Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

DORH objavio rezultate nadzora u slučaju Žalac

Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju, navode u priopćenju.
02. prosinca 2021. u 12:19 55 komentara 40583 prikaza
Zagreb: Ministrica Žalac se nakon Vinkovaca odlučila na crno žutu kombinaciju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) na svojim stranicama objavio je rezultate nadzora koji je bio proveden u slučaju Žalac. 

Nakon što je prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac, doznalo se da je USKOK provodio izvide te zaključio da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage. Međutim, istraga je ipak pokrenuta od EPPO-a. Glavna državna tužiteljica Zlata Hrvoj Šipek tvrdila je kako nije upoznata s time, a onda se doznalo da jest. Oporbeni zastupnici potom su tražili njezinu ostavku.

Zagreb: Zlata Hrvoj Šipek, glavna državna odvjetnica RH, obratila se medijima | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Rezultati nadzora koje prenosimo u cijelosti pokazat će kakva je njezina uloga u postupanju USKOK-a u navedem slučaju. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske provelo je nadzor postupanja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Predmet nadzora bilo je postupanje u predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u spisu, onog dijela koji se odnosi na poslovni odnos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sa trgovačkim društvima Razvojna platforma j.d.o.o. (2017.) i Ampelos d.o.o. i Infodom d.o.o. (2018.) u svezi nabave IT rješenja (PLUR/SPUR).

Zagreb: U Saboru započela sjednica Nacionalnog vijeća o korupciji INTERNI POSTUPAK U TIJEKU Zbog afere Žalac pada šefica DORH-a? Doznajemo plan HDZ-a, njezin nastup nazivaju 'žalosnim'

Nadzor je obuhvatio sljedeće:
– izvršen je uvid u spis Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dio  koji se odnosi na postupak nabave IT rješenja – poslovni odnos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU sa trgovačkim društvima Razvojna platforma j.d.o.o. (2017.) i Ampelos d.o.o. i Infodom d.o.o. (2018.) u svezi nabave PLUR/SPUR rješenja, i izvršen je uvid u tri povezana spisa Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta,
– izvršen je uvid u dokumentaciju zaprimljenu od Ureda europskog javnog tužitelja (dalje u tekstu; EPPO-a) - dokumentacija iz spisa USKOK-a,
– također, izvršen je uvid u spise Državnog odvjetništva Republike Hrvatske vezano za dostavljena izvješća po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu,
– uzeta je izjava od tadašnje zamjenice ravnateljice USKOK-a zadužene za rad na predmetnom spisu.

Utvrđeno je da je USKOK tijekom izvida, samostalno i putem policije, pribavio opsežnu dokumentaciju od resornog Ministarstva, pravnih osoba, te je zatraženo postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija, angažirani su informatički stručnjaci jedne pravne osobe, prikupljene su obavijesti od većeg broja osoba, te su provedeni financijski izvidi.

Pogledajte video: Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe

USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada ocijenivši kako nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donijeta na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav.

Nadzorom je utvrđeno da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 12. veljače 2020. zaprimilo od USKOK-a izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu u prilogu kojeg je izvješće o postupanju u kojemu se navodi da rezultati izvida ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je, nakon što je stupila na dužnost krajem svibnja 2020. godine, 17. srpnja 2020. s voditeljem Kaznenog odjela Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, održala sastanak u USKOK-u, s ravnateljicom USKOK-a i voditeljicom Odjela tužitelja USKOK-a, kojom prilikom su ih zamjenici ravnateljice USKOK-a upoznali s više značajnijih predmeta u radu USKOK-a, između ostalog i s već ranije donesenom odlukom o završetku rada u ovom predmetu i razlozima završetka rada, u svezi čega je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske zatražila dostavu izvješća.

USKOK je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske 22. srpnja 2020. dostavio izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu uz napomenu da se u prilogu dostavlja izvješće o postupanju koje je već dostavljeno 12. veljače 2020.

U odnosu na obavještavanje EPPO-a, utvrđeno je da je službena bilješka o završetku rada na predmetu USKOK-a donesena 24. siječnja 2020., a dopisom Državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 10. prosinca 2020. u skladu s člankom 24. stavkom 2. Uredbe Vijeća (EU) 2017/1939 o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja, tražila se dostava podataka o svim kaznenim predmetima za kaznena djela iz nadležnosti/moguće nadležnosti EPPO-a koja su počinjena nakon 20. studenog 2017., a koji se nalaze u fazi izvida, te podatke o predmetima istraga. Dakle, u trenutku traženja podataka nije se radilo o spisu koji se nalazio u fazi izvida, odnosno istrage.

Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju.

S ciljem poboljšanja operativnosti i efikasnosti rada USKOK-a Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je odlučila da će obaviti pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Ujedno, napominjemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske osnovalo radnu skupinu za izmjenu Zakona o USKOK-u u kojoj sudjeluju predstavnici DORH-a i USKOK-a radi povećavanja učinkovitosti rada Uskoka u najsloženijim predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta.   

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upoznalo je sa sadržajem izvješća ravnateljicu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", navodi se u priopćenju. 

VIDEO: Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Mirela Ahmetović obratila se medijima na temu aktualnosti oko BDP-a RASPRAVA U SABORU Ahmetović: 'DORH i USKOK su marionete u rukama Plenkovića, služe za zataškavanje korupcije' STANJE U PRAVOSUĐU Grmoja: Hrvoj Šipek je obmanjivala javnost. Za druge slučajeve imam dokaze; Habijan: Podnesite kaznenu prijavu
RASTE ZABRINUTOST
Nervoza u Skandinaviji: Ruska mornarica ušla u Baltičko more, Švedska i Danska šalju vojsku
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • gprskalo:

  Hoće li se Večernji ispričati zbog javnog linča, to je minimum civilizacijske pristojnosti.

 • Đastis:

  Milanović danas nazvao šeficu DORH-a polubudalom, prostačina obična lijena, samo laprda okolo. Ispada da je zena 30 godina na celu DORH-a, donedavno je radila izvrsno svoj posao u građanskom odjelu, sada kada vide da je ranjiva, napadaju je ko gladni psi..

 • Avatar smokeonthewater
  smokeonthewater:

  Hoće lj nakon ovog otići Grmoja, Peđa Grbin i ostali koji su se pjenili, bacali drvlje i kamenje na DORH i USKOK? Pale priproste likove protiv državd kao i Milanivić i na na tome grade svoju jadnh potporu.