Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zdravstvu prijeti kolaps, u tijeku je njegova tiha privatizacija'

U SDP-u kažu kako u Hrvatskoj trenutačno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara, što dovodi do smanjenja odjela i kapaciteta bolnica, na štetu građana.
13. kolovoza 2019. u 14:01 8 komentara 557 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u utorak kako ta stranka planom reforme želi građanima pružiti kvalitetnu zdravstvenu skrb, a medicinskom osoblju osigurati da im se plati svaki odrađeni sat, ocijenivši da je  hrvatsko zdravstvo 'tiho privatizirano' i 'prijeti mu kolaps'.

PEĐA GRBIN Prijavljen za objavu djece koja viču 'Za dom spremni'

Na konferenciji za novinare u središnjici stranke na Iblerovom trgu, o problematici koja opterećuje zdravstveni sustav, uz Bernardića su govorili i predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, član Savjeta i jedan od kreatora programa za zdravstvo Josip Markić te glavni koordinator javnozdravstvene akcije "Prevencijom do zdravlja" Saša Srića.

Hrvatsko je zdravstvo, zaključili su, u stanju koje prijeti kolapsom.

"Dugovi u zdravstvu porasli su do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to stanje prijeti potpunim kolapsom zdravstvenog sustava. Zbog niskih plaća i neadekvatnih uvjeta rada, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku", rekao je Bernardić.

Iznio je i podatak da u Hrvatskoj trenutačno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara, što dovodi do smanjenja odjela i kapaciteta bolnica, na štetu građana.

Spomenuo je i duge liste čekanja, zbog kojih se, ocjenjuje, događa "tiha privatizacija" zdravstvenog sustava, jer su građani prisiljeni zdravstvene usluge tražiti u privatnim klinikama.

Split: Konferencija SDP-a o poreznoj reformi s naglaskom na turizam Davor Bernardić 'Hrvatska i turizam ne smiju čekati, podbačaj će se reflektirati na sve gospodarske grane'

"Građani neke preglede čekaju mjesecima, neke godinama, a neki nažalost pregled ni ne dočekaju", dodao je Bernardić.

Podsjetio je da je SDP prije manje od godinu dana prezentirao svoj plan reforme zdravstva, koji bi, kako smatraju, doveo do samoodrživosti sektora.

"SDP će inzistirati na smanjenju lista čekanja, otvaranjem bolnica u popodnevnim satima, uspostavi nacionalnih centara za izvrsnost, čime bi se najzahtjevnijih bolesnicima sa specifičnim zdravstvenim stanjima poboljšala skrb", izjavio je Bermardić.

Dodao je kako bi reforma poboljšala dostupnost zdravstvene usluge u ruralnim krajevima te da bi na cijelo područje Hrvatske uvela i Hitnu medicinsku helihoptersku službu.

"Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, istaknuo je Bernardić.

Dnevna kardiologija KBC-a Dubrava DNEVNA KARDIOLOGIJA Novu bateriju u pejsmejkeru sad pacijent dobije u jednom danu

Kazao je i kako SDP inzistira na tome da se liječnicima plati svaki prekovremeni sat, a da bi produljenje rada bolnica ostavilo prostora za rast primanja u tom sektoru.

Upitan o najavljenom štrajku liječnika, Bernardić je da je on opravdan.

"Ne želimo vjerovati da je ova najava povećanja plaća samo lažno obećanje Vlade, koje služi za kupovanje vremena zbog najavljenog argumentiranog štrajka medicinskih radnika", dodao je.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Archangel:

  Večinu pretraga koje trebam ja ili djeca plaćam kod privatnika jer mi se ne čeka nekoliko mjeseci. Privatizacijom bi meni bilo isto jer mi sad uzimaju ogroman novac za ništa(18 god staža, 5 dana bolovanja, radim u industriji, kod privatnika, ... prikaži još! 3 smjene.)Sam si platim pretragu za koju se dugo čeka radi sebe i svojeg zdravlja, a privatizacijom i da svatko plača ono što mu je stvarno potrebno liste bi se smanjile 90 %. Većina penzića traži pretrage koje im nisu potrebne(jer su čuli da je netko bio), često se ne odozovu ne iste, stvaraju nepotrebne gužve i sve bez sankcija.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  bero, malo si se pogubio. jel u tvojem planu piše gdje ćeš namaknuti novih 15 mlrd kuna godišnje za rad tog 'boljeg' sustava? gdje ćeš namaknuti još novih 3 mlrd kuna za lijekove i bolnice, kolko sada fali? otkud novci, ... prikaži još! to je pitanje? kome bi ti uzimao da bi nahranio jedan u osnovi bolestan sustav? dal u planu imaš smanjivanje udjela subvencija države na lijekove? svatko tko treba lijek, nek ga plati, bar polovicu. nema smisla da lijekove vrijedne tisuću kuna 'bolesnik' doplati 10 kuna. zašto se u americi kolju oko financiranja liječenja, propali obamacare je rezultirao poskupljivanjem polica osiguranja, što će nama poskupjeti? premale plaće u zdravstvu? jesu, al u odnosu na plaće ostalih struka su prevelike. dal zavređuje liječnik u javnom sektoru plaću, tj. mjesečna primanja, 5 puta veću od radnice u konzumu? ajmo mi zdravstvo postaviti na zdrave temelje, nek država školuje liječnike za naše potrebe, i nek im plati studij, specijalizaciju. ali kolko realno trebamo. i obvezati ih ugovorima da rade u zemlji bar 10 godina. svi ostali nek studiraju o svom trošku, pa nek sa diplomom rade što ih volja. ako je nekome čudno kako to da svake godine zdravstvo tone u sve veću rupu, nek razmisli zašto je tomu tako. prestanimo financirati pola stvari koje nemaju smisla. mi plaćamo eksperimentalne lijekove svim bolesnima... takve afričke državice najviše vole farmaceuti. mi plaćamo skoro sve lijekove, naše subvencije su generalno više od 95% cijene lijeka.

 • IvoDivo:

  To reče imbecilni duduk i ostane živ, a mediji halapljivo skupljaju ovakve umotvorine.