Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Marić na sastanku o Agrokoru ipak nije samo šutio

Na Marićevu predmetu Povjerenstvo je uvelo novu praksu pozivanja svjedoka. Odazvao se Božo Petrov, dok se Ivan Crnjac ispričao
28. travnja 2018. u 00:30 9 komentara 723 prikaza
Zdravko Marić - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar financija Zdravko Marić sudjelovanjem na sastanku s čelnicima Agrokora u Banskim dvorima u veljači prošle godine nije povrijedio načela obnašanja dužnosti, utvrdilo je jučer Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika većinom glasova.

Izvanredni povjerenik Agrokora predstavio nerevidirani financijski rezultat Agrokora REZULTATI TEŠKIH OKOLNOSTI Prihodi Agrokora u 2017. godini 39,3 milijarde kuna

“Mariću je bilo neugodno”

Na sjednici Povjerenstva bio je i sam Marić, koji je u pisanom očitovanju lani naveo kako se na sastanku razgovaralo o tome kako posrnulom koncernu osigurati likvidnost i umanjiti posljedice krize na gospodarstvo. Jučer je, međutim, otkrio da na sastanku nije samo šutio, nego je izvijestio o programima kreditiranja putem HBOR-a te upozorio kako je za takvo kreditiranje nužno kontaktirati Europsku komisiju, ali i voditi računa da se ne poveća javni dug. O svemu tome Marić je na spornom sastanku govorio tek kada ga se pitalo što se može učiniti, a Božo Petrov, koji je pred Povjerenstvo pozvan u svojstvu svjedoka, otkrio je da je Marića za mišljenje pitao premijer Andrej Plenković.

– Ja nisam taj koji prosuđuje je li bilo sukoba interesa. Moj je dojam da je Mariću bilo neugodno na sastanku i zato je vjerojatno izbjegavao sudjelovanje u raspravi sve dok premijer nije zatražio njegovo mišljenje – posvjedočio je Petrov.

Osim iskaza dvojice dužnosnika, na jučerašnjoj sjednici svjedočili smo i novoj praksi Povjerenstva. Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković Petrova je upozorila kako je na sjednici u svojstvu svjedoka te kako bi se lažnim iskazom izložio kaznenom progonu. Povjerenstvo je za svjedoka zvalo i Ivana Crnjca, bivšeg člana uprave Agrokora, no poziv mu nije uredno dostavljen, a kada su ga kontaktirali, ispričao se drugim obvezama.

Ovlasti Povjerenstva

No veliko je pitanje ima li nova ekipa u Mutimirovoj ulici uopće ovlasti pozivati svjedoke kako bi utvrdila je li dužnosnik u iskazu govorio istinu. Oni se, doduše, pozivaju na odluku Ustavnog suda koji je 2012. ocjenjivao ustavnost Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a u kojoj stoji kako je riječ o zakonu iz područja upravnog prava, što bi značilo da vrijedi Zakon o općem upravnom postupku. Međutim, Ustavni sud u toj odluci Povjerenstvu osporava ovlast da, primjerice, utvrđuje je li dužnosnik u imovinskoj kartici naveo neistinite ili nepotpune podatke. Obrazloženje da takvo utvrđivanje “nije podobno da bude predmet nesudskog postupanja inherentnog administrativno-nadzornom tijelu osnovanom u preventivne svrhe” dovodi u pitanje novu praksu Povjerenstva. Dapače, Ustavni sud u toj odluci višekratno spori ovlast Povjerenstva da “utvrđuje činjenice vlastitim radnjama”, osim ako su zakonom precizirane, kao i da “pribavlja činjenice i dokaze”. A “pribavljanje činjenica i dokaza” sudovima i državnim tijelima omogućuje Zakon o općem upravnom postupku pa je lako zaključiti da Ustavni sud Povjerenstvo ipak izuzima od tijela koja provode upravne postupke i smatra ga više administrativnim tijelom. Ipak, s obzirom na to da Povjerenstvo Marića jučer nije proglasilo “krivim”, za stav koji će o novoj praksi zauzeti sudovi morat ćemo pričekati neki novi predmet.

Zdravko Marić U iščekivanju reformi Pripremaju porez na nekretnine, a tvrde da ga neće uvesti Izvanredni povjerenik Agrokora predstavio nerevidirani financijski rezultat Agrokora POSLOVANJE AGROKORA Peruško: Rezultati su u drugom dijelu godine odlični, prvi je bio stvarno loš Zdravko Marić OSLOBOĐEN OPTUŽBI Grmoja: Zdravko Marić je promijenio iskaz pred Povjerenstvom
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar xudey
  xudey:

  ne pisite protiv......cenzura !!!

 • Nikola Turajlić:

  Činjenica da je Todorićev uposlenik Marić, potpuni anonimus u stručnoj i političkoj javnosti, izabran za ministara financija u Oreškovićevoj, a kojega preuzima i Plenković u svoju Vladu, govori da je ovaj bio Agrokorov izaslanik u vladama zadužen za državnu"kesu". Iz ... prikaži još! same prirode stvari proizlazi da je njegova primarna misija bila da brine o financijskoj potpori i pogodnostima svoga poslodavca Agrokora, a tek sekundarna da upravlja državnim financijama. Ministarski Apostol Zdravko je izvjesno imao podatke o katastrofalnoj financijskoj situaciji Agrokora (neplaćanje dobavljačkih faktura preko pola godine, prodaja i potom uzimanje u zakup vlastitih poslovnih objekata, mjenicama dobavljača itd.), a unatoč toga se "izuzima" sa Apostolicom Martinom (u udruženom zločinačkom poduhvatu) od svojih funkcija čuvara državne "kese", prilikom dodjele HBOR-ovog kredita, umjesto da daju na odluku o kreditu veto. Samo ovaj slučaj govori o tome čiji interes je imao prioritet u Vladi Hrvatske. Okolnost da Mesija Andrej BBh "gine" u spašavanju svojih "vojnika" Apostola Zdravka i Martine ukazuje na to da se radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, sadašnje Vlade, koja je preuzela ovu misiju od prethodnih Vlada. Tko ovo ne "vidi" mora biti vjerodomoljubni retard najviše kategorije ili kao opozicija praviti se blesav, jer ima umiješane svoje "prste u Todorićev pekmez", pa se sadaa prave "Toše". Dakle sve je trulo u toj neovisnoj državi Hrvatskoj, zar ne?

 • ergospaso:

  postavlja se i pitanje premijerske odgovornosti dvaju premijera, i Oreškovica i Plenkovica..... Kada su odlucivali Marica imenovati ministrom, znali su da je Todoric u ogromnim problemima, jer Todoric pada vec jako dugo a pad je poceo biti nezadrživ u trenutku ... prikaži još!ku kada je preuzeo Merkator; znali su da je pitanje dana kada ce Todoric postati i vladin problem i da ce Maric, biti u sukobu interesa. Pitanje, zašto su ga ipak imenovali ministrom? Ocito da je puno toga skriveno od gradana, pitanje je kada cemo saznati što se dogadalo, koliko je tih nocnih sastanaka bilo i što je Plenkovic obecao Todoricu, pod utjecajem Todorica osobno i pod dodatnim utjecajem Marica.