Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE OSTAVKU

Zelena akcija osudila kažnjavanje gradova uspješnih po odvajanju otpada

zelena akcija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
10.05.2019.
u 22:02

Objašnjavaju kako su gradovi i općine kažnjeni zato što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse u Hrvatskoj

Zelena akcija u petak je osudila novčano kažnjavanje uspješnih gradova i općina u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada samo zato što nisu, kako kažu, ispunili nemoguće uvjete koje je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić neodgovorno propisao Uredbom o komunalnom otpadu, zahtijevaju žurno povlačenje tih nepravednih kazni, te pozivaju premijera Andreja Plenkovića da razriješi Ćorića.

"Zahtijevamo žurno povlačenje nepravednih kazni koje demotiviraju od daljnjeg napretka i pozitivnih promjena u zbrinjavanju otpada. Također, pozivamo premijera Plenkovića da razriješi dužnosti ministra Ćorića jer je brojnim neprihvatljivim potezima pokazao da nema namjeru štititi okoliš i javni interes, već posve suprotno", priopćila je Zelena akcija.

Objašnjavaju kako su gradovi i općine, uspješni u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada, kažnjeni zato što Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije bilo u stanju prepoznati dobre prakse u Hrvatskoj.

Navode kako su Uredbom o komunalnom otpadu propisani ciljevi smanjenja miješanog otpada u odnosu na 2015. godinu koji jednako vrijede za sve gradove i općine u Hrvatskoj, ignorirajući činjenicu da su te godine pojedini gradovi već imali vrhunske rezultate. Primjerice, lider održivog gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, grad Prelog, za kojeg je Zelena akcija radila preporuke za razvoj sustava, zajedno s okolnim općinama referentne 2015. već je bio na 50 posto odvojenog prikupljanja otpada, što znači da je, prema Uredbi, 2017. i 2018. trebao doći na više od 70 posto, što je nemoguće, tim više ako se zna da prosjek EU iznosi više od 50 posto.

Prelog danas odvojeno prikuplja 63 posto otpada, čime je daleko iznad 50 posto, što je cilj koji gradovi i općine imaju do kraja 2020. godine. Veći dio gradova i općina je tek na oko 20 posto.

No za taj je uspjeh "Prelog kažnjen s nekoliko tisuća kuna za 2017., a za 2018. očekuje nekoliko desetaka tisuća kuna". Isto je i u Čakovcu te na Krku koji su kažnjeni za vrhunske rezultate, kažu u Zelenoj akciji.

"Apsurdno je i sramotno da se Ministarstvo, unatoč suprotnim obećanjima te upozorenjima od strane EU, usudilo kazniti uspješne gradove i općine. Oni se, za razliku od većine ostalih, godinama grčevito trude uspostaviti sustave na korist okoliša i visoke kvalitete života građana i građanki te se nalaze među najboljim europskim primjerima dobre prakse. Ministar time poručuje: ako ste uspješni plaćat ćete kazne, a ako imate neuređen sustav i štetite svojim građanima i građankama, bit ćete pošteđeni. To je neprihvatljivo" poručio je Marko Košak iz Zelene akcije koji koordinira mrežu uspješnih gradova i općina Zero Waste Croatia Network.

U Zelenoj akciji kažu kako je ministar javno u veljači prošle godine u emisiji Otvoreno na HRT-u obećao ispravak nepravilnosti u Uredbi, a "što se pokazalo kao obična laž s obzirom da su najuspješniji gradovi u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada prošlog tjedna kažnjeni za svoje uspjehe".

"Ministar Ćorić u svom se radu proslavio izdavanjem štetnih i nezakonitih dozvola, obmanjivanjem javnosti u nizu slučajeva, nerazumnim zagovaranjem dokazano štetnih projekata poput regionalnih Centara za smeće, a sada i kažnjavanjem uspješnih samo zato što su uspješni. Od premijera Plenkovića očekujemo da kazni ministra koji ne radi svoj posao te ga prigodno i zasluženo razriješi njegove dužnosti. Hrvatska treba ministra koji će štititi okoliš i javni interes, a ne 'zlatni panj' koji radi posve suprotno", poručio je Košak.

Zelena akcija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije