Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Urbane šume za sve'

Zelenilo u velikim gradovima smanjuje broj recepata za antidepresive

Berlin city view ahead of the UEFA Euro 2024
Foto: Annegret Hilse/REUTERS
1/4
29.05.2024.
u 15:52

Oko 75 posto europskog i 58 posto hrvatskog stanovništva živi u urbanim područjima, a gradovi se bore s velikim izazovima

Oko 75 posto europskog i 58 posto hrvatskog stanovništva živi u urbanim područjima, a sve više gradova bori se s izazovima prevelike urbanizacije, gubitka zelenih površina i povećanjem rizika od prirodnih katastrofa. Ključnu ulogu u rješavanju razvojnih izazova zato ima upravljanje zelenom infrastrukturom, što je bila i središnja tema međunarodnog skupa koji se pod pokroviteljstvom Međunarodne unije organizacija za istraživanje šuma (IUFRO) i Grada Zagreba održao u Hrvatskoj.

Tema je sažeta pod nazivom "Urbane šume za sve". Uz Fakultet šumarstva i drvne tehnologije organizatori su i Europski šumarski institut, Hrvatski šumarski institut, Hrvatske šume i Hrvatsko šumarsko društvo te JU Park prirode Medvednica kao suorganizator. Hrvatska ima dokument nazvan Program razvoja zelene infrastrukture do 2030. godine, u kojem su nabrojeni ciljevi kao što su širenje zelene infrastrukture, ponovna uporaba napuštenih zgrada i prostora, energetska učinkovitost, prilagodbe klimatskim promjenama i jačanje otpornosti na rizike kao što su ekstremni vremenski uvjeti.

Uz ostalo, na forumu je predstavljano istraživanje o odnosu između urbanog zelenila i mentalnog zdravlja u Italiji. Analizirajući količinu lijekova kao što su antidepresivi, depresivna stanja i anksioznost, znanstvenici su otkrili velik utjecaj urbanih zelenih površina na smanjivanje uporabe lijekova. Suprotno tome, veća izloženost "sivim prostorima" povezana je s porastom uzimanja lijekova. Slovenski stručnjaci iznijeli su primjer upravljanja nad parkom Tivoli, Rožnik i Šiško brdo u Ljubljani. Na tom području obitava više od 3000 različitih vrsta organizama.

Park ima više od 420 različitih vlasnika šuma, a godišnje ga posjećuje gotovo dva milijuna ljudi. Jedna od tema bila su i stara groblja sa stablima u gradovima poput Karlsruhea, koje su "raj bioraznolikosti" i treba ih očuvati bez ugrožavanja javne sigurnosti, zaključeno je.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 1

ST
sttipe
13:07 30.05.2024.

Kaštela imaju ogromne površine pod asfaltom. Samo drvoredi duž 3 uzdužne ceste duge 20tak kilometara, za koju godinu stavljaju u hladovinu milijun kvadrata asfalta!!! 20% manje struje za klime... O ostalim mistima po gradu da ne govorim. A kako je sada? Imaju par motornih pila, koje su dvotaktne i nema se šta pokvarit na njima. Kad radnike komunalnog poduzeća triba natjerat da rade oni se uhvate motorki, i potaracaju one ostatke ostataka zelenila iz "doba mraka"... Zelenilo je za pametnije narode..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije