Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaznena odgovornost

Zbog straha od zatvora liječnici ne priznaju greške

Operacija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
01.04.2019.
u 18:12

Dok su bolnice u svim zapadnim zemljama osigurane od profesionalne odgovornosti, kod nas malo koja ima policu pa im je u slučaju isplate odštete poslovanje ozbiljno ugroženo.

Liječnička pogreška, odnosno nesavjesno liječenje u Hrvatskoj je posebno kazneno djelo za koje se predviđa i do dvanaest godina zatvora. Međutim, postojanje te kaznene odgovornosti izravno šteti pacijentima koji vode postupak za naknadu štete, tvrdi odvjetnik Josip Mađarić, specijaliziran za predmete u području zdravstva.

Nijedna presuda

U razvijenim zemljama kaznene odgovornosti liječnika nema, već se ide na naknadu štete. Kod nas su na snazi dvije odgovornosti pa su moguća dva sudska postupka: građanska odgovornost kojom se nadoknađuje šteta te spomenuta kaznenopravna odgovornost liječnika za nesavjesno liječenje. Od kaznene odgovornosti liječnici u pravilu bivaju oslobođeni. Nije donesena ni jedna pravomoćna kaznena presuda prema kojoj bi liječnik bio osuđen na bezuvjetni zatvor: od dvije prvostupanjske, jedna je ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak, a druga je u žalbenom postupku.

Pacijenti koji se smatraju oštećenima pri liječenju podižu građansku tužbu, a u tom postupku liječnici i zdravstvene ustanove odgovaraju prema općim pravilima za naknadu štete, tj. prema Zakonu o obveznim odnosima. Znači, onaj tko uzrokuje štetu mora je i namiriti ako ne dokaže da je nastala bez njegove krivnje. U praksi se, međutim, događa da bolnice ustraju na principu dokazane krivnje.

– Stav bolnica je “neka tužitelji dokažu postojanje liječničke pogreške” ne razumijevajući ili ne želeći razumjeti da je na njima teret dokaza da su njihovi liječnici postupali prema pravilima struke, a to je pogrešno – naveo je Mađarić na 1. kongresu Koordinacija komora u zdravstvu.

Napominje da su ovo kazneno djelo kao pravno naslijeđe zadržale sve bivše države Jugoslavije, a postavlja pitanje koja mu je svrha ako nema nijedne pravomoćne presude. Najveća kazna za okrivljene liječnike zapravo je što se u pravilu niz godina protiv njih vodi postupak, sjede na optuženičkoj klupi, “presuđuju” im mediji, a za to su vrijeme pod snažnim psihičkim stresom koji ih, vrlo često, “tjera” u novu pogrešku ili krajnje defenzivnu medicinu (popuštanje pred zahtjevima pacijenata). Nakon dugogodišnjih sudskih postupaka u najvećem broju slučaja bivaju oslobođeni ili pak, rijetko, uvjetno osuđeni.

Ugroženo poslovanje

– S druge strane, liječnici se u svojim očitovanjima u građanskim postupcima za naknadu štete radi liječničke pogreške jednostavno ne usude ni dati naznaku svoje odgovornosti, a kamoli priznati je, sve u strahu od činjenice da se sutra to njihovo priznanje stručne pogreške može upotrijebiti protiv njih u kaznenom postupku ili se čak može inicirati temeljem njihova priznanja u parnici ili mirnom postupku u procesu sklapanja nagodbe – navodi Mađarić.

Dok su bolnice u svim zapadnim zemljama osigurane od profesionalne odgovornosti, kod nas malo koja ima policu pa im je u slučaju isplate odštete poslovanje ozbiljno ugroženo.

VIDEO Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem:

Komentara 4

Avatar Tračalo
Tračalo
05:21 02.04.2019.

najbolje biti mlad i zdrav.

HU
hudarupa3
21:16 01.04.2019.

Lijepo nek pacijent ili staratelj potpiše da na svoju odgovornost prihvaća medicinski tretman i mirna Bosna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije