Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči dolaska Brammertza u Zagreb

Zbog topničkih dnevnika Juricu Šaru osudio sud u Varaždinu

haag
Arhiva VL
Autori: vmo/VLM, dp, dai, ija
25.09.2009.
u 18:40

U tom je dnevniku Šare zapisivao podatke o topničkom djelovanju svoje postrojbe, koordinatama topničkog djelovanja i utrošku streljiva tijekom Oluje.

Tri dana prije dolaska glavnog haaškog tužitelja Serga Brammertza u Zagreb, što svi povezuju s koordiniranim naporima kako bi se Hrvatskoj omogućilo da privodi kraju pregovore o primanju u EU, varaždinski Općinski sud danas je prihvatio prvostupanjsku presudu protiv Jurice Šare.

Bivši zapovjednik voda u 7. gardijskoj brigadi Jurica Šare nepravomoćno je osuđen uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog prikrivanja topničkog dnevnika iz vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

Arhiva u stanu
Osuđen je jer je “protivno zapovijedi ministra obrane iz rujna 1996., kojom je naređeno da se sva arhivska građa nastala tijekom Domovinskog rata pohrani i čuva u Središnjem arhivu MORH-a, sve do srpnja 2008. u svom stanu u Varaždinu čuvao kodirane zemljovide i topnički dnevnik”.

U tom dnevniku Šare je zapisivao podatke o topničkom djelovanju svoje postrojbe, koordinatama topničkog djelovanja i utrošku streljiva tijekom Oluje. Kodirane zemljovide preuzeo je od srpnja do listopada 1995. za potrebe vojno-redarstvenih akcija, a držao ih je kod sebe sve dok mu ih nije oduzela vojna policija.

Kodirani zemljovid i spomenuti topnički dnevnik, izvijestilo je Državno odvjetništvo, predao je drugoj osobi prije dolaska vojne policije, svjestan da to predstavlja arhivsku i registraturnu građu koju je trebao pohraniti na čuvanje u Središnji arhiv MORH-a.

Prije dva mjeseca obrana generala Gotovine od sudskog je vijeća u predmetu “Gotovina i ostali” zatražila zaštitu od progona za Marina Ivanovića (bivšeg sisovca i branitelja Gotovine), Juricu Šaru i Marijana Kretića, no Haaški sud nije se želio miješati u hrvatsko pravosuđe.

Obrana Gotovine tvrdila je za J. Šaru da ga proganja naše pravosuđe samo “zbog toga jer je Gotovininoj obrani uputio jedan mail”. Šare je inače poznat kao ugledan vojnik. U MORH-u su nam potvrdili da je Šare djelatna vojna osoba. Presuda je nepravomoćn pa zasad neće pokretati nikakav postupak.

Karata ima i na internetu
– Ovo je sramotna presuda! Pa svaki zapovjednik, djelatna vojna osoba ili u mirovini, ima svoju bilježnicu u koju je bilježio kako je provodio ratne dane. Što se tiče kodnih karata iz davnih dana Domovinskog rata, one se mogu naći i na internetu – komentira Mirko Martinjak, predsjednik Udruge 7. gardijske brigade Puma. Dodaje da topničke dnevnike većina zapovjednika nije uopće vodila.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
19:10 25.09.2009.

Tko je tu lud? Zapovjednik voda ima ovakve dokumente kod kuće? A gdje je zapovjednik diviziona? Ili zapovjednik bitnice. Gdje je IG - izvršilac gađanja? Gdje je IPEDEOVAC. Gdje je zapovjednik brigade? Pa nije zapovjednik voda šarža da ima \"ma \" topničke dnevnike\". Zap. voda vodi svoju dokumentaciju koja se tiče voda obično u nekakvom rokovniku. Tu je sve, od popisa ljudi, obuke pa do borbenih djelovanja ali to nije \"topnički dnevnik\". Ako je tip imao nekakve dokumente zašto ga nadređeni nisu tražili da ih preda? Zašto nisu osigurali njihovu dostavu nadležnima? Ovo što je on imao su službeni prilozi za izvještaj o borbenom djelovanju. Kako je taj izvještaj \"prošao\" kod nadređenih bez ovih dokumenata? Jesu imali rasčlambu? To su visoko povjerljivi dokumenti; kako ih je onda samo tako odneo iz postrojbe? \" Držao ih kod sebe dok mu ih nije uzela vojna policija\" Svašta.

SA
Savjest
18:55 25.09.2009.

Dakle, ipak je postoji 1 (slovima: jedan i 00/100) topnički dnevnik!

SA
satar
22:51 08.10.2009.

Još jedan branitelj je osuđen za budalaštinu,zbog uvlačenj europi u guzicu.Ma treba ih sve poslat u tri... Nek traže što im treba po svojim arhivima ionako im je Ivica sve kopirao i poslao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije