Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bedekovčina

Zbog tužbe stare 12 godina, Općina mora dati 940 tisuća kuna

Bedekovčina
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
17.10.2014.
u 16:00

Izgubljena je sudska parnica s kumrovečkim MGT-om, pa općina Bedekovčina sada svaki mjesec na žiroračun poduzeća MGT u stečaju uplaćuje 57.634 kuna

Općina Bedekovčina ovih je dana dobila rješenje kako mora platiti nešto više od 940 tisuća kuna kumrovečkom poduzeću MGT koje je završilo u stečaju zbog dugotrajnog procesa od 12 godina, u predmetu asfaltiranja oko 24 tisuće četvornih metara nerazvrstanih cesta. Osim sporne glavnice, MGT potražuje od Općine za proteklih 12 godina i kamatu te sudske troškove. Radi se o tadašnjem sklapanju ugovora za izvođenje radova modernizacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, njih ukupno 24, u duljini nešto manjoj od deset kilometara.

Dva računa

Prema navedenom ugovoru, kaže načelnik Darko Ban, tvrtka MGT je 2003. godine asfaltirala ceste prema ugovorenoj cijeni od 2,6 milijuna kuna, no nakon izvedenih radova, MGT je ispostavio jedan račun na iznos od 2,9 milijuna kuna i nedugo nakon toga drugi na iznos od 3,1 milijuna kuna. Zapisnikom o primopredaji radova nadzorni inženjer nije priznao količine iz okončane situacije izvođača, nego je temeljem izmjere asfalta priznao iznos radova od samo 2,5 milijuna kuna te je taj iznos i plaćen MGT-u. No, MGT nije prihvatio takav obračun, već je protiv Općine Bedekovčina pokrenuo sudski spor.

- Kod izvođenja radova bilo je primjedbi da se izvođač nije pridržavao ugovorenih odredbi debljine tamponskog sloja kamenog materijala i zbijenosti prije asfaltiranja te širine i debljine asfaltnog sloja - kaže načelnik Ban.

Nakon dugotrajnog postupka MGT je dobio sudski spor. Nakon pravomoćne drugostupanjske presude, obje su strane tražile reviziju Vrhovnog suda, no odbijene su, a nakon toga podnesena je i ustavna tužba.U međuvremenu poduzeće MGT otišlo je u stečaj, a stečajni upravitelj raspolaže ovršnom ispravom kojom može svakog časa provesti ovrhu pljenidbom novca s računa Općine Bedekovčina. No, Općina, po izračunu odvjetnika, smatra da bi trebala platiti iznos od 858 tisuća kuna, a ne 940 tisuća kuna. Stečajni upravitelj ni do danas nije potpisao prijedlog obročne otplate, ali niti aktivirao ovrhu.

Tanji asfalt

Načelnik Darko Ban kaže kako Općina Bedekovčina, kako bi i izbjegla aktiviranje ovršne isprave, na račun poduzeća MGT u stečaju sada mjesečno uplaćuje iznos od 57,6 milijuna kuna.Rajko Vidiček, bivši načelnik koji je bio na funkciji prije 12 godina, rekao nam je kako je cijeli spor proizašao zbog toga što je MGT napravio asfalt koji je bio tanji od ugovorenih šest centimetara, no on se nije smio miješati u poslove nadzornih organa koji su tada rekli kako je asfalt nešto tanji od ugovorenog.

Komentara 2

ME
Melesio
22:31 20.10.2014.

MGT i debljine asfalta i tampona, hahaha! Kako su samo dobili na sudu, da mi je znati!? Treba poslati suce da sami izmjere, a neka nadzorni plati razliku koju je potpisao.

ZL
Zloćko
16:50 17.10.2014.

Načelnik Darko Ban kaže kako Općina Bedekovčina, kako bi i izbjegla aktiviranje ovršne isprave, na račun poduzeća MGT u stečaju sada mjesečno uplaćuje iznos od 57,6 milijuna kuna... bogati smo mi kad mjesečno možemo toliko plaćati, a koliko onda rata bude i koliko na kraju košta asfalt????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije