Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička analiza
Povratak na članak

Žele u parlament kroz razvaljena vrata

Izborni prag od tri posto uveo bi u Sabor 30 stranaka, ali i politički kaos

Komentari 50

ZG
zorbas.grk
10:19 13.09.2014.

gđa Markić je uporna osoba, želim joj uspjeh....ovo dosadašnje stanje sa 2 velike stranke treba razdrmati jer nisu ništa učinili a niti će !

VL
Avatar Semper5
Semper5
10:14 13.09.2014.

A jel može gore nego što trenutno jest? Pa danas nam strančice s podrškom ispod 3%, poput HNS, ionako ulaze u sabor političkom trgovinom u predizbornim koalicijama i drmaju državom, raspolažu državnom imovinom i što sve ne. Neka ove promjene izbornog zakonodavstva, i treba. Upravo to će uvesti red u trenutni kaos.

VL
Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
10:07 13.09.2014.

pa nisam siguran može li biti gore glede političkog kadroviranja nego je zadnjih 20 i kusur godina. Uhljebljivanje u državne firme , javnu i lokalnu upravu likova koji nemaju nikakva znanja ili iskustva. Sa faxa u Sabor ili na ministarskaa mjesta i sl. Sve što imaju je partijska knjižica nebitno koje stranke.... UŽAS. Po meni bilo koji kandidat za bilo koje mjesto osim stručne spreme MORA imati najmanje 5 godina radnog staža. Onda nam se ne bi događalo da nam u Vladi i Saboru polupismeni likovi.

VL
Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
10:54 13.09.2014.

Profesorice, uradak vam je jadan da jadniji ne može biti. Ako je prag 30%, a ujedno se zabranjuju predizborne koalicije, kako bi to uvelo 30 stranaka u parlament? Zar u Hrvatskoj ima 30 stranaka s podrškom od po 3%? Ima ih maksimalno 6-7 i to ako.

VL
HL
hlad
10:32 13.09.2014.

Pa što je loše u tome da uđu u Sabor. Ako neka stranka ima 3% glasova onda mora imati i 3% zastupnika i 3% utjecaja u vlasti. To je demokracija. A ne da kukuriku sa niti par stotina tisuća glasova dobije apsolutnu većinu, a stranke od 4,8% ne dobiju niti jednog zastupnika!

VL
ZO
Zoricus
10:28 13.09.2014.

Preporucio bih novinaru da pise malo manje teorije a vise da analizira nasu situaciju. U tu svrhu je trebala bar napraviti analizu proslih izbora po pravilima referenduma i to komentirati. Ovako je ispricala teoriju koja uglavnom podrzava trenutne klike i polozaj svih njima slicnih. Braniti ovakav nakaradni sustav govori najvise o onima koji ga brane.

VL
Avatar airbizz
airbizz
10:51 13.09.2014.

promjenu izbornog zakona ne treba se bojati nijedna stranka koja je podložna narodu.

VL
SA
samazg
11:12 13.09.2014.

Dr. Markić je hrabra i uporna! Želi nas natjerati da mislimo svojom glavom i da se narod konačno počne boriti za sebe i uzimati stvar u svoje ruke. To su zapravo sonove demokracije koje su nam još daleko. Ljuljaju se moćne stolice i zato su stranke protiv. Vapaj za pravednim sustavom nije dobrodošao.

VL
DR
draxy
10:05 13.09.2014.

Ne može biti politički kaos ako se poštuje volja glasača.Na gubitku će biti jedino velike stranke jer će imati manje zastupnika biti će im skuplja koalicija.

VL
Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:58 13.09.2014.

Sada nije politički kaos u državi ?imamo politički kaos nesposobnih i korumpiranih političara iz dvije partije koje sustavno uništavaju državu od 2000 godine

VL
KA
kafka
11:26 13.09.2014.

Birajmo ljude kje znamo, kojima vjerujemo - a ne partijske liste podobnika! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

VL
DU
Deleted user
10:44 13.09.2014.

Mesarica kasapo, daj najdi umjesto ... razvaljene vrata ... nekakvu hrvatsku. Ovo su ipak hrvatske novine.

VL
Avatar Aubix
Aubix
13:00 13.09.2014.

Ja osobno držim da sam pametniji od Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. I pojedinačno i skupa. Zašto bi mi onda oni određivali za koga ću glasati i tko će dobiti prednost pred ostalim kandidatima a to ne bih učinio ja sam u svoje ime. Ovakvim izbornim sustavom koji je stvorila partitokracija koja se sad rukama i nogama bori protiv preferencijskig glasova, običan čovjek je sveden na demokratsku dekoraciju koja stranačkim cirkusima daje legitimitet. Nitko od nas ne zna tko je njegov zastupnik u Saboru. Zastupnici ne odgovaraju nama (narodu) već političkim čelnicima koji su ih szavili na listu i o kojima ovisi njihova politička sudbina. Takav sustav izbora mogu braniti samo prevaranti. Za Boga miloga, pa takve smo "izbore" imali i u komunizmu: sve je odlučila Partija, a mi smo "glasovali" za njihove izabrane kandidate.

VL
OS
osica
11:56 13.09.2014.

izborni prag od 3% uveo bi u Sabor politički kaos. Možda ne bi bilo loše da se iz kaosa dogode neke promjene. Jednoumlje i politička trgovina u 20 godina nisu nam donijeli očekivane i potrebne odluke za napredak ove zemlje.mlje. Pa HNS nam s manje od 2,5% potpore građana, vodi ključne resore i ekonomsku politiku ove zemlje. Vidimo gdje smo - u beskrajnoj filozofiji , praznim obećanjima, stagnaciji u svemu . Pogoduju sebi svojima na sva važna mjesta dolaze podobni a ne stručni a kunu se pred izbore da su drukčiji.

VL
ST
stefj
12:34 13.09.2014.

Ako se želi smanjiti broj političkih stranaka na sceni, onda treba uvesti zabranu preizbornog koaliranja. Na taj način bismo brzo ostali ne 3-4 stranke u koje bi se trebalo utrpati hrpu egoista i narcisa. No isto tako, ta bi značilo da u svakoj stranci šefovi moraju jako paziti koga izabiru kao surandike, jer o tome bi direktno ovisio njihov rejting i uspjeh na izborima...

VL
KA
kafka
14:20 13.09.2014.

Dosta nam je partije! ! ! . . . I njenog lijevog i njenog desnog krila (kako netko napisa). ! ! !

VL
BS
@bserver
14:41 13.09.2014.

Čega se boje ti politički 'velikani'? Ako su toliko uvjereni u sebe, nek otvore tržišnu utakmicu. Pa nek narod odluči! Konkurencija je zdrava!

VL
SP
Spezispezi
13:53 13.09.2014.

Sta je lose ako 30 stranaka bude u saboru, ako ih narod izabere. Ovako svaki izbori biraj manje zlo, a u međuvremenu to zlo naraslo u veliko strasilo. Pa dokle tako?! Dva krila partije krenula u zastitu svojih fotelja i lagodna zivota pa krenuli napadi na referendum jer se boje naroda. Ovaj referendum je najvazniji politicki dogadjaj nakon izbora 1991. godine. Bez njega nema Hrvatske. Referendum je prava lustracija jer iza toga vise nikad uhljebi, lopine, izdajnici i komunisticka mafija nece u Sabor.

VL
CV
crna vrana
13:05 13.09.2014.

Drugar'ca Kasapović je sa Šeksom pisala sadašnji izborni zakon, pa bi da vrata Sabora budu otvorena samo za Partiju . Živio jednopartijski sistem , jel'tako drugar'ce Mirjana, ha, ha ......

VL
Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
21:09 14.09.2014.

Još jedan članak napisan u strahu od naroda. Tko se to boji naroda?!? Kaže u naslovu "Žele u parlament kroz razvaljena vrata". Prije svega nije parlamnet već je Sabor. Drugo, nitko neće u Sabor ako ne bude izabran od naroda ma koliko htio u Sabor, a tu je razlog za strah i ovakav naslov. Neki koji silno žele u Sabor jer su navikli na lagodan položaj bez odgovornosti više neće biti tamo. Svi koji su u jednoumlju plivali kao riba u vodi sad se nalaze u neizvjesnosti. Više nije zajamčena saborska plaća i mirovina, politička karijera, lagodan život više ne ovisi o podilaženju šefovima i unutarstranačkoj hijerarhiji već u mnogome o volji birača. Sad će narod birati od ponuđenih političara koji hoće, a koji neće u Sabor. Neka vodeća lica koja ste godinama gledali nestat će s političke scene i upravo to je razlog za veliki otpor referendumu i demokratizaciji društva. Bore se i rukama i nogama da sačuvaju pozicije. Nadalje, kaže se u tekstu kako će u Saboru biti "30 stranaka". Opet laž. Bit će vjerovatno iste stranke kao i do sad, uz mogućnost da se iz onih 25% glasova koji propadnu profilira poneka nova(stara) stranka jer tih 25% ionako nemaju svoje zastupnike. Dakle, 3/4 političke moći ostat će manje više netaknuto, iste stranke, isti ili slični omjeri. Ako ćemo baš strogo matematički gledati, onda je u teoriji moguće da će čak 8 novih stranaka ući u Sabor pod uvjetom da svaka ima jedva preko 3%, dovoljno tek za prelazak izbornog praga. To se ipak neće dogoditi jer i zadnji izbori pokazuju da je tek jedna od čak 35 stranaka (stranačkih lista) prešla 3%!! To je bio npr. BUZ (par stranaka koje su činile Blok umirovljenika zajedno), imali su 3.64%., a čak 29 lista je imalo ispod 0.7%. Tek jedna lista je imala preko 1%, a 5 lista je imalo više od 2 i manje od 3% što pokazuje da bi gledano po zadnjim izborima, a primjenivši "prag od 3%" u Sabor ušli lista BUZ-a i HSLS iz čega je jasno da je laž kako bi Sabor imao 30 stranaka. Imao bi jednako ili jednu, dvije, tri više, a tko zna, možda bi bilo i manje, ovisi kako bi narod rasporedio glasove jer bi mogao birati zastupnika izravno imenom i prezimenom što otvara mogućnost izbora. U svakom slučaju, inicijativa uduge "U ime obitelji" koju vrijedi podržati.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.