Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krv nije voda

Zbog kredita tuži sina: Neće mene vući za nos

novac
Foto: Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL
18.11.2014.
u 09:20

Kata Š. dobila tužbu prema kojoj joj sin mora isplatiti 24.885 kuna

"Pomozi sirotu na svoju sramotu", hrvatska je narodna poslovica koje se svako malo sjeti 72-godišnja Kata Š. iz okolice Đurđevca.

"Sneha me nemre videti"

Iako se nikad nije nadala da će pod stare dane morati na sud sa svojim rođenim sinom, ponestalo joj je strpljenja i odlučila se za taj neuobičajeni korak. S mirovinom od 1300 kuna umijeće je preživjeti, no kad ti ovrhom još svakog mjeseca skidaju trećinu tog iznosa, a nizašto niste krivi, teško je ostati smiren.

Kata Š. bila je jamac za kredit od 4000 eura s kamatom od 5,5 posto koji je podigao njezin sin Mladen (36). Kako kredit nije uredno vraćao, u ožujku 2009. godine štedno-kreditna zadruga sjela je na Katinu mirovinu. Svakog mjeseca ostajala je bez 436 kuna, a kako dogovora između nje i sina nije bilo, 10. prosinca prošle godine odlučila se na tužbu.

– Kad sam god pitala za novac, sin i snaha govorili su mi da će biti na jesen, pa na proljeće, bit će ovo, bit će ono. E, rekoh, neće to više tako. Radije ću dati novac za advokata nego da me netko stalno vuče za nos – kazala nam je Kata Š., koja je na koprivničkom Općinskom sudu nedavno izborila pobjedu, doduše nepravomoćnu, protiv nemarnog sina.

Zanimljivo je da Kata Š. i njezin sin Mladen žive na istoj adresi. Dijele dvorište, ali nisu u istim kućama. Kata Š. živi sa suprugom, a sin sa suprugom i djecom. Rijetko se sretnu na dvorištu jer sada imaju odvojene ulaze, ali kad se to i dogodi, nemaju si baš puno toga lijepog za reći.

– Nisu mi jedanput rekli da sam za ludnicu – tužna je starica koja se boji hoće li uopće vidjeti svoj novac.

Prema presudi, sin joj je dužan isplatiti 24.885 kuna s kamatama te 4950 kuna sudskih troškova.

– Vratila sam se nedavno iz bolnice jer sam operirala žuč, tko zna je l' bum živa dok dojdu novci – kazala je starica koja se nije željela fotografirati.

– Sneha me nemre videti, a da me vidi v novinama, bi poludela. Oči bi mi skopala – žalosna je Kata.

Izvlačio se na zastaru

Nije nam znala reći za što je njezin sin uopće trebao kredit. Ističe da je to nije zanimalo i da je potpisala kao jamac jer je vjerovala sinu. On je danas, doznajemo od susjeda, nezaposlen, ali do njegove izjave nismo uspjeli doći.

– Nemam vam ja njegov broj, ne treba mi – nije nam pomogla Kata.

Iz presude je vidljivo da se na sudu sa svojim odvjetnikom pokušavao izboriti za to da predmet bude odbačen zbog zastare, ali sudac Alen Golub ustvrdio je da je za to djelo zastarni rok pet, a ne tri godine. Od prve naplaćene rate kredita sa staričine mirovine u ožujku 2009. pa do prosinca 2013. godine nije prošlo više od pet godina.

>> Što je sve potrebno za podnošenje privatne tužbe protiv banaka

Komentara 25

KO
kontrasvegaisvakoga
09:32 18.11.2014.

bravo baba...ako ništa, barem si ga zasluženo osramotila.

LU
lukarak
09:29 18.11.2014.

Cesta je uvreda da bi i rodjenu mater prevarili. Ovom to nije uvreda nego cinjenica.

DU
Deleted user
09:30 18.11.2014.

Ako nema novac, neka mu sjednu na nekretninu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije