Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u njemačkoj

Zeleni pobjednici u Berlinu, socijaldemokrati u Mecklenburgu-Zapadnom Pomorju

Reaction of parties after regional elections for the Berlin Senat
Foto: LEON KUEGELER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
26.09.2021.
u 19:34

Posljednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevica. Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke te je prepolovila broj glasača na sedam posto.

Na nedjeljnim izborima za lokalne parlamente u njemačkim saveznim pokrajinama Berlin i Mecklenburg–Zapadno Pomorje, Zeleni su prema prvim prognozama osvojili najviše glasova u Berlinu dok su socijaldemokrati zadržali prednost u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju.

Zeleni su s osvojenih 23,5 posto, što je porast od 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina, iznenađujuće najjača snaga na izborima za parlament glavnog grada – pokrajine Berlina. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je s 21,5 posto ostala na istoj razini, te će vjerojatno nakon 20 godina izgubiti poziciju gradonačelnika. Tu bi funkciju mogla preuzeti glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarrasch.

Posljednjih pet godina je u Berlinu vladala koalicija socijaldemokrata, zelenih i stranke Ljevica. Desno populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je u Berlinu ostvarila velike gubitke te je prepolovila broj glasača na sedam posto.

CDU je u Berlinu s 15 posto ostvario najgori rezultat u poslijeratnoj povijesti. U saveznoj pokrajini Mecklenburg–Zapadno Pomorje su lijevo orijentirane snage izišle kao pobjednici izbora za lokalni parlament.

SPD, koji je i posljednjih pet godina vladao ovom sjevernom saveznom pokrajinom s oko 1,3 milijuna birača, poboljšao je svoj rezultat za 6,4 posto te sada uživa podršku 37 posto birača. Stranka Zeleni je poboljšala svoj rezultat za 2,2 posto na 7 posto.

Druga po jačini stranka u Mecklenburg–Zapadnom Pomorju je AfD s 18,5 posto glasova što je 2,3 posto manje nego prije pet godina. CDU s kojim je SPD posljednjih pet godina vladao ovom saveznom pokrajinom, osvojio je 14 posto glasova što je pet posto manje nego 2016.

Ključne riječi

Komentara 2

MP
miroslav.petkovic.7564
19:48 26.09.2021.

Gledam ovdje na TV u Moskvi vodi SPD 26% zatim CDF 24 ,% Zeleni 14,5...Sad ce domaci amerikanci djelit minuse ali tako je u momentu...Slusam na TV europljani traze od Rusa povecanje plina.Nema plina ubEurooi.U Engleskoj sve stalo police poluprazne nema hrane....A htjeli su ne zavisit od ruskog plina.E sad ce Njemci placat ,250 dolara A ovi koji su htjeli bit nezavisni placat ce blizu tisucu dolara po tisucnom kubnom metru..Neke zemlje kopaju vec ugalj . Ali bacuske pune kasy.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije