Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOORDINACIJA

Zbog novih zakona jadranski župani u Gospiću

župani
Foto: Iva Vidović Pocrnić
11.12.2014.
u 17:19

Novi zakoni donose cijeli niz rješenja, prije svega usklađivanje poticajnih mjera novom kategorizacijom područja prema indeksu razvijenosti, rekao je Jakša Puljiz

Uz Jakšu Puljiza, zamjenika ministra regionalnog razvoja i fondova EU te Zdenka Antešića, zamjenika ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, u Gospiću su se na koordinaciji okupili župani Jadranske Hrvatske i predstavnici regionalnih koordinatora županija Jadranske Hrvatske.

Razlog tome, kako je objasnio domaćin, ličko-senjski župan Milan Kolić, jesu dva nova prijedloga zakona – Zakona o regionalnom razvoju te Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Detalje Zakona o regionalnom razvoju, koji je digao mnoge gradove na noge, objasnio je zamjenik ministra Jakša Puljiz.

– Novi zakoni donose cijeli niz rješenja, prije svega usklađivanje poticajnih mjera novom kategorizacijom područja prema indeksu razvijenosti, donose osnivanje fonda za sufinanciranje EU projekata, zapravo dva fonda, jedan samo za slabije razvijena područja, a drugi fond za sve jedinice lokalne i područne samouprave. Donosi i novu kategorizaciju koja se zove "Područja s razvojnim posebnostima" gdje prije svega ciljamo na područja sa značajnim demografskim poteškoćama i drugim poteškoćama uvjetovanim geografskim obilježjima – kazao je Puljiz.  Najavio i novi Zakon o brdsko-planinskim područjima.

– Za sada je poznato da će se kriteriji obuhvata redefinirati, da će jedan od ključnih pokazatelja biti naseljenost stanovništva iznad određene nadmorske visine, a ne samo sami reljef pojedine jedinice lokalne samouprave bez obzira na to gdje se to stanovništvo doista i nalazi – zaključio je.

Zdenko Antešić prezentirao je nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Istaknuo je tri najvažnije stavke.

– U odnosu na postojeći zakon iz 2007. u ovom prijedlogu su neke vrlo važne novine, a to je rješavanje nasipa i legalizacije tih nasipa na pomorskom dobru i bez tog dijela mi danas ne možemo rješavati granicu pomorskog dobra na jednom značajnom dijelu obale jer jednostavno nedostaju alati. Druga važna novina je i decentralizacija upravljanja pomorskim dobrom jer ovim prijedlogom se gotovo u potpunosti funkcija upravljanja decentralizira na gradove i općine. Treća važna stvar je definicija po zakonu samog pojma pomorskog dobra. Možda i jedan od najvažnijih dijelova ovoga zakona je davanje alata državnom odvjetništvu da može rješavati odnose nastale u procesu pretvorbe i privatizacije na pomorskom dobru. Nadam se da će primjedbe koje danas čujemo od župana primorskih županija svakako naći svoje mjesto i da ćemo donijeti zakon koji će svima nama odgovarati – kazao je Antešić.

Prigovor na izmjene imao dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

– Mi smo primili nacrt prijedloga i, nažalost, nismo njime zadovoljni. Moramo reći da je najnoviji nacrt bojimo se lošiji nego je bio prethodni na koji smo također imali brojne primjedbe. Riječ je o razvlašćivanju županija koje po nama nije opravdano. Mi imamo brojne male općine koje su na pomorskom dobru i sasvim sigurno ne mogu obaviti taj posao tako da mislim da je to veliki propust ovoga nacrta i da u tome ga svakako treba popraviti – kazao je Dobroslavić.

Istaknuo je da su problem i prihodi pomorskog dobra koji su za županije znatno smanjeni te se nada da će prijedlozi biti usvojeni jer ovi u nacrtu su "jako loši".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije