Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNO U SABORU

Zekanović: Djeca se kao eksperiment daju homoseksualnim parovima. Grbin: To je govor mržnje

Hrvoje Zekanović
Foto: Screenshot/youtube
1/3
03.12.2021.
u 13:15

Anka Mrak Taritaš kazala je kako se u Saboru često čuju stavovi i mišljenja koja su "suprotna zdravoj pameti"

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu bio je povod današnje rasprave u Saboru. U nastavku 9. sjednice, Hrvoje Zekanović zatražio je stanku, prije glasanja o raspravljenom prijedlogu zakona, te izjavio kako se "djeca kao eksperiment daju homoseksualnim parovima na udomljavanje" što je izazvalo burne reakcije dijela zastupnika i zastupnica. 

- Postoje tisuće i tisuće udomitelja koji žive u heteroseksualnim zajednicama i koji čekaju na udomljenje djece. Nasuprot tome, danas se djeca kao eksperiment daju homoseksualnim parovima na udomljavanje - kazao je Zekanović te dodao kako je sve krenulo od Zakona o životnom partnerstvu kojeg je uvela vlada Zorana Milanovića. 

- Sve ono što su nam pričali iz tih zajednica da ih djeca ne zanimaju, sada dolazi na vidjelo - dodaje govoreći o LGBT zajednicama te nastavlja: 

- Njima je ključna stvar udomljavanje djece, kasnije i posvajanje. Oni to ne kriju, čak i likuju, kažu "ovo je veliki korak prema usvajanju djece" - kaže Zekanović. 

Napominje kako je potrebno voditi računa o pravima djeteta jer, kako kaže, svako dijete ima pravo odrastati u najboljem okruženju za njega, a to je heteroseksualna obitelj, odnosno zajednica žene i muškarca. 

Peđa Grbin istaknuo je kako je Zekanovićev govor neprimjeren te kako je njime uvrijedio cijelu skupinu ljudi. 

- Osuditi nekoga zato što je gej da nije u stanju brinuti se o djeci je govor mržnje, mislim da ste na to morali intervenirati - kazao je Grbin obraćajući se Jandrokoviću. 

- Ne. Kolega je iznosio svoj stav, s njim se možete složiti ili ne složiti. Dakle, različiti smo ovdje i svatko će iznijeti onako kako vidi stvari, ali to nema veze s povredom poslovnika. Neću davati opomene, mislim da nema smisla - odgovorio mu je Gordan Jandroković

- Nema građana prvog reda, nema građana drugog reda. Ovaj govor stavlja jednu skupinu unutar našeg društva u neki drugi red. Kolegu Zekanovića bi pitao koja su to super okruženja za odrastanje djece - domovi, popravni domovi, sirotišta, jesu li to super okruženja - kazao je Domagoj Hajduković te Zekanoviću poručio da posjeti neku od tih ustanova. 

Anka Mrak Taritaš kazala je kako se u Saboru često čuju stavovi i mišljenja koja su "suprotna zdravoj pameti". 

- Prema tome, nije ovo ni prvi ni zadnji takav stav, no moramo voditi računa o ustavnim pravima. Zaprepašćuje da se djeca koriste za pokazivanje različitih stavova - rekla je. 

Zekanović je odgovorio kako je "svaki čovjek jednako vrijedan, no nije svako ponašanje jednako vrijedno". 

- Korak dalje u težnjama hrvatske ljevice je da možda sutra DVD također ima pravo na udomljavanje djece - navodi. 

Marija Selak Raspudić kazala je kako nažalost ne čeka tisuće heteroseksualnih obitelji na udomljavanje djece, kao niti homoseksualnih. 

- Za udomljavanje djece u Hrvatskoj nema redova i to je naša teška i sumorna stvarnost, te djece koja trebaju dom i obitelj, i ono čime bi se ovdje trebali baviti umjesto međusobnim prepucavanjem - rekla je. 

Jandroković je istaknuo kako zastupnici rade ono što je niz puta zamolio da ne rade, a to je raspravljanje kroz korištenje povreda poslovnika. - To je neodgovorno, molim vas, morat ću dijeliti opomene - kaže te prepušta riječ Marijanu Pavličeku.

- Na našu sreću, a vašu žalost, vremena jednoumlja i komunizma su prošla, imamo pravo razmišljati drugačije i reći svoje stajalište - rekao je Pavliček nadovezujući se na izjavu Mrak Taritaš. 

- Ja sam kao profesor u školi adolescentima koji su bili homofobi postavljao pitanje zbog čega, bojite li se toga u sebi. Mislim da će biti do toga jer ja doista ne vidim razlog da bi bilo tko iz čistog imao nešto protiv nečije seksualne orijentacije. Neki razlog mora postojati - kaže Krešo Beljak nakon čega je uslijedilo glasovanje te je sa 77 glasova za, 7 suzdržanih i 41 protiv donesen zaključak kako su ga predložila saborska radna tijela.

VIDEO Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

 

Komentara 16

TO
tomotomo
13:32 03.12.2021.

Anka Mrak Taritaš kazala je kako se u Saboru često čuju stavovi i mišljenja koja su "suprotna zdravoj pameti" čijoj zdravoj pameti?

HR
Hrabraja
14:57 03.12.2021.

Bolje homosekualnim parovima, nego homoseksualnim svećenicima. A bolje bilo kome nego Zekanu

Avatar Majda
Majda
13:35 03.12.2021.

Sigurna sam da svaka od tih koje traže uloške i tampone od države,ima mobitel i internet i za to se ima novaca.Prije bi kod nas u školi stajalo kod pedagogice u kancelariji koji uložak ako bi koja dobila nenadano stvari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije