Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTATAK KIŠE

Zbog suše cijene i 70% više

jabuke
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
12.09.2017.
u 23:00

Iz ekstrema u ekstrem – mraz, tuča, oluje, požari, suša... u prvih sedam mjeseci poljoprivrednike su stajali 1,3 mlrd. kn, kaže M. Brlošić

Kad bi poljoprivrednici imali siguran otkup, cijenu i naplatu svojih proizvoda, ne bi im bio problem ulagati u navodnjavanje i moderne tehnologije, kojima bi prevenirali dio šteta. Ovako im preostaje samo zdvajati nad pustoši poslije elementarnih nepogoda koje su sve učestalije – i pogubnije, kažu u Zajednici udruga hrvatskih povrćara (ZUHP), kojima je godina počela sa smrznutom robom u plastenicima, kad je cijena kilograma preživjele “puterice” skakala i na 40 kuna.

Očekuje se pad cijena

Ljetna suša joj je pak ovih dana cijene na tržnicama digla “samo” 70-ak posto, pa na zagrebačkim tržnicama kilogram košta oko 20 kuna, dok u trgovačkim centrima po glavici od 250 do 300 grama naplaćuju 6,99 do 9 kuna. Hrvoje Gregurić, predsjednik ZUHP-a, kaže kako proizvođačima ta trenutačna cijena i odgovara. Trgovci su salatu na proljeće otkupljivali po dampinškim cijenama od 1,50-1,60 kuna za komad, a danas joj je cijena 3 kune. Za potrošenih 120 litara vode dnevno, 3000 litara na mjesec za zalijevanje, te s preparatima za umanjenje stresa biljaka u vrijeme toplinskih udara..., to je taman toliko da se proizvođači, koji su u salatu ulagali i očuvali je od vrućina, naplate. Puno su stradale i kupusnjače. No dokle god se hrvatska poljoprivreda ne prepozna kao strateška grana i ne smanji PDV na hranu proizvedenu u RH na 10%, barem onu koju proizvedu OPG-ovi, teško će se naprijed, objašnjava Gregurić.

S obzirom na enorman uvoz hrane u Hrvatsku, očekivanja su da će cijene već za 10-ak dana pasti, pa tako i krumpira, koji je u Lici podbacio 30, a u Međimurju i 50%. Negdje će biti sitniji, a negdje, pogotovo na pjeskovitim tlima, nemaju što ni ubrati, kaže predsjednik udruge Međimurski krumpir Damir Mesarić. U tom kraju bit će sretni bude li ga i 45 tisuća tona u odnosu na prosjek od 80 tisuća tona. – Lani se u ovo doba međimurski krumpir otkupljivao za 70 lipa za kilogram, a ovoga ljeta za 1,20 kuna. No i to je malo s obzirom na štete. Da je bar 1,40 – kaže Mesarić, ogorčen što je trgovcima kod uvoza bitna samo niska cijena, a domaće dobavljače ucjenjuju kvalitetom.

Pošteđen samo suncokret

– Lički je krumpir brend pa ćemo nastojati da ni ove godine u maloprodaji ne bude za manje od 4-5 kuna – kaže najveći proizvođač ličkog krumpira Nikola Vidaković. Južna Lika najviše je bila pogođena sušom, no kako eliminirati rizike kad se većini proizvođača ne isplate ulaganja, pita on. Proizvodnja ličkog krumpira tako zapinje na jednu do dvije tisuće tona za tržište, a prije 30 godina plasiralo ga se i 70 tisuća tona. S boljom organizacijom, tehnologijama i navodnjavanjem, sada bi bili sretni i s 10 tisuća tona, a tko je mislio da će prelaskom sa pšenice na soju i druge kulture više profitirati, suša ga je sigurno razuvjerila.

– Soje, kukuruza, šećerne repe... – bit će manje 20 do 80% – kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić. Samo je suncokret ove godine uspio. Sve ostalo platilo je danak klimatskim promjenama koje su donedavno podjednako udarale na Slavoniju i Baranju, a sad je drastična razlika od jedne do druge mikrolokacije – objašnjava Brlošić. Mraz, tuča, oluje, požari, suša..., baš sve se ove godine obrušilo na poljoprivrednike, koji su do kraja srpnja pretrpjeli štete od 1,3 mlrd. kuna – tvrdi on. Među njima je i puno voćara.

– Kod temperatura tla iznad 32 °C prekidaju se svi tokovi između plodova, korijena i listova. Biljka uzima vodu iz plodova kako bi spasila život, ne raste, a plodovi pucaju. Proizvodnja jabuka podbacila je u Europi 37%, u Hrvatskoj 40%. Bit ćemo sretni ako jabuke bude i 65 tisuća tona, od čega 40-ak tisuća prve klase. Slično je i s kruškama, šljivama... dok se mandarina u odnosu na lanjskih 100.000 tona ove godine ne očekuje ni 35.000 – objašnjava voćar Frane Ivković.

Ne samo da se sve to već odrazilo na cijene nego i strani otkupljivači, Austrijanci, Mađari, Slovenci ovih dana obilaze slavonske voćare i nude im otkupnu cijenu za jabuku i od 3,40 kuna, dok se lani plaćala najviše 1,80 kn.

Komentara 2

NE
Necujato
04:21 13.09.2017.

Dok drzava niti ne pokusava zastititi domacu proizvodnju nema buducnosti nikakvoj proizvodnji, pa ni poljoprivrednoj.

DU
Deleted user
07:51 13.09.2017.

Koliko se država brine kad se u dalmatinskoj zagori više isplati popilat i ložit drvo od stabala jabuke nego je uzgajat i praodavat po sve goroj cjeni ovih zadnjih 20 god. Osim sve većih suša bez rješenog navodnjavanja a svee više sunčevih ožegotina na plaodovima ...a evo ove godine i na smokvama . Da i ne spominjemo što veletrgovački lanci prodaju (uvoze) i po kojoj cjeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije