Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNA UTRKA

Zeleni trljaju ruke: Lider CSU-a Söder preotima Laschetu zastupnike CDU-a

Closed meeting of the CDU/CSU parliamentary group
Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
1/3
14.04.2021.
u 18:50

Prema posljednjim anketama, CDU/ CSU pao je na 27 posto podrške, a Zeleni su uzletjeli na 22 posto

Lider bavarskog CSU-a Markus Söder dobio je jučer veliku podršku u utrci za kancelara u sestrinskoj stranci CDU koju vodi Armin Laschet i koji bi u “normalnim“ uvjetima bio kandidat za nasljednicu kancelarke Angele Merkel.

Njega se drži puno konkretnijim i progresivnijim, a mnogima se čini kako bi konačno i netko iz Bavarske trebao dobiti pravo da vodi Njemačku. I jedan i drugi imaju potporu predsjedništava svojih stranaka, no tek treba vidjeti koga će službeno podržati parlamentarni klub dviju sestrinskih stranaka. No, kako kaže utjecajni CDU-ovac Christian von Stetten, na tu odluku mogao bi utjecati pritisak iz regije u kojoj se vidi snažan porast potpore Markusu Söderu u članstvu CDU-a.

– Prema svemu što se može čuti, puno je više glasova u njegovu korist u frakcijama CDU-a u nizu saveznih država – rekao je von Stetten iako je samo dan prije predsjedništvo CDU-a čvrsto stalo iza Lascheta kao kandidata.

Tako se primjerice u Baden-Württembergu od 20 zastupnika CDU-a u Bundestagu koji su se javili za riječ čak njih 16 opredijelilo za Södera. Iz Brandenburga se samo jedan zastupnik svrstao uz Lascheta. U Porajnju-Falačkoj pet zastupnika podržava Södera i samo dvoje Lascheta. Izbor za kandidata postat će dramatičan jer ovu podijeljenost među demokršćanima koriste Zeleni, koji najjačoj njemačkoj političkoj opciji pušu za vratom.

Prema posljednjim anketama, CDU/ CSU pao je na 27 posto podrške, a Zeleni su uzletjeli na 22 posto. I taj se trend nastavlja, a analitičari upozoravaju da bi pobjedom Lascheta CDU/CSU dodatno izgubio tako da bi Zeleni mogli biti vodeća stranka i dati svog premijera. Prema sadašnjim anketama, Zeleni imaju dvije mogućnosti za formiranje vlasti bez demokršćana. U zeleno-crveno-crvenoj koaliciji sa SPD-om i Ljevicom i “semafor-koaliciji sa SPD-om i liberalnim FDP-om.

– U ovoj kampanji postoji samo jedno ozbiljno pitanje: želimo li dobiti savezne izbore – rekao je Söder. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:24 14.04.2021.

Zeleni su oko 22% dulje vrijeme...

Avatar Viktor999
Viktor999
21:12 14.04.2021.

Zeleni su kao i pomidori, kad sazriju-pocrvene, samo čekaju priliku da se dočepaju vlasti...sve je to rezultat sulude politike frau merkel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije