Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanovnici Trenkova:

'Zbog T-comova odašiljača svaka kuća ima nekog oboljelog od tumora'

Trenkovo,tumor
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
1/2
14.04.2014.
u 17:00

Višestruko, čak pet puta, povećan je broj stanovnika oboljelih od raka, posebno osoba koje žive u blizini odašiljača, ističe roditelj Hrvoje Petrović

Već sam tri puta bila na operaciji zloćudnog tumora, prvo sam imala na grliću maternice pa na jajniku i sada na dojki dok mi je muž imao tumor na vratu. Vjerujemo da je razlog tome odašiljač za mobitele koji se nalazi odmah do našeg dvorišta – žali se Mileva Blažević iz Trenkova kraj Požege zahvalna Hrvoju Petroviću, jednom od roditelja dvoje djece u trenkovačkoj osnovnoj školi, koji je pokrenuo rješavanje ovog gorućeg problema mještana.

Inicijativa roditelja

Na njegovu inicijativu Vijeće roditelja uputilo je dopis T-comu, vlasniku odašiljača koji je tu već 20-ak godina tražeći da ga uklone jer se isti nalazi samo 125 metara od škole, a 30-ak metara od školskog igrališta. Za pomoć su zamolili i Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo graditeljstva.

– Na cijelu akciju me potaknula činjenica što je u zadnjih 15-ak godina višestruko, čak pet puta, povećan broj oboljelih od raka, pogotovo osoba koje žive u blizini. U svakoj kući u ulici do škole postoji barem jedna osoba koja je oboljela od nekog oblika tumora, a ima ih i po dvoje. Decidirano ne tvrdim da je to od odašiljača jer nisam stručnjak, ali nije mu mjesto kraj škole koju pohađa 300-tinjak učenika – poručuje Petrović.

Dodaje da nitko od susjeda nije dao svoju suglasnost da se odašiljač postavi i zato traže da se on izmjesti.

– Ukoliko se to ne dogodi, naš sljedeći korak bit će organizirano potpisivanje peticije za njegovo uklanjanje – poručuje Petrović.

Mirjana Pilić, predsjednica Školskog odbora, kaže da su oni podržali zahtjeve roditelja jer smatraju da odašiljaču nije mjesto kraj škole.

– A što se tiče znanosti, oni će vam jednom reći da nije, a drugi puta da je nešto štetno. Tako sada kažu da je mast zdrava, a prije su tvrdili da nije – pojašnjava predsjednica Pilić.

Koji kilometar dalje

Ravnatelj trenkovačke škole Josip Prološčić pita se gdje je građanska odgovornost i savjest tvrtke koja postavlja odašiljač kraj škole.

– S obzirom na to da se radi o tvrtki koja ostvaruje milijunske profite, oni su mogli za 1000 eura kupiti kilometar dalje zemljište i sve bi bilo u redu. Odašiljač je naš prvi susjed. Znam da se sa znanošću danas mnogo manipulira i ne bi me čudilo da nekoga angažiraju tko će dokazati da ta zračenja pozitivno djeluju na ljude – kaže ravnatelj Prološčić koji je u ime škole pisao vlasniku odašiljača tražeći da se isti ukloni. Dobio je dogovor na šest stranica među kojima je i dopis Ministarstva zdravlja te Ministarstva zaštite okoliša u kojima se tvrdi da vlasnik ima svu potrebnu dokumentaciju da odašiljač može biti na sadašnjem mjestu.

Komentara 3

NE
neboiznadzagreba
17:40 14.04.2014.

Misšljenja sam da na stanovnike Trenkova koji se bune protiv T-comova odašiljača treba poslati policiju, ili ih u najmanju ruku kazniti višemilijunskom kaznom, jer svojom djelatnošću negativno utječu na konkurentnost, gospodarski rast i tržište . La, la, la ...

HO
homofob
17:26 14.04.2014.

Tim tornjevima ustase i Ameri zele potrovati hrvatski narod i onda pohrasti "prirodene resorse" oteti zemljiste i onda ispod vaditi naftu i plin i sve odnijeti u Ameriku! To su sve fasisti protiv naroda! Dolje s tornjevima! Da se netkotko popne na toranj nasao bi da tamo ima puno slova U i svastika a i prekrizenih zvjezda petokraka.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:01 15.04.2014.

Elektromagnetsko polje što ga stvara sam uređaj - mobitel, daleko je jače od polja koje stvara antenski stup s odašiljačem na 125 metara. Dakle prvi uzrok treba tražiti u sve snažnijim mobilnim uređajima po principu što skuplji to stvara jačeače polje, zatim tek u mogućim kolociranim izvorima (izvorima gdje je na jednome stupu smješteno više izvora različitih operatora ili radio stanica) a onda u izoliranim izvorima kakav je ovaj. Ovdje je mala vjerojatnost opasnosti od elektromagnetskog polja koja proizlaze od odašiljača na antenskom stupu koji je osamljen i u seoskoj sredini s malim vršnim dnevnim opterećenjima, treba potražiti kakav drugi mogući izvor problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije