Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podcjenjivanje srednjoškolskog obrazovnog modela

Zbog kvota Sveučilišta urušavaju kriterije: Za brodostrojarstvo dovoljna matematika na osnovnoj razini?

18.12.2023.
u 17:28

Sveučilišta koja se ne mogu izboriti za studente trebaju promijeniti ponajprije sebe, a tek onda pokušavati sniženim kriterijima utjecati na razine mature

Komentara 9

LI
lipa75
17:59 18.12.2023.

Država treba napraviti kvote prema potrebama tržišta rada, a ne prema utjecaju rektora pojedinih fakulteta ili želja roditelja i djece. I onda takvo studiranje treba niti besplatno. Sve ostalo se treba plaćati. I ne mogu raznorazni Baltazari, Verni, Algebre imati isti status kao redovni fakulteti. Naravno da nema interesa za upis na strojarstvo kada imamo nekoliko tisuća mjesta na raznoraznim ekonomijama. Kada bi na ekonomiji bilo samo 400 redovnih mjesta kao prije 20-30 godina, sigurno bi bilo više interesa za strojarstvo i slične fakultete koji su pravi generatori ekonomskog i gospodarskog razvoja neke države. A ne filozofije, sociologije, politologije - sve potrošači državnog proračuna.

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
18:30 18.12.2023.

Već će na prvoj godini studija shvatiti koliko je matematika bitna za strojarstvo. A nakon što tri puta ponove prvu godinu, što im država znatno sufinancira, odustat će od studija he, he, he…

TH
than
18:08 18.12.2023.

Davno je tamo sve urušeno. Prvo je počelo s višim školama i sada se samo prelilo. Sveučilišta trebaju jedan veliki reset, ali onda bi pola profesora ostalo bez posla. Trenutno je čisto dovoljna upornost i sigurno ćeš diplomirati. Tako da ni ne vidim problem u tome što je dovoljna matematika na osnovnoj razini za brodostrojarstvo. Na kraju krajeva i vremena su se promijenila. Dolazi AI, a njemu matematika nije problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije