Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK SUĐENJA ZA UBOJSTVO I. PUKANIĆA I N. FRANJIĆA

Zebec: USKOK ništa nije jamčio Mataniću

matanić
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/2
Autori: mk/VLM, I. Vi/VLM
15.02.2010.
u 09:30

Na početku suđenja 3. veljače Matanić je u iznošenju obrane zatražio da svjedoči odvjetnik Zebec, tvrdeći da ga je on natjerao na suradnju s USKOK-om.

U nastavku suđenja za ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića na klupi za svjedoke danas svjedoči Zvonimir Zebec, bivši odvjetnik optuženog Roberta Matanića.

Na početku suđenja 3. veljače Matanić je u iznošenju obrane zatražio da svjedoči Zebec, tvrdeći kako ga je on natjerao na suradnju s USKOK-om.

- Matanić je iskazivao energičnu volju za suradnju s USKOK-om i više je puta pokazivao bojazan da će biti izigran, ali jamstva od USKOK-a nije bilo, koliko ja znam - rekao je Zebec. Tvrdnju da je Mataniću naredio svjedočenje protiv Jocića i Đurovića Zebec nije mogao potvrditi.

Iz Matanićeva iskaza, tvrdi, shvatio je kako je Slobodan Đurović naručitelj ubojstva.

Obrana: Zebec govori neistinu
Nakon što je Zebec završio sa svjedočenjem, obrana je prigovorila na dio njegova iskaza vezano za sastanke optuženog sa predstavnicima USKOK-a. Upozorili su da je svjedok u ključnim dijelovima iskazivao neistinito. Zamjenik ravnatelja USKOK-a, Slobodan Šašić, rekao je da je Zebec očito danas bio dezorijenitran u vremenu te predložio da se pribavi podatak iz zatvora koliko su puta on i Cvitan bili u Rementincu na zahtjev Roberta Matanića. Također, predložio je da se ponovno ispita Zebec što je sutkinja Ivana Kršul odbila.

Sutkinja je donijela rješenje da će se iz okružnog zatvora pribaviti podaci kada su točno Cvitan i Šašić bili u posjetu Mataniću. Odbila je prijedlog obrane da se pribavi ispis Zebecovih telefonskih razgovora s USKOK-om.



Zvonimir Zebec na početku svog svjedočenja rekao je da je njegov bivši branjenik Robert Matanić taj koji je tražio suradnju s USKOK-om te da je bio spreman reći sve što zna o onome za što ga se tereti.

Matanić tražio USKOK
Zebec tvrdi da mu je objasnio proceduru kako da dobije status zaštićenog svjedoka. Dodao je kako su nekoliko puta razgovarali o tome, a u nekoliko navrata Matanić je dao neke informacije kako bi ojačao svoj status zaštićenog svjedoka.

- Cvitan se samo kratko zadržao i rekao mu je da može reći ono što misli da bi za postupak bilo važno, a što bi njemu moglo koristiti - rekao je Zebec, navodeći kako su se u Remetincu jednom sastali Matanić, tužitelj Slobodan Šašić te ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan.

Zebec tvrdi, koliko se on sjeća, da je na prvom istražnom ročištu 22. prosinca 2008. Robert Matanić prokazao Slobodana Đurovića kao glavnog naručitelja ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, no da tom ročištu nije nazočio Cvitan, što tvrdi Matanić.

Na drugom ročištu u lipnju 2009. godine u Remetincu je kratko nazočio Cvitan, zajedno s tužiteljem Šašićem, kada je Matanić navodno dao lažni iskaz u kojem je kao krivce za atentat naveo Jocića, Đurovića, Subotića te Zagorca.

Nakon Zebeca, na klupi za svjedoke našli su se student kojem je Matanić iznajmio stan u Petrinjskoj te svjedok Kristijan Grubišić na čiju je karticu iznajmljen automobil golf kojim su optuženi navodno pratili Ivu Pukanića.

Matanić upadao svjedoku u riječ
Tijekom Zebecova svjedočenja sutkinja je opomenula prvooptuženog Roberta Matanića da ne upada u riječ svjedoku jer će ga u protivnom udaljiti iz sudnice te neće moći pratiti iskaz svog bivšeg odvjetnika.

Podsjetimo, Zebec je bio s Matanićem kada je ovaj ispitivan na policiji i kod istražnog suca. Matanić je u obrani tvrdio da ga je i Zebec nagovarao da da iskaz USKOK-u te se pritom, tvrdi, hvalio dobrim vezama s policijom i USKOK-om. Matanić je kazao da će Zebeca odriješiti čuvanja odvjetničke tajne kako bi mogao svjedočiti.

Suđenje za dvostruko ubojstvo za koje su optuženi bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović te Bojan Gudurić započelo je 3. veljače na Županijskom sudu u Zagrebu.

Komentara 5

OB
-obrisani-
11:47 15.02.2010.

očito je da netko tu laže. mesićeva djeca. a, tko god da laže zaslužuje kaznu.

OB
-obrisani-
11:19 15.02.2010.

koliko ja znam glasnogovornik uskoka vukosav đuričić optužio je milana bandića da je organizirao likvidaciju tog jadnog fotografa. badić je optužen na dan izborne šutnje, no do sad vukosav se nije oglasil glede nastavne procedure protiv vidovitog milana.

OB
-obrisani-
11:38 15.02.2010.

sad, il je milan vidovit il je vukosav nevidovit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije