Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Scholz u Africi

Zbog ruske invazije, Europa mijenja pogled na Afriku: 'Imaju za ponuditi plin, rijetke metale, uranij...'

South Africa's President Ramaphosa  and Germany's Chancellor Scholz hold joint news conference
SIPHIWE SIBEKO/REUTERS
25.05.2022.
u 14:23

Ruski napad na Ukrajinu promijenio je europski pogled na Afriku. Suradnja treba postati prisnija, kaže njemački kancelar Olaf Scholz

To je bilo prvo kancelarevo službeno putovanje u Afriku i ciljevi su bili pomno odabrani. „Demokracija, pravna država i pitanja koja su nam važna nisu nešto što je povezano samo s takozvanim zapadnim zemljama", rekao je Olaf Scholz u intervjuu s dopisnicom DW-a iz Johannesburga Michaelom Küfner. „Republika Južna Afrika je demokracija, kao i Senegal i Niger. Zato sam ih posjetio i mislim da je važno da i dalje surađujemo i kažemo da svijet ima dobru budućnost ako surađujemo."

Ono što na prvi pogled djeluje općenito, dobiva veće značenje ako se vidi u kontekstu rata u Ukrajini. Ruski napad je širom svijeta promijenio perspektive. „Bilo je dobro diskutirati sa šefovima država i vlada i shvatiti da oni imaju vrlo sličan pogled na svijet i da dijele želju za suradnjom", istaknuo je Scholz, piše Deutsche Welle.

Jačati multilateralizam

Njemačka ove godine predsjeda skupinom G7 koju čini sedam gospodarski najvažnijih demokratskih nacija. Težište zajedničkog rada treba biti jačanje demokracije širom svijeta. Pored Indonezije, Indije i Argentine njemačka vlada je na samit G7 krajem lipnja pozvala i Senegal i Južnoafričku Republiku. Senegal trenutačno predsjeda Afričkom unijom, a Južnoafrička Republika je najvažniji njemački partner južno od Sahare s volumenom trgovinske razmjene od 20,3 milijardi eura. Južnoafrička Republika je jedina zemlja na afričkom kontinentu koja je članica skupine G20.

„Po mom mišljenju, idućih desetljeća bit će mnogo jako utjecajnih zemalja svijeta, a ne samo Rusija, Kina, SAD i Europa", ocijenio je Scholz u intervjuu za DW. On je istaknuo da demokratske države moraju snositi zajedničku odgovornost: „To je temelj multilateralnog svijeta u kojem ne vidimo samo mnoge različite utjecajne zemlje, nego zemlje koje surađuju za bolju budućnost."

Spriječiti katastrofalnu glad

Nasuprot autokratskim državama kao što su Rusija i Kina, koje već duže šire svoj utjecaj u Africi. Rusija prije svega na vojnom području, pa i isporukama oružja. S kakvim posljedicama, bilo je vidljivo početkom ožujka, kada je Opća skupština UN-a svojom rezolucijom osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Rezoluciju je podržala velika većina članica, ali brojne afričke države su bile suzdržane. Države, oko kojih se njemačka vlada sada želi više potruditi.

Rusija blokira izvoz žitarica iz Ukrajine, žitnice svijeta. Mnogo milijuna tona hrane zbog toga bi moglo nedostajati u Africi i tamo izazvati katastrofalnu glad. Njemačka je „čvrsto odlučna" u namjeri da pomogne pogođenim zemljama, istaknuo je Scholz. „Mi radimo na tome da podupiremo Svjetski program za hranu, mi pokrećemo zajedno inicijativu protiv uskih grla u opskrbi koja se sada pojavljuju." Također u suradnji s Ujedinjenim narodima. „I mi pokušavamo uvjeriti sve zemlje koje imaju sredstva za to, da to čine zajedno s nama."

LNG iz Senegala

I dok je Afrika u borbi protiv gladi ovisna o pomoći, ona istovremeno može puno toga i ponuditi: sirovine kao što su plin, rijetki metali i uranij. U Senegalu se upravo gradi postrojenje za ukapljivanje zemnog plina, dok Južnoafrička Republika zauzima jednu od vodećih uloga u proizvodnji vodika. Do sada su jeftini plin i nafta iz Rusije zaklanjali njemački pogled na afričke potencijale. To se sada promijenilo, pa tako i zbog toga njemačka vlada forsira suradnju s Afrikom.

Suradnju koja više nije samo razvojna pomoć, nego konkretna gospodarska suradnja. No mnogo toga su samo planovi za budućnost i neće moći kratkoročno riješiti trenutačnu energetsku krizu. „Imamo jednu vrlo tešku situaciju ako pogledamo cijene goriva", upozorava Scholz. „Očito je da nisu moguće subvencije, pa ni na globalnoj razini."

Apel na izvoznice nafte i plina

Njemačka vlada je potvrdila na upit DW-a da EU zajedno s SAD-om traži način za zaustavljanje rasta cijena na tržištu energenata. „Mi sada prije svega diskutiramo sa zemljama koje izvoze naftu i plin i pokušavamo ih uvjeriti da povećaju svoje kapacitete kako bi to pomoglo svjetskom tržištu", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Ključne riječi

Komentara 2

WT
WTF!
15:30 25.05.2022.

Tko će profitirati na resursima Afrike? Stanovništvo sigurno neće. Tamo gdje se pojave strani investitori zakon profita je na prvom,drugom i trećem mjestu.

M3
Miške 3
14:46 25.05.2022.

Afrika ima što ponuditi, kako da ne. Majmunske boginje, ebolu,, covid19, milijune izbjeglica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije