Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova tržišta

Zbog problema s vizama otkazani čarteri s tisuću iranskih turista

Shiraz
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
10.05.2015.
u 23:55

Turistička branša za pojednostavljivanje vizne procedure s Iranom

Prošlotjedni odlazak hrvatskog ministra turizma u Iran, koliko god izazivao pitanja čemu i kojim povodom, samo je jedan u nizu pokušaja da se dobije goste i iz te zemlje. Štoviše, prije godinu dana već je bio potpisan i predugovor za dolazak šest čartera s iranskim turistima u Hrvatsku. Dogovoreni je posao propao zbog viza za novu zemlju EU na koje su Iranci trebali čekati čak do 60 dana. Za razliku od nas, Talijanima nije trebalo toliko da obave viznu proceduru, avioni su preusmjereni i tamošnji su domaćini u lanjskom ožujku ugostili svih tisuću nesuđenih hrvatskih turista.

Prestrogi prema Irancima

- Nama je time propao posao vrijedan između 500.000 i 700.000 eura, a Hrvatska je izgubila turiste kad su joj najpotrebniji, izvan sezone - kaže Boris Žgomba, vlasnik agencije Uniline, koja je zbog viznog režima do daljnjeg odgodila planove vezane uz iransko tržište.

- S Ministarstvom vanjskih poslova smo tada intenzivno komunicirali tri-četiri mjeseca prije nego što je taj šestotjedni čarterski lanac trebao biti realiziran. Rok od 60 dana je čvrsto zadan, a tko bi toliko u neizvjesnosti čekao hoće li ili ne dobiti vizu?

Da je vizni režim prema Irancima strog, i to bez razloga, smatra i bivši ambasador Hrvatske u toj zemlji Esad Prohić. Kaže kako Bugarska, primjerice, u svoje predstavništvo u Iranu ljeti šalje ljude na ispomoć kako bi se izdavanje viza ubrzalo. Rezultat; samo u Varnu ljeti iz Teherana lete po tri-četiri čartera tjedno.

- Turistički godišnje putuje oko sedam i pol milijuna Iranaca. To su jako dobri gosti, nenametljivi, koji dosta troše. Putuju uglavnom obiteljski, odsjedaju u hotelima s četiri i pet zvjezdica, zanima ih kultura, odlaze na izlete... Prema Hrvatskoj imaju posebne simpatije, vezane uz priče o zajedničkom porijeklu. Uostalom, i izradu strategije razvoja svoga turizma povjerili su našim ljudima, hrvatskom uredu konzultantske kuće Horwath. Dodatno su, pak, zanimljivi što ih nekoliko milijuna izvan zemlje putuje samo za njihovu Novu godinu, u razdoblju od 18. ožujka do 8. travnja, kada je svaki gost i više nego dragocjen - govori Prohić.

U potencijal iranskog tržišta uvjerila se i bivša direktorica Turističke zajednice Zagreba Amelia Tomašević koja već godinama u Teheranu gostuje kao predavač hotelskog menadžmenta. Početkom lanjske godine vodila je i turističku prezentaciju Zagreba.

Policija na vrata domaćina

- Odaziv je bio odličan, došlo je 30 najjačih organizatora putovanja, koji vode Irance po cijeloj Europi. Dovodili bi ih i u Hrvatsku da je vizni režim blaži - kaže A. Tomašević, koja se i osobno uvjerila kako procedura izgleda.

- Privatno su mi dolazili prijatelji, par iz Irana, a koliko je to s vizama komplicirano govori i to što je meni, kao njihovu domaćinu, policija čak dolazila na kućna vrata. Šteta što smo tako zatvoreni prema Irancima, što se turizma tiče Iran je sigurno jedno od tržišta budućnosti - uvjerena je naša sugovornica.

Hrvatski se turizam pomalo priprema za te goste. Istina, uz manje pažnje javnosti nego što je dobio Lorencinov put u Iran, ali sve više domaćina usvaja halal standarde. 

>> Objavili koje su najmoćnije putovnice na svijetu. Pogodite na kojem je mjestu hrvatska 

>> 'Naš strateški cilj je da budete distributer iranskog plina za europske zemlje'

Komentara 6

Avatar mirica19
mirica19
11:08 11.05.2015.

Vladi nije u cilju da nas turisti posjećuju...

Avatar mirica19
mirica19
11:09 11.05.2015.

Zašto bi olakašli stvari i zaradili, kad možemo komplicirati...

OB
Objektivno...
07:08 11.05.2015.

... perzijska kultura je najstarija kultura. To je kulturan narod zaljubljen u svoju veliku zemlju, a o pojedinim njihovim pa i našim političarima ne bih. Područje oko Kaspijskog jezera vrvi divljim svinjama pa bi mi mogli organizirati odlazak u lov u ta područja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije