Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog štrajka Croatia Airlines otkazala 30 letova

I kad svi zrakoplovi redovito lete, Croatia Airlines ima dnevne gubitke, pa čak i za turističke sezone kad je najviše posla
07. ožujka 2012. u 19:27 18 komentara 2 prikaza
\'01. 10. 2009., Dubrovnik - Nacionalni zracni prijevoznik Croatia Airlines obiljezava 20. godisnjicu osnivanja prve hrvatske zrakoplovne tvrtke Zagreb Airlines, kao pretece Croatia Airlinesu. Povodom
Foto: \'Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Hrvatska nacionalna aviokompanija Croatia Airlines prisiljena je u četvrtak zbog štrajka svojih radnika otkazati 30 letova, a to će, prema tvrdnjama uprave, kompaniji uzrokovati izravnu štetu od 200.000 eura. No kompanija goleme gubitke ima i kad njeni zaposlenici ne štrajkaju. Tako je, primjerice, 8. veljače ove godine, dakle u jednom sasvim običnom danu bez ikakvih štrajkova, viših sila, poput vulkanskog dima i sličnog, CA izgubila čak 147 tisuća eura.

Sindikati, koji su organizirali štrajk u CA, u nedavnom pismu Nadzornom odboru CA navode da je u dosadašnjem dijelu ove godine hrvatski nacionalni avioprijevoznik otkazao više od 70 letova zbog loše popunjenosti. Za to sindikati krive lošu politiku cijena karata, odnosno, kako oni to kažu, suludu, pa se letovi masovno otkazuju zbog slabe prodaje. Sindikati su upozorili NO i da je štrajk koji su pokrenuli samo posljedica desetljeća pogrešnog upravljanja tvrtkom. Tako navode da je u deset godina tvrtka proizvela gubitak od 950 milijuna kuna, a da je u protekloj godini u mandatu sadašnjeg glavnog direktora Srećka Šimunovića ostvareno još 75 milijuna kuna novih gubitaka. Tako su ukupni gubici premašili milijardu kuna i veći su od iznosa temeljnog kapitala.

U upravi CA za dnevne gubitke kažu da je u 2011. kompanija zabilježila 52 posto bolji financijski rezultat u odnosu na godinu prije, a kad se eliminira utjecaj promjene cijene goriva na ostvareni rezultat, ukupan financijski pozitivan pomak u odnosu na 2010. iznosi 165 milijuna kuna. Tako navode da je u skladu sa svim navedenim prosječni dnevni rezultat iznosio oko 438.000 kuna u plusu. Što se tiče otkazivanja letova, u upravi CA kažu da su zbog visoke sezonalnosti hrvatskog tržišta i smanjene potražnje tijekom zime u dosadašnjem dijelu godine, kako bi smanjili moguće štete, otkazali dio planiranih letova iz komercijalnih razloga.

To je, navode, posve uobičajena praksa u zrakoplovstvu, a do otkazivanja letova došlo je i zbog vremenskih neprilika, osobito tijekom veljače – snijega, bure. Usto, iz uprave CA poručili su nam da neovlašteno iznošenje službenih podataka u javnost, kao i njihova reinterpretacija, nanosi štetu kompaniji i da će to tako i tretirati.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Zagorje 1:

    Za gubitak smanjiti svima plače, proporcionalno.

  • Veseli Bekrija:

    Samo jedna u nizu tvrtki u koje se moraju smjestiti - podobni! A novinari retoriku okrenuli za 180° - ovaj članak nas valjda treba uvjeriti u nužnost smjene, pa da se umjesto stručnjaka na javnim natječajima (pa makar oni bili ... prikaži još! i HDZ-ovi) dovedu izravno političari - podijela ratnog plijena i to višestruko opljačkane nacije! Fuj!

  • lutomirski:

    kakve budale tamo rade da su tek sada pronasli da im tvrtka gubi novac u svakome slucaju, ali prije par mjeseci su stalno govorili mi radimo sa dobitkom, onda opet sa gubitkom i tako par puta.....to su koruptni lopovi, trebalo ... prikaži još! bi odmah odpustiti sve iz odbora i sefa kompanije i postaviti neovisnoga strance koji zna sta je ekonomija....a sve drugo su lazi i spekulacije,nevjerujem nikome nista vise...izgleda da u toj drzavi samo idioti rade...