Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ILEGALNE MIGRACIJE

Zbog pritiska migranata crnogorska vojska će i 2020. štititi granicu

Migranti na granici BiH i Hrvatske
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.12.2019.
u 17:36

Policija je objavila da je od početka 2019. presjekla pet krijumčarskih mreža i uhitila 51 osobu

Crnogorska vojska nastavit će i u 2020. pomagati policiji u zaštiti granice od ilegalnih migracija koji se novom balkanskom rutom pokušavaju domoći Europske Unije, odlučio je u petak Savjet za obranu i sigurnost Crne Gore.

Gotovo osam tisuća migranata pokušalo je od početka godine preko teritorija Crne Gore ući u Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu.

"Pripadnici vojske bit će angažirani na zaštiti državne granice od ilegalnih migranata do kraja iduće godine“, priopćio je savjet nakon sjednice.

Uz policiju, crnogorska vojska čuva granicu od sredine 2018. kada se otvorila takozvana 'priobalna migrantska ruta' (Albanija - Crna Gora – BiH - Hrvatska).

Kontrola granice bila je dotada isključiva nadležnost granične policije.

Prema podacima policije, u Crnu Goru je od 1. siječnja 2017. do 31. listopada 2019. ušlo 12.105 migranata.

Najmanje ih je registrirano 2017., njih 849, dok je iduće dvije godine broj rapidno rastao. Prošle godine kroz tu je državu prošlo 4753 migranata, dok je do kraja listopada 2019. registrirano 6503 migranta.

Šefica podgoričkog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Dušica Živković nedavno je priopćila da za migrante Crna Gora predstavlja samo tranzitnu zonu.

"Podaci pokazuju da se oni kratko zadržavaju u Crnoj Gori, samo nekoliko dana, tek onoliko koliko im je potrebno da nađu način da nastave svoje putovanje ka drugim europskim zemljama", rekla je Živković.

Policija je objavila da je od početka 2019. presjekla pet krijumčarskih mreža i uhitila 51 osobu. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
17:55 20.12.2019.

Vojska Crne Gore pomoci ce najprije Crnoj Gori kao i Hrvatskoj Potez za pozdraviti.

SO
Sotona
01:27 21.12.2019.

Zbog pritiskana migranata na mozak novinara ; crnogorska vojska će i 2020. štititi granicu... DA ne zbog bolesne politike EU vrha koji porezne obveznike stoji 1. 5 milijarde eura godišnje a da budu tako bolesno bezvezno ne sređeni problem migtantskeantske politike Eurobije..... i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije