Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog radne obveze

Odgovor Vladi: 1500 liječnika spremno uručiti otkaz!

pregovarači,štrajk liječnika
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
14.11.2013.
u 22:00

Avberšek: Za 15 dana pripravnosti, za 8 kuna po satu, liječnici će dobiti 4700 kuna. Babić: Ponuđena cijena prekovremenog niža je od one zbog koje smo u štrajku

Od subote, 60. dan štrajka, na snagu stupa radna obveza koju je liječnicima danas uvela Vlada. Razlog su liste čekanja koje su otišle do neslućenih razmjera, kazao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Potpisivanje slijedi

– Već viđeno, ali preživjeli smo mi puno toga pa ćemo preživjeti i ovu socijaldemokratsku garnituru koja se zaklinje u socijaldemokraciju. Kakvu, najbolje znaju građani. Ako smo prvi put okončali uspješno probleme sa socijaldemokracijom, uspjet ćemo i drugi put. Radna obveza ne znači da mi ne možemo uručiti otkaze i potražiti svoje mjesto pod suncem, tuđim, niti da mi svi sada ne možemo povući suglasnosti za rad dulji od 48 sati tjedno. Ako će ovo biti poticaj kolegama za solidarno povlačenje suglasnosti, onda ćemo imati manjak zaposlenih i nećemo moći opsluživati sve u zdravstvu. Ovo je igra vatrom – izjavio je dr. Ivica Babić, šef Liječničkog sindikata.

Oko 1500 liječnika spremno je, tvrdi, kuvertirati svoj otkaz.Babić je jučer odbio parafirati prijedlog Kolektivnog ugovora za zdravstvo, koji su, međutim, s ministrom Rajkom Ostojićem parafirale Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak, odnosno Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. – Opet ćemo se naći za sedam do 10 dana i postaviti dalju proceduru. Potpuno sam održao svoju riječ: svaki prekovremni sat će se evidentirati sukladno hrvatskim propisima i europskoj praksi – kaže Ostojić. Sindikalke supotpisnice slažu se da postignuto nije idealno, ali da je u ovoj situaciji zadovoljavajuće. U idućim danima tijela njihovih sindikata donijet će odluku o konačnom potpisivanju.

–Sva pravila igre u ovom KU odnose se na sve radnike, nitko nema ekskluzivu – kaže S. Avberšek.

300 milijuna kuna

Imala je potrebu objasniti da je satnica od osam kuna za sat pripravnosti liječnika samo naizgled mizerna jer, tvrdi, za 15 dana pripravnosti to je 4700 kuna. – A vi procijenite je li to malo ili previše – kaže. Na pitanje koliko će ovaj KU koštati proračun, rekla je da je riječ o ukupno tristotinjak milijuna kuna. Za dežurstva 5700 bolničkih liječnika ide 173 milijuna kuna, za izjednačavanje njihovih uvjeta rada s onima instrumentarki (dodano 5%) još 31 milijun kuna. Oko 18.000 ljudi u sustavu nije dobilo ništa, a 50-ak tisuća zaposlenih svih profila oko 73 milijuna kuna. Babić uzvraća da je hrvatsko zdravstvo u krizi zato što ga osmišljavaju oni koji ne znaju matematiku.– Ponuđena cijena prekovremenog rada niža je od one zbog koje smo pokrenuli štrajk.

O europskim normativima i praksi najbolje da ne govore oni koji o tome ne znaju puno – poručio je i najavio da će se liječnici u nedjelju na sindikalnoj skupštini dogovoriti o daljim akcijama, prvenstveno otkazima.

Komentara 27

DU
Deleted user
22:23 14.11.2013.

...pa šta onda!? Ja vam kažem da bi se oni Fred Matić, Linić ili Vrdoljak odma mogli uvatit operirat kukove ili tumor na mozgu! Vesna bi mogla "pokrit" interno, a uho, grlo i nos bi da Bauku ili Richembergu...kooptira bii za kardiologiju i psihijatriju Ostojića (Ranka) i Mrak Taritaš, a za veliku (100%!) smrtnost bi tribalo okrivit prijašnju vladavinu HDZa!

DU
Deleted user
22:24 14.11.2013.

...zaboravija san: anestezija ide u ruke stručnjaka, Jovančeta i Milančeta¨!

GU
guderian
07:09 15.11.2013.

Hm, jel ta Spomenka trojanski konj, vjerna bojovnica Partije ili samo ne zna računati... 8 kuna x 24 sata = 192 kn dnevno x 15 dana = 2880 kn. Ne čudi me što ona laže, to je stara komunistička škola,ka škola, čudi me što novinarka prenosi takvu informaciju, bez da postavi pitanje o tom računu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije