Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog lažnih potpisa prijete i prijavama: Bitka za svako ime na listi

APIS-ova digitalna provjera mogla je odbaciti neke potpise i zbog jedne nečitke znamenke u OIB-u i zato se sve ručno provjerava
12. listopada 2018. u 06:35 122 komentara 7347 prikaza
Narod odlučuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Curenje u medije neslužbenih informacija po kojima je APIS-ova provjera pokazala da građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” nisu prikupile dovoljan broj potpisa parlamentarna je oporba jučer dočekala na nož. Najoštriji je bio Mostov Nikola Grmoja koji je sa saborske govornice zazivao prosvjede, a jučer je objasnio da građani nemaju razloga vjerovati institucijama koje nisu dopustile da proces provjere potpisa nadziru promatrači dviju inicijativa.

Nikola Grmoja Brkić ga opomenuo VIDEO Grmoja zbog referenduma okupirao govornicu, Bulj: Ovo je banana država!

– HDZ je nekad tvrdio da im je APIS ukrao izbore, a sada su tom istom APIS-u dali da provjerava potpise. I onda nam kažu da im trebamo vjerovati, zašto im vjerovati kada nisu dopustili promatrače? Očito se od početka nešto skrivalo – komentirao je Grmoja, uvjeren da “ovo neće proći bez posljedica za one koji su ovo skuhali”.

Slične sumnje u rad institucija iznio je i SDP-ov Gordan Maras, koji od ministra uprave Lovre Kuščevića očekuje da objasni situaciju s potpisima.

[video: 27210 / ]

– Neozbiljno je od države da sve to toliko traje te da se puštaju informacije i probni baloni u medije. Ozbiljna Vlada, ozbiljan premijer, ozbiljan ministar stali bi pred građane i rekli koliko ima potpisa i hoće li biti referenduma ili neće. S obzirom na to da se cijela priča razvila oko toga da ministar odbija dati jasan odgovor, očito neke stvari nisu korektno odrađene – zaključuje Maras.

Lovro Kuščević Ministar uprave Kuščević: Informacije sa portala o broju potpisa za referendum nisu informacije Povjerenstva

Deseci tisuća potpisa

Curenje neslužbenih informacija o referendumima zabrinulo je i premijera Andreja Plenkovića, koji tvrdi kako ne zna rezultate APIS-ove provjere.

- Čekam ministra Kuščevića da sa svojim kolegama i povjerenstvom obavi posao do kraja. Sporno je da su podaci iscurili i to je jako loše, ako je to uopće istina – kazao je Plenković.

Iz Ministarstva uprave i jučer su, pak. poručivali da o brojkama ne žele govoriti dok ne dobiju službeno izvješće povjerenstva, koje još uvijek nije završilo posao konačne provjere potpisa nakon što je APIS proveo digitalnu provjeru. Objašnjavaju da je u digitalnoj provjeri mogao biti odbačen i dio potpisa koji bi se na kraju ipak mogli pokazati važećima. Primjerice, ako stroj nije prepoznao neku nečitko napisanu znamenku u OIB-u, potpis je automatski odbačen. Zbog toga se, kažu u Ministarstvu uprave, svi potpisi koje je APIS problematizirao moraju nanovo ručno provjeriti.

Narod odlučuje Narod odlučuje: 'Potpisa ima dovoljno, ne komentiramo neslužbene, već samo službene Kuščevićeve laži'

A riječ je o desecima tisuća potpisa, s obzirom na to da ih je po APIS-ovoj provjeri na prvom referendumskom pitanju inicijative “Narod odlučuje” moralo otpasti gotovo 30.000 da bi se brojka predanih spustila ispod traženih 377.635.

Može li se dogoditi da ručna provjera potpisa pokaže da ih je ipak dovoljno, u Ministarstvu jučer nitko ni službeno ni neslužbeno nije želio nagađati. No, svjesni su da je curenje informacije o nedovoljnom broju potpisa prije nego li ju je i službeno potvrdilo za to zaduženo povjerenstvo svojevrsna “omča oko vrata” ministru Kuščeviću. Poručuju zato da će članovi povjerenstva raditi prekovremeno da bi što prije završili posao i udovoljili interesu javnosti.

Sabor Mostovci ljuti Bulj dobacio Jandrokoviću: Što ti komentiraš, nisi ti faraon

Sam ministar ponavljao je kako čeka da povjerenstvo izradi svoj konačni izvještaj, kako nema nikakvih informacija ni o va žećim ni o nevažećim potpisima te kako će javnost o svemu obavijestiti kada bude imao službene podatke povjerenstva.

Iz dviju građanskih inicijativa inzistiraju pak na tome da su prikupili dovoljan broj potpisa. “Istina o Istanbulskoj” na objavu rezultata APIS-ove provjere reagirala je i konferencijom za novinare u Saboru, s koje su oštro demantirali navode da su među potpisnim listama koje su predali Saboru i neke koje su kopirane iz potpisnih knjiga za referendum o braku.

‘Nemamo potpise iz 2014.’

Koordinatorica te inicijative Kristina Pavlović tvrdi da oni nemaju potpise iz 2014.

Andrej Plenković Referendumi Plenković: Ne znam od kud cure informacije, ali volio bih znati

– Očekujemo službene rezultate, a nagađanja ne bismo komentirali, ali ne možemo ne primijetiti da je ministar Kuščević rekao da će se provjera potpisa odvijati u strogo kontroliranim uvjetima. Ne znamo kako je moguće da uz tako strogo kontrolirane uvjete cure informacije – kazala je Pavlović. Na informacije o kopiranim potpisima iz 2014. oštro je reagirao HNS koji traži da se, pokaže li se da je to točno, pokrene pitanje kaznene odgovornosti inicijatora referenduma o Istanbulskoj.

– Ako su uistinu, kako mediji navode, utvrđene ovakve manipulacije – cilj inicijativa za referendum može se sažeti u jednu rečenicu – manipuliranjem i krivotvorenjem potpisa htjeli su dokidati ljudska prava, i to prava manjina i prava žena. HNS vam to neće dopustiti! – poručili su iz te stranke.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • bombasvjetlosna:

    Ovo je kristalna noć Hdz i njegovih hajduka.Narod se mora probuditi jer pitanje opstanka je na dnevnom redu.

  • IvanLu:

    Sprema se najveća prevara u povijesti Hrvatske.

  • dr Luigi:

    Vrijeme je da se kaže dosta.