Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI RASPORED

Zbog pandemije razdvojili obvezne ispite mature pa će matura umjesto četiri trajati pet tjedana

Zagreb: Pripreme za državnu maturu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
19.03.2021.
u 13:33

Ravnateljica NCVVO-a napominje kako izmjena kalendara polaganja neće nimalo utjecati na upise na fakultete

Umjesto prvotnih planiranih četiri, ovogodišnja državna matura pisat će se pet tjedana. Rezultat ovakve izmjene kalendara pisanja ispita jest odgovor na epidemiološku situaciju, pri čemu će se ispiti s najviše pristupnika – hrvatski jezik, matematika i engleski razdvojiti kako bi se osigurala maksimalna zaštita učenika i profesora na državnoj maturi.

Prema novom rasporedu tako će ovogodišnja državna matura trajati od 1. do 30. lipnja, a objava konačnih rezultata maturanata pomiče se za jedan dan u odnosu na prethodno planirani i objavljeni kalendar polaganja i maturantima će biti poznata 21. srpnja 2021.

– Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature – istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić. Napominje kako izmjena kalendara polaganja neće nimalo utjecati na upise na fakultete, odnosno maturanti će imati dovoljno vremena odraditi sve potrebno unatoč izmjeni.

Prema novom rasporedu pisanja, maturanti koji su prijavili višu razinu engleskog jezika tom će ispitu pristupiti 4. lipnja u 9 sati, dok oni koji su prijavili osnovnu razinu engleskog jezika ispitu pristupaju 7. lipnja u 9 sati.

Test iz hrvatskog jezika više razine pisat će se 21. lipnja u 9 sati, a osnovne razine 23. lipnja također u 9 sati. Esejski dio ovog obveznog ispita za one koji su prijavili višu razinu zakazan je 24. lipnja, a esejski dio osnovne razine ispita hrvatskog jezika 25. lipnja.

Ispit matematike ostavljen je za posljednji tjedan polaganja ispita državne mature pa će maturanti koji su prijavili višu razinu matematike ispitu koji mogu rješavati 180 minuta pristupiti 28. lipnja, dok će maturanti koji su prijavili osnovnu razinu matematike ispitu pristupiti 29. lipnja u 9 sati. Objavu prvih neslužbenih rezultata maturanti mogu očekivati 14. srpnja, a rok za eventualne prijave isteći će im 16. srpnja 2021.

 

Učenik dobio ukor jer je podgrijavao burek na klupi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije