Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zbog pritiska migranata crnogorska vojska će i 2020. štititi granicu

Policija je objavila da je od početka 2019. presjekla pet krijumčarskih mreža i uhitila 51 osobu
20. prosinca 2019. u 17:36 2 komentara 351 prikaza
Migranti na granici BiH i Hrvatske
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Crnogorska vojska nastavit će i u 2020. pomagati policiji u zaštiti granice od ilegalnih migracija koji se novom balkanskom rutom pokušavaju domoći Europske Unije, odlučio je u petak Savjet za obranu i sigurnost Crne Gore.

Migranti za neke potrebni mjeseci Novi problem u BiH: Migrantima je sve teže utvrditi identitet

Gotovo osam tisuća migranata pokušalo je od početka godine preko teritorija Crne Gore ući u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

"Pripadnici vojske bit će angažirani na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja iduće godine“, priopćio je savjet nakon sjednice.

Uz policiju, crnogorska vojska čuva granicu od sredine 2018. kada se otvorila takozvana 'priobalna migrantska ruta' (Albanija - Crna Gora – BiH - Hrvatska).

Kontrola granice bila je dotada isključiva nadležnost granične policije.

Prema podacima policije, u Crnu Goru je od 1. siječnja 2017. do 31. listopada 2019. ušlo 12.105 migranata.

Najmanje ih je registrirano 2017., njih 849, dok je iduće dvije godine broj rapidno rastao. Prošle godine kroz tu je državu prošlo 4753 migranata, dok je do kraja listopada 2019. registrirano 6503 migranta.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju Kamp u BiH Migranti će sutra biti preseljeni iz Vučjaka, pazit će ih 100 policajaca

Šefica podgoričkog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković nedavno je priopćila da za migrante Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu.

"Podaci pokazuju da se oni kratko zadržavaju u Crnoj Gori, samo nekoliko dana, tek onoliko koliko im je potrebno da nađu način da nastave svoje putovanje ka drugim europskim zemljama", rekla je Živković.

Policija je objavila da je od početka 2019. presjekla pet krijumčarskih mreža i uhitila 51 osobu. 

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Avatar gospar
    gospar:

    Vojska Crne Gore pomoci ce najprije Crnoj Gori kao i Hrvatskoj Potez za pozdraviti.

  • Tihomir65:

    Zbog pritiskana migranata na mozak novinara ; crnogorska vojska će i 2020. štititi granicu... DA ne zbog bolesne politike EU vrha koji porezne obveznike stoji 1. 5 milijarde eura godišnje a da budu tako bolesno bezvezno ne sređeni problem migtantske ... prikaži još!antske politike Eurobije..... i