Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađa zbog referenduma

Zbog lažnih potpisa prijete i prijavama: Bitka za svako ime na listi

Narod odlučuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.10.2018.
u 06:35

APIS-ova digitalna provjera mogla je odbaciti neke potpise i zbog jedne nečitke znamenke u OIB-u i zato se sve ručno provjerava

Curenje u medije neslužbenih informacija po kojima je APIS-ova provjera pokazala da građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” nisu prikupile dovoljan broj potpisa parlamentarna je oporba jučer dočekala na nož. Najoštriji je bio Mostov Nikola Grmoja koji je sa saborske govornice zazivao prosvjede, a jučer je objasnio da građani nemaju razloga vjerovati institucijama koje nisu dopustile da proces provjere potpisa nadziru promatrači dviju inicijativa.

– HDZ je nekad tvrdio da im je APIS ukrao izbore, a sada su tom istom APIS-u dali da provjerava potpise. I onda nam kažu da im trebamo vjerovati, zašto im vjerovati kada nisu dopustili promatrače? Očito se od početka nešto skrivalo – komentirao je Grmoja, uvjeren da “ovo neće proći bez posljedica za one koji su ovo skuhali”.

Slične sumnje u rad institucija iznio je i SDP-ov Gordan Maras, koji od ministra uprave Lovre Kuščevića očekuje da objasni situaciju s potpisima.

– Neozbiljno je od države da sve to toliko traje te da se puštaju informacije i probni baloni u medije. Ozbiljna Vlada, ozbiljan premijer, ozbiljan ministar stali bi pred građane i rekli koliko ima potpisa i hoće li biti referenduma ili neće. S obzirom na to da se cijela priča razvila oko toga da ministar odbija dati jasan odgovor, očito neke stvari nisu korektno odrađene – zaključuje Maras.

Deseci tisuća potpisa

Curenje neslužbenih informacija o referendumima zabrinulo je i premijera Andreja Plenkovića, koji tvrdi kako ne zna rezultate APIS-ove provjere.

- Čekam ministra Kuščevića da sa svojim kolegama i povjerenstvom obavi posao do kraja. Sporno je da su podaci iscurili i to je jako loše, ako je to uopće istina – kazao je Plenković.

Iz Ministarstva uprave i jučer su, pak. poručivali da o brojkama ne žele govoriti dok ne dobiju službeno izvješće povjerenstva, koje još uvijek nije završilo posao konačne provjere potpisa nakon što je APIS proveo digitalnu provjeru. Objašnjavaju da je u digitalnoj provjeri mogao biti odbačen i dio potpisa koji bi se na kraju ipak mogli pokazati važećima. Primjerice, ako stroj nije prepoznao neku nečitko napisanu znamenku u OIB-u, potpis je automatski odbačen. Zbog toga se, kažu u Ministarstvu uprave, svi potpisi koje je APIS problematizirao moraju nanovo ručno provjeriti.

A riječ je o desecima tisuća potpisa, s obzirom na to da ih je po APIS-ovoj provjeri na prvom referendumskom pitanju inicijative “Narod odlučuje” moralo otpasti gotovo 30.000 da bi se brojka predanih spustila ispod traženih 377.635.

Može li se dogoditi da ručna provjera potpisa pokaže da ih je ipak dovoljno, u Ministarstvu jučer nitko ni službeno ni neslužbeno nije želio nagađati. No, svjesni su da je curenje informacije o nedovoljnom broju potpisa prije nego li ju je i službeno potvrdilo za to zaduženo povjerenstvo svojevrsna “omča oko vrata” ministru Kuščeviću. Poručuju zato da će članovi povjerenstva raditi prekovremeno da bi što prije završili posao i udovoljili interesu javnosti.

Sam ministar ponavljao je kako čeka da povjerenstvo izradi svoj konačni izvještaj, kako nema nikakvih informacija ni o va žećim ni o nevažećim potpisima te kako će javnost o svemu obavijestiti kada bude imao službene podatke povjerenstva.

Iz dviju građanskih inicijativa inzistiraju pak na tome da su prikupili dovoljan broj potpisa. “Istina o Istanbulskoj” na objavu rezultata APIS-ove provjere reagirala je i konferencijom za novinare u Saboru, s koje su oštro demantirali navode da su među potpisnim listama koje su predali Saboru i neke koje su kopirane iz potpisnih knjiga za referendum o braku.

‘Nemamo potpise iz 2014.’

Koordinatorica te inicijative Kristina Pavlović tvrdi da oni nemaju potpise iz 2014.

– Očekujemo službene rezultate, a nagađanja ne bismo komentirali, ali ne možemo ne primijetiti da je ministar Kuščević rekao da će se provjera potpisa odvijati u strogo kontroliranim uvjetima. Ne znamo kako je moguće da uz tako strogo kontrolirane uvjete cure informacije – kazala je Pavlović. Na informacije o kopiranim potpisima iz 2014. oštro je reagirao HNS koji traži da se, pokaže li se da je to točno, pokrene pitanje kaznene odgovornosti inicijatora referenduma o Istanbulskoj.

– Ako su uistinu, kako mediji navode, utvrđene ovakve manipulacije – cilj inicijativa za referendum može se sažeti u jednu rečenicu – manipuliranjem i krivotvorenjem potpisa htjeli su dokidati ljudska prava, i to prava manjina i prava žena. HNS vam to neće dopustiti! – poručili su iz te stranke.

Komentara 97

PU
Pukovnik
07:10 12.10.2018.

Sprema se najveća prevara u povijesti Hrvatske.

DL
dr Luigi
08:28 12.10.2018.

Vrijeme je da se kaže dosta.

CR
CrniGaro
07:20 12.10.2018.

Referendum i gotovo ,zašto se kukavice bojite svog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije