Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saudijski zločin

Raskomadali novinara u veleposlanstvu?

Mohammed bin Salman
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
10.10.2018.
u 08:25

Jamal Khashoggi kritički je pisao o kraljevskoj obitelji i režimu u Rijadu, a turski istražitelji za ubojstvo optužuju saudijski “eskadron smrti” koji je doletio u Istanbul

Živim na relaciji Istanbul – Washington i nemam se namjeru vratiti u domovinu jer zasigurno bih bio uhićen poput jednog mog prijatelja koji nije ništa učinio, već samo drugačije razmišlja od ostalih”, kazao je za BBC samo tri dana prije nestanka 59-godišnji saudijski novinar Jamal Khashoggi naglasivši da želi živjeti u svijetu gdje slobodno može izražavati svoje mišljenje i stav.

Trump: Ne sviđa mi se ovo

Khashoggi je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo rodni list za vjenčanje i više se nije pojavio.

Iako je imao boravište u SAD-u i po zakonu je imao pravo dobiti svoj rodni list u bilo kojem predstavništvu Saudijske Arabije u toj zemlji, njegov je zahtjev bio odbijen s obrazloženjem da mora otići u Tursku i da jedino u Istanbulu može dobiti rodni list koji je već i pripremljen. Međutim, kada je prvi put došao u konzulat u Istanbul, nije uspio dobiti dokument, već su ga naručili za utorak 2. listopada.

Prema tvrdnjama turske sigurnosne službe, upravo tog dana iz Rijada u Istanbul privatnim zrakoplovom došla je skupina od petnaest Saudijaca i vratila se istog dana, a u konzulatu Saudijske Arabije boravili su u isto vrijeme kao i saudijski novinar Khashoggi. Turska sigurnosna služba tvrdi da je to zapravo bio saudijski “eskadron smrti” koji je ubio novinara, kritički raspoloženog prema kraljevskoj obitelji, te kako su ga raskomadali i prenijeli u sanducima u kombiju.

Objavljene su i snimke nadzorne kamere na kojima se vidi kako ulazi u konzulat te kako je u to vrijeme u blizini bio parkiran kombi sa zatamnjenim staklima i diplomatskom registarskom oznakom.

Turski istražitelji na snimkama su uočili muškarce koji su iz zgrade do crnih automobila iznosili sanduke u satima koji su uslijedili nakon Khashoggijeva nestanka, a turska sigurnosna služba pretpostavlja da su u njima bili dijelovi novinarova tijela. Novinar je već ranije, kada je na vlast došao princ Muhamed Bin Salman, pobjegao u SAD i pisao za Washington Post, koji je često kritizirao Bin Salmana zbog rata u Jemenu i izolacije Katara.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

S nadzornih kamera na konzulatu, koje snimaju svakoga tko ulazi i izlazi, istražitelji su pet dana analizirali snimke na kojima se vidi svatko tko je ušao ili izašao iz konzulata, ali kamera nije zabilježila Khashoggijev izlazak iz konzulata. Tjedan dana nakon nestanka novinara Khashoggija i nakon pritisaka američkih medija, oglasio se i veliki Bin Salmanov prijatelj Donald Trump kazavši kako je “jako zabrinut” te da mu se “ne sviđa što je novinar nestao na takav način”.

Zapadne iluzije

Poput Donalda Trumpa, i zapadni mediji prvi put otvaraju oči priznajući da su krivo pisali o saudijskom režimu te ga mnogi sada nazivaju “terorističkim” na čelu s arogantnim i narcisoidnim Muhamedom Bin Salmanom koji ne trpi nikakve kritike. Njegovi suradnici opisuju da je u stanju naručiti ubojstvo čovjeka koji ga krivo i pogleda.

Na Zapadu je Saudijska Arabija do sada bila pošteđena svih kritika koje su uvijek išle isključivo na račun Irana unatoč tome što je Saudijska Arabija najveći izvoznik radikalnog vehabijskog islama po svijetu, ideologije kakvu njeguju ISIL i Al-Qa’ida. Razlog je tome što Saudijska Arabija deklarativno priznaje Izrael kao državu i vjerno kupuje oružje od SAD-a, Njemačke, Francuske...

Iran ispalio projektile na militante u Siriji, u napadu sudjelovalo 7 dronova

Mohammed bin Salman
1/12

Komentara 12

CR
CrniP
09:20 10.10.2018.

... a također je i RH, kao vjerni saveznik SAD-a, u Saudijsku Arabiju izvezla značajne količine naoružanja, koje su potom strani novinari detektirali u Sirijskom građanskome na strani "naoružane opozicije" te ISIL-a...

Avatar superhik74
superhik74
14:51 10.10.2018.

Nemojte vrijedjati tim koji je dosao u Tursku, vjerojatno se radi o umjerenim demokratskim oporbenjacima iz Saudijske Arabije koji su umjerenim demokratskim metodama lisili zivota kriticara rezima i onda ga u komadima vratili kuci u Meku zbog nostalgije ili religijskih razloga. MBS je veliki prijatelj i saveznik zapadnih demokracija koje su najveci borici za ljudska prava sto upravo dokazuju pogotovo u Jemenu.

Avatar matalan
matalan
09:29 10.10.2018.

Asassini i sassini plemena ubojica po naruđbi , postojbina Mezopotamija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije