Naslovnica Vijesti Svijet

Zbog manjka stručnog osoblja u Njemačkoj obrtnici moraju odbijati nove poslove

ZDH problem vidi u "dugogodišnjem obezvrjeđivanju" zanatskih zanimanja i poticanjem studiranja uz istodobni pad broja učenika.
17. rujna 2018. u 11:16 8 komentara 367 prikaza
Ilustracija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Njemačkoj hitno treba preko 150.000 obrtnika, priopćila je Središnja udruga njemačkih obrtnika (ZDH) u ponedjeljak.

Roboti objavljeno istraživanje Kako će izgledati budućnost? Ako radite ovaj posao uskoro bi vas mogao zamijeniti robot!

"Trenutno njemački obrtnici imaju toliko narudžbi da su prisiljeni odbijati nove poslove zbog pomanjkanja stručnog osoblja", stoji u priopćenju ZDH-a. Preko pedeset posto poduzeća trenutno ne može popuniti slobodna radna mjesta. Manjak obrtnika se procjenjuje na "više od 150.000", ali se vjeruje da je taj broj puno veći zbog činjenice da sva slobodna radna mjesta nisu prijavljena uredima za zapošljavanje.

ZDH problem vidi u "dugogodišnjem obezvrjeđivanju" zanatskih zanimanja i poticanjem studiranja uz istodobni pad broja učenika. "Godinama se premalo mladih odlučivalo za učenje nekog zanata", tvrdi ZDH koji od njemačke vlade traži reforme tzv. dualnog obrazovnog sustava kako bi se više mladih privoljelo na povratak izučenju zanata. 

Ilustracija efikasni lopovi Za dvije minute pokrali pola milijuna eura vrijednu robu

Rezultat manjka obrtnika su i duge liste čekanja i više cijene.

"Mušterije su sve frustriranije zbog dugog čekanja na majstora i visokih cijena", rekao je za agenciju dpa Claus Michelsen iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW). Na probleme s izvedbom radova se žale i arhitektonski i građevinski uredi koji imaju pune ruke posla ali izvedba je otežana zbog pomanjkanja obrtnika. 

"Kolege na terenu se žale zbog višemjesečnog čekanja na odgovarajućeg obrtnika", kaže Jochen Stoiber iz Arhitektonske komore savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg.

Njemačka policija rastjerala aktiviste iz kuća na drvetu Šuma kod Kölna Njemačka policija rastjerala aktiviste iz kuća na drvetu

Strahuje se da uz ovakvu situaciju neće biti moguće ostvariti planove vlade za poticanje gradnje stambenog prostora o čemu bi odluka trebala biti donesena krajem ovog tjedna.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • KaraMarko:

  Zaposlite vase muslimane koje uvozite...kako da ne...to nisu radnici..

 • taxiico:

  "uči sine uči da ne moraš radit"

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  srednji i mali obrtnici u njemačkoj imaju sve manji rast narudžbi, pa će kroz mjesec-dva ova priča postati sa drugačijim predznakom. trgovinski rat počinje rezati svom snagom. njemačka će pasti. opet. jedini rast im je u sektoru pranja veša, kuhanja ... prikaži još! halal hrane i čišćenju stanova imigranata. sve na državni trošak. glavne poluge nijemaca, strojogradnja, nema rast, unatoč 'procjenama' da imaju. pratite njihove stranice.