Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potreban kvalitetan zakon

Zdravstvo potresla priča trudnice iz Zagreba: Je li prekid trudnoće nakon 10. tjedna pobačaj ili eutanazija?

Zagreb: Prosvjed protiv Hoda na život
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
04.05.2022.
u 19:51

Prekidi su se uvijek radili i u poodmakloj trudnoći kad bi se utvrdilo teško oštećenje ploda i ugroženost majčina života. Ovo nema smisla, rekao nam je jedan ginekolog.

Zdravstveni sustav potresla je priča trudnice kojoj je u 24. tjednu trudnoće magnetskom rezonancijom na Svetom Duhu potvrđeno da beba u njezinoj maternici ima golemi maligni tumor na mozgu zbog kojega su joj šanse da će preživjeti male, a u najboljem slučaju neće se normalno razvijati.

Trudnica u dobi od 39 godina Indexu je ispričala da su je liječnici kojima se obratila uvjeravali da joj ne mogu pomoći jer je u Hrvatskoj pobačaj nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonit. To, međutim, nije točno jer Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece predviđa iznimke kao što je ova, stoga zapanjuje lakoća kojom je netko ženi koja je doživjela takvu nesreću pogledao u oči i krivo je informirao.

Pokrenuta je procedura

– Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon isteka deset tjedana ako za to postoje medicinski razlozi. Ministarstvo zdravstva poduzelo je sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmjerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć te ponovno skreće pozornost svim zdravstvenim ustanovama na obvezu pravodobnog i točnog informiranja pacijentica o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj – reagirao je ministar Vili Beroš, podsjetivši da se nakon 10. tjedna prekid trudnoće može izvršiti samo na temelju odobrenja komisije uz pristanak, odnosno na zahtjev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja, kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske znanosti može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama te kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog djela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube s djetetom ili rodoskvrnuća.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva je prije godinu dana osnovalo drugostupanjsku komisiju u KBC-u Zagreb, koja odlučuje o prigovoru protiv prvostupanjske komisije zdravstvene ustanove o zahtjevu za prekid trudnoće. Šef te drugostupanjske komisije odbio je išta reći o ovom slučaju kazavši nam tek da je "pokrenuta procedura".

Međutim nitko od liječnika na Svetom Duhu i u Petrovoj, gdje se inače zbog priziva savjesti svih ginekologa pobačaj uopće ne obavlja, nesretnoj ženi to nije spomenuo, već je za to saznala tek od svoje odvjetnice. Štoviše, liječnici su joj sugerirali da ide u Sloveniju, iako je praksa da komisija odlučuje o kasnijim prekidima trudnoće uvijek funkcionirala.

– Kada bi povjerenstvo utvrdilo da je u pojedinom slučaju posrijedi neko od takvih oštećenja, obavljali bi se prekidi takvih trudnoća ako bi roditelji izrazili takvu želju. Ovo nema smisla – rekao nam je jedan ginekolog. Zanimalo nas je jesu li se takve odluke donosile i u poodmakloj trudnoći, što je potvrdio.

Radili su se prekidi i u kasnoj trudnoći. Kad dijagnostika kasno utvrdi eksplozivan rast tumora, kao što je to u ovom slučaju, može biti ugrožen i život žene jer može doći do sepse – kazao je ginekolog.

Poznat je slučaj Indijke kojoj su u Irskoj 90-ih godina odgađali prekid trudnoće unatoč lošim nalazima i stanju koje je ugrožavalo i nju i bebu, zbog čega je nesretna žena na kraju umrla.

Drugi ginekolog naglašava da je riječ o etički vrlo teškoj odluci jer se u 26. tjednu trudnoće više ne radi o pobačaju nego o porođaju, odnosno praktički o eutanaziji.

– U takvom slučaju treba procijeniti do koje je mjere došlo do malformacije, pokušati vidjeti može li dijete s malformacijom preživjeti te roditeljima savjetovati da na temelju zaključka liječnika odluče kojim će putem; hoće li nastaviti održavati trudnoću ili zatražiti porođaj. Niz je pitanja pritom: je li fer ići na porođaj i pritom ugroziti djetetovu šansu za preživljavanje ako je ima? Vrlo teška etička odluka koju sigurno ne bih donosio sam nego bih sazvao konzilij – govori ginekolog.

Sive zone

Nakon što je slučaj izbio u javnosti, odvjetnica trudnice, Vanja Jurić, kazala je da su njenu klijenticu iz bolnice Merkur pozvali da dođe kod njih na pregled. A ona je već dogovorila zahvat u Sloveniji, koji bi iz svog džepa trebala platiti 5000 eura, ali je tamošnji odnos spram pacijentice opisala kao neusporedivo humaniji.

- Krajnje je vrijeme da se donese kvalitetan zakon kako više ne bismo imali ovakve sive zone - ustvrdili su ginekolozi s kojima smo razgovarali.

Video: Putin mora na operaciju? Navodno tražio suradnika da preuzme kontrolu nad Rusijom

Komentara 38

Avatar Zbregov
Zbregov
20:06 04.05.2022.

ej vi "Skvrnavke", b.a.b.e žabe!!! trudnoća nije bolest, to ste u 3. razredu već učile!!!....

ŠU
šunje
20:55 04.05.2022.

koja je zapravo razlika ubit,rođeno ili nerođeno dijete?

IV
ivamatic27
08:52 05.05.2022.

Hm, zašto na ovom transparentu ne piše i "beba" a ne samo žena? Ne kužim... ja sam mislila da u pobačajima umiru i bebe. Ćudno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije