Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crvena linija

Zbog ubijenog novinara Zapad mora raskinuti pakt s vragom

Mohammed bin Salman
Reuters/PIXSELL
21.11.2018.
u 21:40

Saudijska Arabija prijeti svima koji mladog princa optužuju za zločin, Merkel uvodi sankcije, Trump i Macron čekaju

Hoće li ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu uništiti ambicije prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana i skinuti ga s trona Saudijske Arabije? Naime, već dulje vrijeme 70-ak utjecajnih kraljeva i prinčeva u vladajućoj obitelji Al Saud želi pod svaku cijenu spriječiti princa Bin Salmana da zauzme mjesto svoga oca, 82-godišnjeg kralja Salmana. Umjesto njega na tu poziciju žele staviti brata kralja Salmana, Ahmada bin Abdulaziza.

Žrtveno janje – general

Zbog sigurne umiješanosti u ubojstvo saudijskog novinara koje je kompromitiralo kraljevsku obitelj te zbog nasilne unutarnje i vanjske politike koju provodi princ Salman, kraljevska obitelj strahuje da bi njegov dolazak na tron Saudijske Arabije mogao imati dalekosežne posljedice jer princ Salman ne bira načine ni sredstva obračuna sa svakim tko se suprotstavlja njegovu mišljenju. Neki arapski mediji tvrde da kraljevska obitelj ima tihu podršku kako Donalda Trumpa tako i mnogih zapadnih zemalja. Zbog sve većih pritisaka na Mohammeda bin Salmana, jedan od najbližih suradnika i istomišljenika, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije, Adel al-Jubeir, demantirao je bilo kakvu umiješanost princa Mohammeda u ubojstvo saudijskog novinara.

“Njegova Kraljevska Visost prijestolonasljednik Mohammed bin Salman nema baš nikakve veze s tim”, rekao je Adel al-Jubeir zaprijetivši da je mladi princ “crvena linija koju neće nitko prijeći”.

Osim ministra vanjskih poslova Adela al-Jubeira, u kampanju spašavanja princa Mohammeda bin Salmana krenuo je glavni državni tužitelj, čiji je glasnogovornik Shalaan al-Shalaan kazao da je “zamjenik ravnatelja saudijske obavještajne službe, general Ahmed al-Assiri, naredio agentima poslanima u Istanbul da milom ili silom dovedu Khashoggija u njegovu zemlju, bez znanja princa Mohammeda bin Salmana” što je i priznao. No vođa “pregovaračke” skupine naredio je da ga se ubije u konzulatu, dodao je Shaalan, rekavši da je novinar tada “drogiran i raskomadan” u diplomatskoj misiji te da su njegovi ostaci zatim predani “suradniku” izvan konzulata.

Istodobno, američki predsjednik Donald Trump kazao je kako će, na temelju izvješća koje je donijela CIA, ovaj tjedan objaviti svoju odluku o mogućim sankcijama Saudijskoj Arabiji. “Nisam još siguran je li mi princ bin Salman lagao da nije umiješan u ubojstvo novinara Khashoggija”, kazao je Trump koji još uvijek pokušava braniti svog najvećeg prijatelja i saveznika u arapskom svijetu.

U međuvremenu, unatoč tome što Njemačka ima veliku zaradu od prodaje naoružanja, zbog principijelne politike njemačka Vlada priopćila je da je, zbog ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, obustavila prethodno odobreni izvoz naoružanja Saudijskoj Arabiji. Njemačka je na popisu najvećih izvoznika oružja u Saudijskoj Arabiji na četvrtome mjestu, iza Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske.

Samo u prvih devet mjeseci ove godine Njemačka je u Saudijsku Arabiju izvezla oružja u vrijednosti od 460 milijuna dolara, čime se ta zemlja nalazi na drugome mjestu kada je u pitanju izvoz njemačkog oružja. Njemačka je vlada odobrila 30. rujna ove godine isporuku njemačke vojne opreme Saudijskoj Arabiji, uključujući i topničke sustave koje je odobrilo njemačko Ministarstvo obrane. Prodaja oružja porasla je u usporedbi s 2017. za 292 milijuna dolara. Osim Njemačke, o takvom potezu razmišlja i Francuska koja još čeka kraj istrage kako bi donijela odluku o sankcioniranju Saudijske Arabije.

Ide na summit G20

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva ekonomije Philipp Jornitz rekao je da “vlada surađuje s onima koji imaju ovlaštenja, a ishod je da trenutačno nema izvoza oružja iz Njemačke u Saudijsku Arabiju”. Također, Njemačka je zabranila ulazak u schengensku zonu 18-orici saudijskih državljana za koje se vjeruje da imaju veze s ubojstvom Khashoggija.

I dok se svijet priprema kazniti princa Mohammeda bin Salmana, on će u petak bezbrižno započeti turneju u regiji nakon čega će se uputiti u Argentinu na summit G20 potkraj mjeseca. Između ostalog, posjetit će UAE, Bahrein i Egipat kako bi razgovarao o sukobu u Jemenu. Prema neslužbenim izvorima, princ Mohammed će na margini summita G20 u Argentini imati bilateralne sastanke s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Komentara 14

RO
ronyday
12:12 22.11.2018.

Srbi su u Hrvatskoj ubili više od 50 novinara, Rusi su ih poubijali na stotine i sada je tolika hajka oko jednog novinara. Novinari nisu lički međedi da udu zaštićeni već su to politikanti koji se pod krinkom novinarstva bave politikom.

Avatar Proleter
Proleter
22:29 21.11.2018.

Čini se da su saudi najveći uvoznik oružja na svijetu. No, to mora da je neki reket u igri čim s tim silnim oružjem i novcem ne mogu pobijediti u Jemenu?

DU
Deleted user
23:05 21.11.2018.

oruzije nije za jemen, nece njemu usa I izrael nista jer nemaju nikog drugog da napadne iran ali ako neuspije proci ce kao I sadam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije