna sudbina demokracije. Ovu sudbinu trebamo odrediti mi – slobodni svijet, a ne teroristi. Vjerujem da će tako i biti", poručio je Zelenski. 


12:05 - Ruske pomorske snage navodno su odbile napad dronova u Sevastopoljskom zaljevu, gdje je sjedište Crnomorske flote, prenosi Reuters.

Guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, kojeg je imenovala Rusija, poručio je da su brodovi Crnomorske flote odbili  napad drona u vodama Sevastopoljskog zaljeva. ‘’U gradu ništa nije stradalo. Ostajemo mirni. Situacija je pod kontrolom."

Sevastopolj je najveći grad na Krimu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.


11:20 - Rusija je u subotu rekla da bi ubrzano raspoređivanje moderniziranog taktičkog nuklearnog oružja B61 u bazama NATO saveza u Europi snizilo "nuklearni prag" i da bi Rusija taj potez uzela u obzir prilikom razvijanja vlastitih vojnih planova.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najveću konfrontaciju između Moskve i zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su se dvije hladnoratovske svjetske supersile najviše približile nuklearnom ratu.

Rusija posjeduje otprilike 2,000 komada taktičkog nuklearnog oružja u funkciji dok Sjedinjene Američke Države imaju oko 200, od kojih se polovica nalazi u bazama u Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Američki list Politico je objavio da je SAD na sastanku NATO-a iza zatvorenih vrata rekao da će ubrzati raspoređivanje modernizirane inačice oružja B61, B61-12, pri čemu će novo naoružanje stići u europske baze u prosincu, nekoliko mjeseci ranije nego što je planirano.

"Ne možemo ignorirati planove da se modernizira nuklearno oružje u Europi", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško za novinsku agenciju u vlasništvu ruske države RIA.

Bomba B61-12, dugačka 3.6 metara, sadrži slabiju nuklearnu bojnu glavu nego ranije verzije, no preciznija je i može prodrijeti ispod zemlje, prema istraživanju koje je provela Federacija američkih znanstvenika.

"Sjedinjene Američke Države ih moderniziraju, povećavaju im preciznost i smanjuju moć nuklearnog naboja, to jest, pretvaraju ovo oružje u 'oružje bojišnice', stoga smanjuju nuklearni prag", rekao je Gruško.


10:54 - Rusija je Nataliju Sindejevu, voditeljicu neovisnog TV kanala Dožd, proglasila stranim agentom, zajedno s dvoje novinarskih kolega u najnovijoj akciji protiv civilnog društva.

Kako je izvijestilaagenicja France- Press imena Natalije Sindejeve, Vladimira Romenskog i Ekaterine Kotrikadze pojavila na najnovijem popisu "stranih agenata" ruskog ministarstva pravosuđa, a na popis su  "zbog svojih političkih aktivnosti”. Inače, TV Dožd pokrenut je 2008. godine te je pratio rusku oporbu i prosvjedne pokrete.


10:45 -  Kanada je najavila nove sankcije protiv 35 pojedinaca i šest tvrtki u ruskom energetskom sektoru, kao i izdavanje obveznica za potporu Ukrajini.

Te osobe imenovane u petak uključuju igrača Nacionalne hokejaške lige Aleksandra Frolova i šahovskog velemajstora Antona Demčenka, javlja agencija France-Presse.

Ukrajina je više puta pozvala svoje saveznike na zapadu da prošire svoje sankcije na osobe visokog profila koje su javno podržale rusku invaziju.


7:54 - Više od sedam milijuna ljudi raseljeno je unutar Ukrajine do kolovoza ove godine, pokazalo je istraživanje koje su provele međunarodne agencije.

Većina njih su žene, a gotovo trećina ih je raseljena više puta, navodi se u zajedničkom izvješću agencije EU-a za azil, Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM)  objavljenom u petak.

U isto vrijeme, više od šest milijuna ljudi izbjeglih iz Ukrajine ili raseljenih unutar zemlje odlučilo se vratiti svojim domovima do kolovoza. Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice, iz Ukrajine je dosad pobjeglo ukupno 14,3 milijuna ljudi.

Tri četvrtine ih je otišlo u četiri susjedne zemlje EU-a Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku.


7:15 - Irska će udvostručiti isplate koje primaju ljudi koji udomljuju ukrajinske izbjeglice u pokušaju da riješi problem nedostatka hitnog smještaja.Tako će se od 1. prosinca mjesečna isplata osobama koje volontiraju kao domaćini povećati s 400 € na 800 €.

Riječ je o nizu mjera koje su odobrili ministri u petak, a koje su usmjerene na povećanje ponude smještaja dostupnog ljudima koji bježe od rata u Ukrajini. Irska je do danas smjestila do 56 000 muškaraca, žena i djece iz Ukrajine.


7:10 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poziva Rusiju i Ukrajinu da obnove sporazum prema kojem je iz Ukrajine izvezeno više od 9 milijuna tona žitarica i snižene globalne cijene hrane.

Ukrajina i Rusija glavni su dobavljači žitarica diljem svijeta. Sporazum koji su u srpnju postigli Ujedinjeni narodi i Turska istječe 19. studenoga.

"Rusija mora vidjeti izvoz svojih žitarica i gnojiva na svjetskom tržištu, što se nikada nije dogodilo od početka dogovora", rekao je ruski veleposlanik u UN-u.


7:05 - Finska i Švedska zajedno će se pridružiti NATO-u, izjavili su u petak njihovi premijeri, čime su pokazali ujedinjenu frontu Turskoj koja se usprotivila njihovim kandidaturama. 

Nordijski susjedi podnijeli su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su naišli na prigovore Turske koja ih je optužila za pružanje utočišta "terorističkim skupinama". 

Finska premijerka Sanna Marin rekla je u petak da joj je turski predsjednik rekao da ima više pitanja za Švedsku nego Finsku. No naglasila je da neće ostaviti za sobom Švedsku u tom procesu.

"Naravno, vrlo nam je važno da se Finska i Švedska pridruže NATO-u ruku pod ruku", rekla je Marin novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom u Helsinkiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je 6. listopada da se njegova zemlja još uvijek protivi kandidaturi Švedske.

"Svaki korak do sada poduzimali smo ruku pod ruku i nitko od nas nema drugih ambicija", rekao je novi švedski premijer Ulf Kristersson. Kristersson je rekao da će se uskoro sastati s Erdoganom. "Potpuno je legitimno da Turska dobije potvrdu da Švedska poduzima ono na što se obvezala u okviru sporazuma", dodao je.

Švedski dnevni list Aftonbladet u petak je citirao izvore koji govore da je Turska pozvala Kristerssona na bilateralni sastanak u Ankari, koji će vjerojatno održati 8. studenog.Kristerssonov glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.

Ključne riječi

Komentara 36

XA
xaron
21:35 29.10.2022.

Zeleniski …” za cijeli svijet je važno da Rusija sada gubi “…Nikoga u Africi, Aziji, J.Americi nije briga ni za Ukrajinu ni za Rusiju. Toliko o cijelom svijetu .

DU
Deleted user
21:50 29.10.2022.

Rusija će besplatno, preko Turske dostaviti 500.000 tona žita najugroženijim zemljama.

BI
billynik
18:28 29.10.2022.

Daj se dogovorite što ćete napisati, u jednoj rečenici govorite da su rusi rekli da je počinjena manja šteta a dvije rečenice dalje tvrdite da su ti isti Rusi rekli da je teško oštećen minolovac i objekti. Alo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije