Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslodavci traže manje tereta

Zbogom lažna bolovanja: Kontrolori na teren izlaze s novim ovlastima

liječnik, bolovanje
Pixabay/Ilustracija
02.05.2023.
u 09:54

Dr. Ljiljana Milišić-Ždralović, rukovoditeljica službe za provedbu ugovornih obveza HZZO-a kaže da su razlozi odlaska na bolovanje medicinski opravdani razlozi, kao što su ozlijede i bolesti. Najčešće se ide na bolovanje, kaže zbog ozljeda lokomotornog sustava

Prošle godine na bolovanju smo proveli više od 21 milijun dana što znači da je dnevno na bolovanju bilo 69 tisuća oboljelih. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a i dr. Ljiljana Milišić-Ždralović, rukovoditeljica službe za provedbu ugovornih obveza HZZO-a govorile su o povećanju bolovanja u Hrvatskoj. 

Razlog odlaska na bolovanje ističe Milišić-Ždralović su medicinski opravdani razlozi, kao što su ozlijede i bolesti.  Najčešće se ide na bolovanje, kaže zbog ozljeda lokomotornog sustava. - Druge su ozlijede i prijelomi. Na trećem mjestu su duševni poremećaji, na četvrtom malignomi i onda nam idu trudnoće i porodi - rekla je Milišić-Ždralović.

Kosanović kaže da ih ne brine samo zlouporaba bolovanja, koje, ističe ima, nego i nebalansirani teret koji plaća poslodavac. 

- Poslodavac plaća doprinos koji je obavezan po zakonu, ali kada radnik ode na bolovanje, poslodavac i dalje ima obavezu iako je radnika osigurao. I dalje mora plaćati naknadu plaće, a također kada radnika nema netko drugi taj posao mora obaviti. Onda su to dodatni radni sati postojećih radnika ili neko novo zapošljavanje - ističe Kosanović.

Kosanović ističe da je bolovanje jedan važan institut i da ga poslodavci apsolutno zagovaraju, ali da žele učinkovitije kontrole i manje tereta na poslodavce. Kaže da je sada bila jedna izmjena zakona koja je bila dobra, a tiče se kontrolora. - Dobra stvar je da su kontrolori dobili proširene ovlasti, odnosno ovlasti koje nisu imali, a to je da na licu mjesta mogu zaključiti bolovanje -  rekla je.

- Mi mislimo da će se s ovom izmjenom zapravo otvoriti malo prostora kontrolorima, da će moći više raditi po posebnim povjerenstvima, pozivati više osiguranih osoba na preglede. Mislimo da ćemo s time dobiti više prostora. Do sada je 60 posto kontrole bilo na zahtjev poslodavaca - objasnila je Milišić-Ždralović.

Objasnila je vječito pitanje a to je mogu li kontrolori doći na kućnu adresu. Kontrolori ne kucaju na vrata, ali da imaju tu mogućnost doći na kućnu adresu.  - Zakonski se smije, ali mi ne idemo nego radimo kontrole kod liječnika osiguranika - objasnila je.

Na pitanje što onda naprave kada otkriju da je neopravdano bolovanje, Milišić-Ždralović ogovara: - Mi nikad ne možemo baš dokazati je li to bilo neopravdano, ali onda zaključimo bolovanje, rekla je. Dodaje da nema kazne.

Video: Milanović: Ne treba nam reforma lokalne uprave, već vidim 5 dinastija u utrci za kralja i zlatne jabuke

Komentara 7

AR
Archangel711
10:34 02.05.2023.

Aha, naravno!! Dođe inspekcija kod lika(poznanik s posla) koji je redovno na bolovanju svako proljeće i jesen jer obavlja uslužno poljoprivredne radove. U traktoru je od jutra do mraka. Inspektor dobio punu košaru domačih proizvoda i otišao sa smješkom

Avatar SAM
SAM
13:44 02.05.2023.

Bravo, satrite radnike do kraja. Zanima me da li netko šalje inspekcije u sabor da provjere zašto zastupnici nisu na svom radnom mjestu?

DU
Deleted user
11:26 02.05.2023.

bilo je i vrijeme - pogotovo treba biti strog prema onima koji rade u državnom/gradskom/općinskom sektoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije