Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolaps

Zbog vulkanskog pepela CA i zračne luke izgubili 21,7 mil. kuna

vulkan (1)
Reuters
21.04.2010.
u 15:22

Udruženje zračnog prometa traži proglašenje elementarne nepogode zbog gubitaka koji su posljedica prizemljenih aviona. Na dobitku su jedino rent a car prijevoznici.

Udruženje zračnog prometa Hrvatske gospodarske komore traži proglašenje elementarne nepogode zbog financijske štete koja je nastala nakon što su zbog vulkanskog oblaka u Hrvatskoj, kao i u Europi, avioni ostali prizemljeni. Ukupna šteta koju su zbog zatvorenog neba pretrpjele hrvatske zračne luke te nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines iznosi 21,7 milijuna kuna od čega na CA otpada 18,2 milijuna, a na zračne luke 3,5.

Zbog četverodnevne potpune ili pak djelomične zabrane letenja CA je propustila prevesti 19.500 putnika, a iz hrvatskih zračnih luka prema željenim odredištima nije otputovalo njih 30.000. Većina putnika CA otkazala je svoje letove, a u toj kompaniji kažu kako su izgubljeni i transferni i tranzitni putnici. Zračne luke i zrakoplovne kompanije zbog otkazivanja letova, smanjivanja rezervacija, promjene smjera letova te povišenih troškova održavanja aviona i u idućem će razdoblju bilježiti gubitke. Osim avioindustrije zbog otkazanih letova u minusima su i hotelijeri, odnosno turistička industrija dok, primjerice, rent a car bilježi rast prometa. U svijetu pak zbog vulkanskog pepela čak 7,5 milijuna putnika nije letjelo avionima.

Komentara 1

BO
bonsai
16:49 21.04.2010.

sada su malo u gubitku ali kada su u dobitku direktori imaju plaču od 50 000 kuna !izgleda onda da posluju stalno u gubitku ili na pozitivnoj nuli ako nemaju nikakvih novčanih zaliha ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije