Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriv proizvođač

Zbog neispravnih cijevi zatvorena nuklearna elektrana u Kaliforniji

san onofre nuklearka
AFP/ PIXSELL
19.06.2012.
u 09:58

Otkriveno je da cijevi propuštaju radioaktivnu paru te je elektrana zbog toga zatvorena na neodređeno

San Onofre, nuklearna elektrana koja se nalazi u okrugu Orange County u Kaliforniji, zatvorena je od 31. siječnja kada je otkrivena niža razina zračenja u jednoj od dvije jedinice. Otkriveno je da cijevi, zbog propusta proizvođača koji nisu ispravno testirali cijevi, propuštaju radioaktivnu paru te je elektrana zbog toga zatvorena na neodređeno vrijeme, piše Reuters.

Nuklearka se nalazi na pola puta između Los Angelesa i San Diega, a strujom napaja južnu Kaliforniju. Procjenjuje se i da bi zbog sve toplijeg vremena i povećane potražnje za strujom moglo doći i do nestašice, odnosno do redukcija struje.

Komisija zadužena za nuklearna pitanja u SAD-u optužila je za curenje Mitsubishi Heavy Industries, koji je po njima tijekom testiranja podcijenio brzinu vode i pare koje prolaze kroz cijevi u generatoru i to za tri ili četiri puta. Također, cijevi nisu bile dovoljno stisnute unutar reaktora zbog čega su se trljale što je prouzročilo i dodatne probleme. Osam od 129 cijevi pokazalo se neispravnima nakon testiranja komisije.

Dužnosnici komisije nisu htjeli prognozirati kada bi nuklearka ponovno mogla biti puštena u pogon, no pisano izvješće za javnost očekuje se idući mjesec.

Komentara 4

WA
wahr
10:14 19.06.2012.

Vecina svjetskih novina mecu na prvu stranicu Sumit G20 u Meksiku. Sad ce te vi pisati o svemu i svacemu ali ne o ovom sumitu. Zasto? Mozda cekate na neku izjavu Sirijske vlade u Londonu koja je osnovana od strane Britanije.

DU
Dugopamti
12:05 19.06.2012.

Članak ništa ne valja jer nije jasno dali je to primarni krug (onda ne bi bilo malo radioaktivnosti) ili sskundarni krug (onda samo aktivirani elementi ako voda nije čista) tako da se uopće ne zna o čemu se tu radi.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
13:36 19.06.2012.

Smiješno je da se na nuklearkama štedi te da se ugrađuju nepouzdani dijelovi.S druge strane,jasno je da kriza otvara tu velik prostor raznih korporacija i želju za profitom na račun sigurnosti.Pitam se da dođe do jačeg potresa ili tornada daa li bi ta nuklearka to bez problema i uz takve pogreške sve izdržala.Mi se nadamo za nuklearke u našem susjedstvu Krškom i Paksu,da ćemo imati sreće te da se neće dogoditi neka ozbiljna havarija.Talijani su svoje nuklearke odavno zatvorili i to ne bez razloga,dok kod nas neki naši nuklearni stručnjaci na okruglim stolovima benevolentno govore kako je nuklearka Krško najsigurnija u Europi.Takv tip retorike, površna i paušalna ocjenjivanja,bez ikakvog ozbiljnog pokušaja da se javnosti predstave istinite sigurnosne mjere,izaziva nepovjerenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije