Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba za zdravlje

Vrtići počeli ispisivati djecu koja nisu cijepljena

djeca, park
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
16.05.2017.
u 10:02

Na Deklaraciju o važnosti cijepljenja dio stručnjaka odgovorio je Deklaracijom o važnosti poštivanja prava, dok na terenu vlada kaos

Međunarodne konvencije i domaći propisi jamče pravo na slobodni i informirani pristanak, preporuka liječnika može se odbiti, zdravstveni radnici nisu zakonski zastupnici djece – dio je načela iz Deklaracije o važnosti poštivanja prava na slobodni i informirani pristanak koja je odgovor na Deklaraciju o važnosti cijepljenja koju su početkom travnja donijeli Hrvatska liječnička komora i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Odgovor na deklaraciju službenih zdravstvenih institucija pokrenula je Građanska inicijativa Cijepljenje – pravo izbora, koju su, među ostalima, potpisali znanstvenik Davor Pavuna, dr. Marijan Montani, dr. Dražen Gorjanski, prof.dr.sc. Slavko Kulić, dr. Đula Rušinović-Sunara i drugi. Pandan Deklaraciji o važnosti cijepljenja novi je nastavak u višegodišnjoj polemici u Hrvatskoj oko toga treba li cijepljenje djece postati fakultativno i ovisiti o izboru roditelja.

Opasnost od epidemija

S jedne strane, zdravstvena administracija ostaje pri stavu kako bi takva promjena dovela do daljnjeg pada cijepnog obuhvata i opasnosti od povratka i širenja niza zaraznih bolesti. Nasuprot tome, roditelji unutar spomenute inicijative, ali i izvan nje, traže ukidanje obveze cijepljenja. Najčešći razlozi koji se spominju pri ovakvu zahtjevu jesu nuspojave cijepljenja i izostanak odgovornosti sustava za moguće posljedice koje dijete dobije. Izvješće o nuspojavama cijepljenja za prošlu godinu još nije dovršeno, odgovorili su nam u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, dok je u onom za 2015. evidentirano 127 nuspojava, 2014. godine prijavljeno je ukupno 140 nuspojava, a 2008. – 720 nuspojava. Najveći broj ondašnjih prijava odnosio se na tada uvedeno "5u1" cjepivo. Stručnjaci su taj porast prijava rastumačili revnijim prijavljivanjem cjepitelja jer nemaju iskustva s tim novim cjepivom. Dio povećanja broja nuspojava te godine odnosio se i na prijave nakon cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa kad je, među ostalim, utvrđeno da su pojedina cijepljena djeca zarazna te su prijavljeni slučajevi prijenosa bolesti na odrasle i cjepivo je zamijenjeno onim drugog proizvođača. Otada su pod povećalom i najčešće u raspravi pro vs. contra obaveze cijepljenja upravo ove dvije vakcinacije. Lanjski podaci o cijepnom obuhvatu pokazuju daljnji pad broja cijepljene djece pa je na razini države prošle godine cijepljenje protiv ospica, rubeole i mumpsa palo ispod 90 posto, a u Šibensko-kninskoj županiji je na 65 posto.

Vrtići bez pravila

Takvi postoci ne idu u prilog planu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o eliminaciji, konkretno, rubeole i ospica u Europi do 2018. godine. Dosad su te bolesti eliminirane u 24 europske zemlje, a prema izvješću SZO-a iz ožujka zbog pada cijepnog obuhvata ispod 95 posto u pojedinim europskim zemljama postoji opasnost izbijanja epidemija. To je ujedno glavni razlog zašto pedijatri, odnosno škole pozivaju roditelje necijepljene djece kada je riječ o revakcinaciji. Istodobno se od roditelja može čuti i kako su sve češći slučajevi ispisivanja djece iz vrtića jer nisu cijepljena dok pravo na upis u vrtić nemaju prije obavljena cijepljenja. U rodilištima je situacija različita pa se tako u nekima poštuje odluka roditelja, a iz nekih šalju prijave epidemiolozima i pokreću proceduru prijave roditelja.     

 

Komentara 35

MA
max
10:04 16.05.2017.

Lijepo je čuti da se bar negdje u ovoj baruštini uvodi red. Da ne završimo kao Rumunjska i Italija gdje su epidemije zbog necijepljenja već počele i djeca umiru zbog neobrazovanih roditelja.

Avatar slaven00
slaven00
11:05 16.05.2017.

Ne postoji lijek koji nema nuspojave, ovom logikom ispada da nam farmaceutska industrija uopce ne treba... Dok se mi glodjemo oko ovakvih besmislica ostaje nerjesen pravi problem - nesposobna i beskorisna drzava koja bi trebala provoditi strogu kontrolu onoga sto se stavlja na trziste.

JO
JOBAH
11:02 16.05.2017.

Tako i treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije