Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera hac-arz

Zbog probijenih rokova odbačena optužnica 'teška' 9 milijuna kn

mario crnjak (1)
Igor Kralj/Pixsell
28.06.2012.
u 16:50

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je podnošenje žalbe na rješenje optužnog vijeća. Tvrdi da nije došlo do prekoračenja rokova za podizanje optužnice.

Prvi veliki poraz Mladena Bajića kada su korupcijske afere u pitanju. Tako bi se moglo nazvati ono što se dogodilo na zagrebačkom Županijskom sudu, kada je optužno vijeće pod presjedanjem suca Marijana Garca odbacilo optužnicu protiv Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, četvorice bivših direktora Hrvatskih autocesta i Autocesta Zagreb-Rijeka.

Uvaženi argumenti

Njih četvoricu zagrebački ŽDO, u postupku koji je proizašao iz Fimi medije, tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno izvlačenje oko devet milijuna kuna iz državnih poduzeća, koji su zatim završili u crnom fondu HDZ-a. Optužnica je odbačena jer je vijeće uvažilo argumente Ana-Marije Gospočić i dr. sc. Laure Valković, Prskalovih braniteljica, koje su tražile da se optužnica odbaci jer je tužiteljstvo probilo sve rokove za podizanje optužnice. Argumentirajući svoj zahtjev za odbacivanjem optužnice, Prskalove braniteljice, među ostalim, navele su i to da nepodizanje optužnice u zakonski predviđenom roku zapravo znači da tužiteljstvo od nje odustaje.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavilo je podnošenje žalbe na rješenje optužnog vijeća. Tvrdi da nije došlo do prekoračenja rokova za podizanje optužnice. Konačnu riječ o svemu reći će Vrhovni sud. No, kako je ova optužnica proizašla iz spisa Fimi media, njezino pravomoćno odbacivanje moglo bi se reflektirati i na preostale postupke proizašle iz tog spisa.

Mladineo i Kirin

Tu se prije svega misli na Vinka Mladinea, bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša te Ivicu Kirina, bivšeg ministra policije. Milenko Umičević, Mladineov odvjetnik na optužnom vijeću prije dvadesetak dana koristio je sličnu argumentaciju kao i Prskalove braniteljice. I on je smatrao da je tužiteljstvo probilo sve zakonske rokove za podizanje optužnice te je tražio da se optužnica protiv Mladinea odbaci. No u tom je slučaju sud vratio optužnicu tužiteljstvu na ispravak. Kirinova optužnica još nije bila na optužnom vijeću, no ne treba sumnjati da će i njegovi odvjetnici tražiti odbacivanje optužnice zbog istih razloga kao u slučaju HAC i Mladineo.

Komentara 72

BE
belimo
17:08 28.06.2012.

Vrlo jednostavno. Osuditi tužitelje i suce koji nisu obavili svoj posao i zaposliti mlade stručnjake na njihova mjesta....

BA
babijan
18:09 28.06.2012.

Dvojac bez kormilara Bajić Cvitan onisu odradili posa dovelisu Druga Milanovića njihov poso završen..

SO
sotokuco
17:06 28.06.2012.

Tko plaća trošak postupka u ovakvom slučaju, kada su potrošeni novci poreznih obveznika , a posao je loše odrađen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije