Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEMNICA DONJA Problematično 300 metara državne ceste

Zbog susjeda koji ne daju zemlju trpe djeca

17.04.2009.
u 17:19

Obnova državne ceste D 35 Švaljkovec - Kuzminec - Novi Golubovec traje više od godinu.

Iako je promet tom dionicom zabranjen za sav teretni promet osim za potrebe gradilišta i stanare, prometne znakove nitko ne poštuje. Radovi su pri kraju, cesta je proširirena i asfaltirana, pa se “vozi po gasu”.

Susjedi ne daju zemlju
Unatoč opsežnim građevinskim radovima koji predviđaju novu odvodnju ugibališta, potporne zidove i nogostupe, problematična je dionica duga 300 metara u Donjoj Šemnici. Asfalt se ovdje prekida, no to ne smeta vozačima, koji ovuda protutnje, ostavljajući za sobom oblake prašine. To se više ne može izdržati, žale se mještani. Obitelj Josipa Horvata, oca četvero djece, potpisala je među prvima ugovor o ustupanju zemljišta za potrebe proširenja ceste.

No, drugi susjedi ugovore nisu potpisali ni dan-danas. Ljudi jednostavno ne dopuštaju da im Cesta Varaždin uzme privatno vlasništvo za radove i ne daju kopati po svome dvorištu. Obitelj Josipa Horvata nema mira ni danju niti noću.

Prozori se ne otvaraju
Kamioni počnu voziti već od tri ujutro i ne prestaju do 23 sata.

Kuća je neposredno uz cestu. Ne možemo otvoriti prozore, ni sušiti rublje, sve je u prašini. Dijete mi ima problema s alergijama, očajan je Josip, kojeg samo zanima kada će se svi problemi riješiti, te može li netko stati nakraj ludoj vožnji, pogotovo kamiona koji voze do kamenoloma u Novi Golubovec, iako postoji obilazni smjer. Zvali smo i policiju, no došli su nekoliko puta i nikome ništa, vozači su samo upozoreni.

Ovi koji voze prema kamenolomu ne boje se nikoga. Vozači nam se smiju, pa i prijete, kaže Josip. Na terenu smo se i sami uvjerili da je na cesti prometna gužva, da nitko od vozača ne prilagođuje brzinu, unatoč tome što su na cesti bageri i drugi radni strojevi. Policijske patrole nigdje na vidiku. Kome da se više žalim, pita ogorčeno Josip.


Nema posebnih ugovora

Nekolicina mještana s kojima Hrvatske ceste nikako nisu mogle postignuti dogovor jedini su krivci što je takva situacija u Šemnici Donjoj. S njima se sigurno neće potpisivati posebni ugovori. Kako nam je rekao gradonačelnik Josip Horvat, uredit će se samo kolnik, a nogostupa i odvodnje uz te kuće neće biti. Ova je investicija vrijedna oko 18 milijuna kuna i riječ je o najsuvremenijoj cesti u Županiji. Na kamione koji voze za kamenolom, osim policije, i investitor bi trebao reagirati. U Cesti Varaždin kažu kako će do 1. svibnja radove privesti kraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije