Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naložene mjere

Zelenski ojačava granicu s Bjelorusijom zbog dolaska Wagnera: 'Želimo osigurati mir'

Ukrainian servicemen prepare a Gepard self-propelled anti-aircraft gun for work during their combat shift in Kyiv region
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/3
01.07.2023.
u 00:07

"Odlukom Glavnog stožera, vrhovni zapovjednik (Valerij) Zalužni i general (Sergij) Najev dobili su naredbu da ojačaju sjeverno vodstvo kako bi se osigurao mir", rekao je Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naložio je u petak jačanje sigurnosti granice s Bjelorusijom uoči dolaska, u suglasnost Moskve, boraca iz paravojne skupine Wagner nakon njihove prekinute pobune u Rusiji. "Odlukom Glavnog stožera, vrhovni zapovjednik (Valerij) Zalužni i general (Sergij) Najev dobili su naredbu da ojačaju sjeverno vodstvo kako bi se osigurao mir", rekao je Zelenski u videu emitiranom na Telegramu.

Rekao je da su ga ukrajinske i strane obavještajne službe, kao i graničari, u petak izvijestile o situaciji u Bjelorusiji. U prethodnoj poruci Zelenskij je spomenuo "mjere za jačanje ovog područja", ne navodeći detalje.

>> VIDEO Nova snimka s fronta pokazuje koliko je rat u Ukrajini težak

Nakon neuspjele pobune u Rusiji prije tjedan dana, šef ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin pristao je otići u egzil u Bjelorusiju zahvaljujući posredovanju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, saveznika Moskve. Prema sporazumu, Wagnerovi borci imaju izbor otići u Bjelorusiju, prijaviti se u regularnu rusku vojsku ili se vratiti u civilni život. Rusko ministarstvo obrane mora vratiti svoje teško naoružanje.

POVEZANI ČLANCI:

Lukašenko je procijenio da bi bjeloruskoj vojsci moglo dobro doći "iskustvo" Wagnerovih zapovjednika, ali je također minimizirao aktivnosti za koje će skupina imati ovlaštenje provoditi ih u zemlji. Ukrajina je opetovano govorila da strahuje od napada iz Bjelorusije, u kojoj su smještene ruske snage, ali čiji vojnici nisu izravno uključeni u invaziju koju je pokrenula Moskva.

 

Komentara 4

Avatar Behemot
Behemot
14:06 01.07.2023.

Vrijeme je za diplomaciju, dovoljno se komičar koji je 2x izbjegao služenje vojnog roka igrao vojskovođe.

Avatar USSAuron
USSAuron
09:08 01.07.2023.

Eh? Pa sta bi sa onim "Wagner vise nikad nece ratovati u Ukrajini?"...C,c,c,c... tako je to kad propaganda besomuchno laze...

DU
Deleted user
16:24 01.07.2023.

Bit' će da je Ruski lik od Wagnera napravio - nuklearnu silu II.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije