Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka suda

Zbog zastare obustavljen postupak protiv Ante Jelavića

Ante Jelavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.04.2017.
u 07:12

Jelavića se teretilo za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, a sud se pozvao i na odluku Ustavnog suda u slučaju Ive Sanadera

Kazneni postupak protiv Ante Jelavića, bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kojeg je USKOK teretio za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, obustavljen je zbog zastare. Odlučio je tako Županijski sud u Splitu, a u obrazloženju odluke sud se pozvao i na odluku Ustavnog suda u slučaju Ive Sanadera te afera Hypo i Ina - MOL, prema kojoj ratno profiterstvo ne zastarijeva, ali samo pod uvjetom da 16. lipnja 2010. za takva djela nije već nastupila zastara. Prema stavu suda u Splitu, s obzirom na to da se Jelavića teretilo za djela koja su počinjena 20. ožujka 1996., relativna zastara nastupila je 20. ožujka 2006., odnosno šest godina prije no što je USKOK pokrenuo istragu protiv Jelavića, i to nakon što je BiH kazneni progon Jelavića ustupila Hrvatskoj.

Prema optužnici, Jelavića se teretilo da je kao pomoćnik ministra obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne (HRHB), koji je bio ovlašten za raspolaganje financijskim sredstvima koje im je doznačavao MORH, omogućio Ivici Rajiću, zapovjedniku HVO-a, da se materijalno okoristi. Konkretnije, Jelavića se teretilo da je bez ikakvog pravnog temelja odlučio da Ministarstvo obrane HRHB iz svog proračuna isplati 740.000 kuna za Rajićev stan u Splitu. Riječ je o istom stanu, na splitskim Blatinama, u kojem je Rajić uhićen 2003. po tjeralici koju je za njim raspisao Haaški sud.

Haag je Rajića tražio zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima u listopadu 1993. u Stupnom Dolu, zbog čega je kasnije osuđen na 12 godina zatvora. Kada je Rajić uhićen doznalo se i da su ga godinama skrivale hrvatske tajne službe, koje su znale u kojem stanu živi i kako je taj stan kupljen, s obzirom na to da je MORH godinama financirao Ministarstvo obrane HRHB, s čijeg su računa 9. travnja 1996. isplaćena sredstva prodavatelju Rajićeva stana.

Što se tiče Jelavića, kako on ima hrvatsko i bh. državljanstvo, u Hrvatskoj je potražio zaklon od optužnica i istraga koje su protiv njega pokrenute u BiH. Istragu je u konkretnom slučaju pokrenulo tužiteljstvo u Mostaru, a kako je Jelavić pobjegao u Hrvatsku, u listopadu 2011. godine zatražilo je da Hrvatska preuzme njegov kazneni progon. USKOK je istragu protiv Jelavića pokrenuo u travnju 2012., optužnica je podignuta u studenome 2013., a pravomoćna je postala u travnju 2014. godine. 

>> Hrvatska odbila zamolbu BiH za procesuiranje Ante Jelavića

Komentara 4

OB
ObrenM
09:33 14.04.2017.

Pravedni hrvatski zakoni daju mogucnost najogavnijim nedjelima da poslije 5-6 godina dodju u zastaru,a najbenigniji dugovi tipa teleoperatori nikad ne zastarijevaju.Na isisavanju zadnjeg novca najpotrebitijim mozemo biti zahvalni Masonu Hanzekovicu i Orsatu Miljenicu.Dosta je da svako 2 godine ovrhovoditelji ponovo aktiviraju ovrhu ovrseniku pa zastare nema do Sudnjeg dana.Sve vlade to znaju,ali radi lakomosti nista ne mijenjaju.Kako mozemo voliti ovakovu"vlast"?

BO
boovuu
13:04 10.02.2018.

kad će protiv mesića biti podignuta tužba za ratno profiterstvo. novac dijaspore namjenjen kupnji oružja za obranu RH zadržao je za sebe i svoju obitelj. udbaši ne podliježutužbama za ratno profiterstvo?

AV
AVIM
07:17 14.04.2017.

Ako si neka ,,Faca,,lako se desi ,,neka zastara,,ili ,,propust u istrazi,,i eto slobode.Malim ljudima nema zastare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije