Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje
Povratak na članak

Zbog poplave petica prijamni ispit sad bi uveli u gimnazijama

Poželjan model upisa u srednje škole bio bi i onaj online-prijavama po uzoru na ovogodišnje upise na fakultete.

Komentari 24

OB
-obrisani-
20:42 16.08.2010.

Poplava petica - hehe! nastavnička poruka onima koji je ne čitaju!

VL
OV
over
14:16 16.08.2010.

crcak... Hrvatski=hrvatski, prijemni=prijamni... a za naslov si potpuno u pravu... \"u gimnazijama\"... lol

VL
VE
veky
15:47 16.08.2010.

Jedva čekam da počnu prijemni ispiti. I ja sam nekada pisala prijemni i nije mi pala kruna s glave.

VL
OB
-obrisani-
12:13 16.08.2010.

Kakav je ovo naslov?! Ima li pismenih medju novinarima?! Njima bi pod hitno trebalo uvesti ili ubrzani tecaj Hrvatskog jezika ili prijemni ispit.

VL
YO
YosephK
12:15 16.08.2010.

Prijemni su nekoć i postojali na upisima u srednje škole. Ovakvu odluku pozdravljam! Nadam se samo da neće sve ostati na pisanoj riječi.

VL
VE
VeraBlazicko
14:04 16.08.2010.

Nikakvo površno riješenje ne može rješiti prijelaz iz osnovne u srednju školu i jedini ispravni put (kao što to ističe i novinarka) je državna matura (mala matura). Učinkovitost državne mature se najbolje pokazala ove godine, a osim toga barem se jedan dio hrvatskog društva rješio korupcije. Sve ostalo su priče za malu djecu. Kad je Primorac uvodio državnu maturu, mediji su pisali o kontinuitetu uvođenja male mature i to je struka pozdravila i tu priču treba završiti, a ako se nekim privilegiranim obiteljima u Hrvatskoj neće svidjeti da njihova djeca ne mogu upisivati škole koje njihovi roditelji žele ostaje njihov problem. Uvjerena sam da će se mnogi ozbiljno iznenaditi kad se dobiju rezultati \"male mature\" jer će se tada pokazati kakvo je to stanje u pojedinim razvikanim osnovnim školama. Zar se isto nije dogodilo i uvođenjem državne mature?

VL
SC
scary
14:33 16.08.2010.

sad kad se logistika za dm već razvila, ne vidim čemu čekati s malom maturom. dm u gimnazijama je ove godine pokazala da su neke male škole polučile iznenađujuće dobre rezultate, barem kad ih se usporedi s nekim većim ii razvikanijim gimnazijama. mislim da bi iznenađenja sa osnovnim školstvom bilo barem jednako. učenici bi konačno na temelju nekog objektivnog mjerila bili svrstani u gimnazije, a nastavnici i ravnatelji bi vidjeli koliko su dobri ili loši u odnosu na druge škole. što bi ih potaknulo da na sebi porade. o smanjivanju prostora za rad veza i vezica da ne govorimo. dugoročno, ovo bi bilo korisno svima.

VL
MO
mohikanac
15:08 16.08.2010.

Po meni je ovo samo prikaz rasula našeg obrazovnog sustava. Iz iskustva znam da je ocjenjivanje u školama nerealno i uopće se ne vodi računa o stvarnom znanju djeteta. To se uostalom i pokazalo i ljetos gdje je znanje zakazalo kod odlikaša, a oni s manjim prosjekom ocjena nisu se mogli niti pojaviti u nekoj željenoj školi za prijemni jer im to bodovanje nije omogućilo. Ne želim nikog povrijediti, no u ovoj državi još uvijek je na snazi \"ti si od liječnika sin ili kćer tvog oca ili majku bi možda mogao trebati, evo tebi 5\" itd., itd., a onom djetetu čiji otac i majka nisu društveno visoko , njega zgazi i eto ti prosjeka! tako da sve ovo drži i opet vodu za bogate, a siromašne ionako treba zaboraviti !

VL
DU
Deleted user
20:59 16.08.2010.

@mohikanac: U jednome imas potpuno pravo: ocjenjivanje je nerealno. Ali ne gaze se, kako Ti to kazes, djeca siromaha. Ocjenjivanje ide vise po onome: \"Bolje dati djetetu peticu nego se naganjati sa agresivnim roditeljima!\". Mi roditelji smo za to krivi, ne profesori. Mi smo ti koji u vlastitoj djeci vidimo male genijalce, mi smo ti koji jurimo u skolu nakon svake lose ocjene i svadjamo se sa profesorima - pogotovo u osmom razredu kada se skupljaju petice za upis u gimnaziju, mi smo ti koji ne zelimo prihvatiti da je losa ocjena realno stanje znanja nase djece, mi smo ti koji smo djecu razmazili i odgojili takve kakvi jesu... Moramo poceti od nas samih a ne odmah navaliti na obrazovanje. Mozete mi vjerovati ali ne morate, ali tvrdim iz iskustva da je skolovanje u Hrvatskoj u mnogim aspektima bolje no u mnogim drzavama Europe koje mi rado uzimamo kao uzor. Drugi je par rukava sto nam djeca to ne znaju i/ili nece iskoristiti. Sto opet vodi do nas roditelja. Ja sam osnovnu zavrsio 1978. u Jugi, \"dijete\" sam suvarice koja je bila sve no bajna, pa ipak sam bolje obrazovan od vecine mojih inozemnih kolega sa kojima svakodnevno radim. Prema tome, podjimo od nas samih i shvatilo da nam dijete nije Albert Eintein ili Bill Gates, vec da je njegova domena zidar, mesar ili strojobravar (bez zelje da uvrijedim bilo koga sa tim zanimanjem!!!) a ne lijecnik, advokat ili inzinjer! Za razliku od mnogih zemalja, u nasoj zemlji svatko ima jednaku sansu bez obzira iz koje sredine dolazi. Drugo je to sto to ni dijete ni njegovi roditelji ne znaju iskoristiti. I na kraju samo: ne dolazim iz prosvjete i nisam nikada u prosvjeti radio. Tek toliko da mi se ne bi pripisala subjektivnost!!!

VL
NA
najme
21:27 16.08.2010.

Eto vam, ravnatelji. Opet mi ispaštamo zbog toga što nas gazite, zovete k sebi u ured i prstom prijetite da se ne smije dati jedan. Ajde probaj srušiti nekog na popravnom, a nije naučio ni pitanja koja si mu dao. Usudi se nekome ne dati pet, a dijete je uglednog lokalnog liječnika ili odvjetnika. Što je tvoja diploma prema njegovoj. Ma, gadi mi se sve skupa!!! Dragi roditelji i čitatelji, žalite se svojim ravnateljima!!! Kolege s kriterijima dobivaju inspekcije na temelju anonimnih prijava i maltretira ih se predotkaznim postupcima! O čemu mi pričamo!!! ??? Gdje je sada onaj statističar neka mi to izračuna? Postavite kamere u sve urede i sve razrede, ozvučite školske prostorije pa slušajte i gledajte ... Neka računa koliki je postotak takvih slučajeva

VL
OB
-obrisani-
21:39 16.08.2010.

@ najme a kada ste odlučili štrajkati zbog takvih uvjeta rada - nikada, a zašto? Prijemni ispiti su bili i ostali najbolji pokazatelj znanja za neku školu ili fakultet, državne, male, srednje, velike i ostale mature su samo razbacivanje novcem koji je netko drugi zaradio , u tome je raspikuća primorac bio izuzetno uspješan, za umjetnu proizvodnju visokoobrazovanih lijenčina koji nemaju pojma država je povećala izdvajanja za 15 mlrd. kuna, koga briga otkud novac, bitno da tiskare diploma rade punim kapacitetom.

VL
SC
scary
22:08 16.08.2010.

@razočarani, na temelju čega kažeš da dm nije pravi pokazatelj znanja za učenika? i zašto misliš da fakulteti kroz državnu maturu ne mogu definirati koji se predmeti boduju i kakvo je ulazno znanje potrebno za upis? pa to upravo takoko i funkcionira s dm. što se varanja tiče, njega su bez problema prakticirali oni koji su imali nekog na fakultetu. taj netko se samo trebao dokopati pristupnikovog ispita, i to je to. sa dm to se više ne može dogoditi.

VL
SC
scary
21:51 16.08.2010.

@razočarani, ne znam koliko si upućen, ali državna matura je između ostalog i prijemni ispit par excellence, a prati je sustav na kojem je mogućnost varanja i preguravanja na listama za fakultete valjda 50 puta manja nego prije. mala maturaa će biti slična. konačno će stati na kraj pumpanju ocjena u osnovnoj školi, pa nam osnovne škole neće završavati odlikaši koji ne znaju množiti jednoznamenkaste brojeve. da ne spominjem kako će mala matura dati ljudima poput najme da malo dišu, za promjenu. znam kako je kad ti histeričan roditelj upadne u kabinet i vrijeđa te jer njegovom zlatu nisi dao veću, iako nezasluženu ocjenu (dakle ne prolaznu, nego veću). ali ja sam među rijetkim sretnicima koje nadređeni ne tjeraju da daju veće ocjene. jedino što se od mene traži je da radim s djecom koja imaju problem, a to mi nikada nije ni bilo teško. kamo sreće da je više takvih ljudi na ravnateljskim pozicijama...

VL
SC
scary
21:52 16.08.2010.

inače, što se primorca tiče, ni ja nemam visoko mišljenje o njemu. ali mislim da je državna matura korisna stvar.

VL
OB
-obrisani-
21:57 16.08.2010.

@ scary državna matura nikako nije pravi pokazatelj znanja za učenika koji želi studirati određeno područje, znatno je jeftinije i poštenije da fakulteti odrede koji se predmeti polažu i kakvo je ulazno znanje potrebno za upis na pojedini fakultet. Štoo se tiče varanja , kojeg je nesumnjivo bilo , sa sadašnjom razinom razvoja informatike to ne da bi se izbjeglo , nego bi i rezultati bili brzi i transparentni.

VL
OB
-obrisani-
22:17 16.08.2010.

scary po tome što bi neki tehnički fakulteti se mogli bazirati na prijemnom samo na jedan dio fizike koji je njima važan i naravno matematiku , kemičari na kemiju, ovako se može dogoditi da netko tko je išao na natjecanja iz fizike ne može upisati tehnički fakultet jer ne zna strani jezik. Podržavam državnu maturu za potvrđivanje osnovnih znanja koja treba imati jedan srednjoškolac ali nikako kao jedini uvjet za fakultet. Ovo oko prijemnih se vrlo lako izbjegne i svede se na pojedinačne slučajeve kojih najvjerojantije ima i na dm

VL
SC
scary
23:02 16.08.2010.

@razočarani, za tehničke fakultete - svaki tehnički fakultet koji ima neku od fizika u programu ima i opću fiziku, pa im je za nju potrebno predznanje iz cjelokupnog sš gradiva. kemičari na kemiju, slažem se, to mogu preko dm. ii naravno matematiku. ali nitko fakultete ne tjera da boduju engleski ili hrvatski. tehnički fakultet može potpuno zanemariti broj bodova koje si imao iz hrvatskog ili engleskog, pod uvjetom da si iste prošao. jedino te pad na državnoj maturi iz stranog jezika ili hrv. diskvalificira, a ako ćemo pravo, naučiti za dvojku na nižoj razini dm i nije neka mudrost, zapravo, ako netko to nije u stanju učiniti onda ne znam što radi na bilo kakvom fakultetu, kamo li tehničkom. i za njega treba minimalna doza pismenosti, a i barem površno poznavanje engleskog jezika. ovo da dm nije jedini uvjet za faks fakulteti rješavaju ako smatraju da dm ne testira sve što treba dodatnim testom. tako ako ideš na stomatologiju ili arhitekturu moraš riješiti specifične testove odvojene od DM.

VL
GO
goran71
00:11 17.08.2010.

Ovo nema na svijetu nigdje ,IMA PREVISE PETICA i treba uvesti rezim za Gimnaziju.Nista vise necu reci jer je sve receno

VL
VE
VeraBlazicko
09:07 17.08.2010.

Goran 71, Scary i niz drugih su u pravu. Ali ima nesto sto me posebno zivcira, a zivim vani i znam kako obrazovanje funkcionira od Austrije do Francuske. Drzavna matura kao ispit postoji 100 godina u Francuskoj i objektivnijeg ispitaa na nacionalnoj razini nema, korupcija je nestala u cijelosti, a djete seljaka i intelektualca ima jednaku mogucnost. Prijamni/razredbeni ispiti su bili najveci izvor \"deala\" koji je legalno uveo korupciju pri upisu na fakultete i to je pocetna tocka svih problema. Dekani i njihovi pajdasi su vladali svime, aniko nikad ih nije provjeravao sto cine. Druga stvar koja se bolje vidi iz inozemstva je ta nesretna politika koja je svima zatupila mozak. Niti HSS, niti SDP niti HDZ niti bilo koja druga stranka nije vazna kad se govori o obrazovanju i jedino je vazno tko je sto ucinio za sustav obrazovanja, a kad sam spomenula Primorca, tvrdim da je jedini ozbiljni iskorak za obrazovanje napravio on i u kulturi zavisti tesko je priznati netkome uspjeh. To nema veze s politikom ili da li se netko voli to ima iskljucivo veze s onim tko je sto napravio. Drzavna matura se cekala u bivsoj drzavi vec 60-tak godina i konacno se dogodila u Hrvatskoj i to je jedino sto je vazno, a vrijeme ce pokazati sve ostalo. U SAD-u postoji potpuno identican ispit i nema sanse upisati bilo koji faklutet, bez obzira odakle dolazite ako ne polozite taj ispit (ekvivalent maturi). Zasto pojedinci opet zele otkrivati toplu vodu? Prijelaz iz osnovnog skolstva u srednje skolstvo mora biti vezan uz \"malu maturu\" inace sve drugo nema smisla. Konacno imate informaticke sustave, informaticku povezanost i Centar koji provodi maturu, dakle sve je spremno i konacno utvrdite tko je tko i u osnovnom obrazovanju i dajte svoj djeci jednaku sansu.

VL
SC
scary
09:22 17.08.2010.

@Vera, a gle, razumijem što pričaš o Primorcu i zašto to kažeš. ako ćemo mu čestitati jer je projekt amenovao, ok, to stoji. njegova zasluga. ali ga nije ni osmislio, ni iznio. to su napravili drugi ljudi, i osobno mislimim da njima treba čestitati, a ne njemu, i da bi stvar ispala puno gore da je ostao. on je zbrisao kad je zagustilo, a zagustilo je zato što nikada nije htio čuti vijesti koje mu se nisu sviđale, pa je zatvarao oči pred problemom do daljnjega i slušao samo riječi hvale. a kad je vidio da će bit frke, on je digo sidro. eto, to je moje viđenje Primorca, možda iz drugog kuta. stoga bar kod mene nije zavist u pitanju. Mornara recimo cijenim, Sirovatku i ove logističare iza njih koji su sve to izvukli; ljudi su stvarno napravili pregolemu stvar. jer uz sve zadane rokove i uvjete, pravo je čudo da je sustav upalio od prve, bez prethodnih par godina testiranja. jest da su masi ljudi potpuno uništili živce, jest da bi bilo bolje da se to radilo na dulji rok i s testiranjem, ali uspjeli su. izvukli su dm, i uštedjeli brdo love na testiranjima. ali brdo. dok ih je cijela država sustavno pljuvala. za to im skidam kapu.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.